Ο Ζάεφ εξασφάλισε πλειοψηφία 2/3 για τη Συμφωνία των Πρεσπών σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ

Την απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 των βουλευτών φέρεται ότι εξασφάλισε ο Ζόραν Ζάεφ, όπως αναφέρουν ΜΜΕ των Σκοπίων, που επικαλούνται ανεπίσημες κοινοβουλευτικές πηγές. Την ίδια ώρα, το VMRO-DPMNE διαψεύδει ότι υπάρχει πλειοψηφία και ζητούν άμεση διενέργεια της ψηφοφορίας, που παρότι προγραμματίστηκε για τις 3 το μεσημέρι (τοπική ώρα – 4 ώρα Ελλάδος) άγνωστο παραμένει πότε θα διεξαχθεί.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 1TV των Σκοπίων, ο Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει τις 80 ψήφους που χρειάζεται για να περάσει τον σκόπελο της πρώτης ψηφοφορίας. Ωστόσο, αν και η κοινοβουλευτική διαδικασία είχε προγραμματιστεί για τις 4 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), η συζήτηση δεν έχει καν ξεκινήσει.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι, οι βουλευτές, δίνοντας την ψήφο τους θα την αιτιολογούν. Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα τεθεί θέμα παραίτησης του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι.

Επισήμως, ο λόγος για την αναβολή της έναρξης της συνεδρίασης είναι για να συγκεντρωθούν οι βουλευτές στην αίθουσα. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες των βουλευτών. Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν όλοι οι βουλευτές βρίσκονται στο κτίριο της Βουλής, ενώ στο κτίριο της Βουλής βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ και ο επικεφαλής του DUI Άλί Αχμέτι.

Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι. Ωστόσο, μετά από αναμονή μιάμιση ώρας, αναβλήθηκε για τις 3 (τοπική ώρα- 4 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, η συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, ενώ άγνωστο παραμένει πότε και εάν θα πραγματοποιηθεί.

Τα σκοπιανά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι για τη σημερινή συνεδρίαση υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από δημογράφους, ενώ υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία μέσα και έξω από το κτίριο της Βουλής.

To VMRO-DPMNE ζητά την άμεση διεξαγωγή της ψηφοφορίας

Οι πιέσεις και οι ζυμώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις είναι έντονες. Λίγο αφότου τα ΜΜΕ των Σκοπίων ανακοίνωσαν ότι ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, το VMRO-DPMNE ζήτησε άμεση διεξαγωγή της ψηφοφορίας, αμφισβητώντας ότι η κυβερνητική πλευρά διαθέτει την ψήφο του 2/3 των βουλευτών.

«Έχουμε περάσει 19 ημέρες από το δημοψήφισμα, στο οποίο οι πολίτες δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει απόφαση για συνταγματική αλλαγές. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση καθυστερεί τη διαδικασία» κατήγγειλε εκ μέρους της αντιπολίτευσης ο Αντόνιο Μιλοσόσκι.

Ο Μιλόσοσκι ζήτησε χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση να γίνει η ψηφοφορία, ώστε να διαπιστώσει η κυβέρνηση ότι δεν έχει πλειοψηφία και ότι δεν υπάρχει εντολή να υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές.

Όταν ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE ερωτήθηκε για τις φήμες ότι επτά βουλευτές του θα ψηφίσουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές, ο Μιλοσόσκι υποστήριξε ότι μετά την ψηφοφορία, η κυβέρνηση θα διαπιστώσει ότι η βούληση των πολιτών είναι ισχυρότερη από τις πιέσεις στους βουλευτές να ψηφίσουν ενάντια στη βούληση του λαού.

Καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας τουλάχιστον δύο βουλευτών

Νωρίτερα, ο Μιλόσοσκι, που είχε διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών, μέσω της FAZ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να δωροδοκήσει τουλάχιστον δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE για να ψηφίσουν «ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ υπήρξαν έμμεσες απειλές από τη Δικαιοσύνη, με τον ίδιο σκοπό.

Σύμφωνα με τον Μιλοσόσκι, δύο συνάδελφοί του «προσεγγίστηκαν ξεχωριστά από “φιλικούς απεσταλμένους” που εστάλησαν από έναν υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό αξιωματούχο και τους προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ στον καθένα, αν αλλάξουν τη θέση τους και ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές». Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ανέφερε, αρνήθηκαν την πρόταση και θα καταγγείλουν το περιστατικό στο Γενικό Εισαγγελέα, όταν ο θεσμός απαγκιστρωθεί από τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Τι ακολουθεί μετά την πρώτη ψηφοφορία

Εάν οι πληροφορίες των ΜΜΕ των Σκοπίων επιβεβαιωθούν και ο Ζάεφ καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3, ακολουθούν άλλες δύο ψηφοφορίες εντός των επόμενων 20 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση, αναμένεται η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.