Ο Κοτζιάς προκαλεί αναταράξεις: «Αυτός που ρίχνει λάσπη, έχει βρώμικα χέρια»

Ο πρώην υπουργός Νίκος Κοτζιάς μπορεί να ξεκαθάρισε ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση μετά την παραίτησή του από την θέση του υπουργού Εξωτερικών, ωστόσο φανέρωσε τη διάθεση του να φτάσει την κόντρα με τον Πάνο Καμμένο στα άκρα, αλλά και με όσα κυβερνητικά στελέχη του ασκούν κριτική.

Μετά την ολοκλήρωση της τετράωρης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΡΑΤΤΩ δήλωσε πως θα συνεχίσει να συμπλέει με την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά όχι με την κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας νέες παρεμβάσεις στο μέλλον, καθώς, όπως τόνισε θα κινείται στα αριστερά του κόμματος, ως ένα είδος αριστερής συνείδησης, αφήνοντας και πάλι υπονοούμενα για διάβρωση του χαρακτήρα του κόμματος, λόγω της σύμπλευσης με τους ΑΝΕΛ.

Τέλος επέμεινε ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να προχωρήσει γιατί σε αντίθετο ενδεχόμενο «δυστυχώς θα καταλάβουν τις αρνητικές εξελίξεις ακόμη και αυτοί που σήμερα την πολεμούν».

Μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση κατά όσων από την κυβέρνηση του ασκούν κριτική για την απόφαση του να παραιτηθεί, αλλά και κατά του ΥΠΕΘΑ.

Μαινόμενος ο Κοτζιάς απαντά σε Καμμένο 

«Είμαστε κομμάτι του λαϊκού κινήματος που σήμερα κυβερνά», είπε ο κ. Κοτζιάς μετά την συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΠΡΑΤΤΩ.
Βάλλοντας εναντίον του κ. Καμμένου, ο κ. Κοτζιάς είπε πως το υπουργείο Άμυνας δεν διαδραματίζει ρόλο στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του κράτους, αλλά οφείλει να υπερασπίζεται τις επιλογές της διπλωματίας. Τόνισε πως η εξωτερική πολιτική είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το ΥΕΘΑ δεν μπορεί να λειτουργεί ως «ΥΠΕΞ νούμερο δύο».

Εκανε μάλιστα λόγο για «οχετό που έχει ξεχυθεί σε βάρος εμού και της ευθύνης ενός πολιτικού να παραιτείται όταν έχει άλλη γνώμη. Ενώ λέμε να μην είμαστε προσκολλημένοι στις καρέκλες, όταν βλέπουμε έναν να κάνει το καθήκον του υβρίζεται και πίσω από υβριστές υπάρχει ανηθικότητα». Ο κ. Κοτζιάς προσέθεσε, δίχως να αναφέρεται ευθέως στον αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πως στην σημερινή συγκυρία απαιτείται σοβαρότητα κι όχι «τυχοδιωκτισμός».

«Αυτός που ρίχνει λάσπη όμως έχει βρώμικα χέρια»

Σε ό,τι αφορά στα μυστικά κονδύλια υπερασπίστηκε τον εαυτόν επικαλούμενος και τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, αλλά και αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για τον Πάνο Καμμένο: «Είμαι ο μόνος που έκανα νόμο να ελέγχονται από Βουλή. Επειδή δεν έχουν δημοκρατική αντίληψη μερικοί ρίχνουν λάσπη. Αυτός που ρίχνει λάσπη όμως έχει βρώμικα χέρια. Επίμονα ζήτησα να επεκταθεί σε όλα τα υπουργεία , εκνευρίστηκαν μερικοί , είμαστε αποφασισμένοι σε συνεργασία με βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ή με άλλους από άλλα κόμματα να έρθει πρόταση νόμου και να εξετάσουμε πως έγινε χρήση κονδυλίων από άλλα υπουργεία στα οποία δεν υπάρχει αυτή η δημοκρατική διαδικασία. Είναι αστείο ότι το μόνο υπουργείο έχει έλεγχο, να βρίσκεται σε κριτική από άλλους».

«Κάναμε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ και έγινα εγώ πρώην υπουργός»

Προερχόμενος στην συνεδρίαση, νωρίτερα, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε μια δήλωση διανθισμένη με.. πικρό χιούμορ, 24 ώρες μετά την θυελλώδη παραίτησή του. «Κάναμε μια συμφωνία με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και εγώ έγινα πρώην υπουργός» είπε ο Ν. Κοτζιάς στους δημοσιογράφους.

Σε ερώτηση για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις, ο τέως, πλέον, υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «αυτό θα συζητήσουμε τώρα συλλογικά».

Στην συνεδρίαση, προσήλθε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά (Α’ Πειραιώς) αλλά όχι και ο Νίκος Τόσκας. Πληροφορίες που ήθελαν να δίνουν το «παρών» και άλλοι βουλευτές, δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς ο μεν Γιάννης Καραγιάννης (Ιωαννίνων) βρίσκεται στη Γενεύη στην παγκόσμια διακοινοβουλευτική IPU ενώ αύριο πρωί πετάει για Λονδίνο, ο δε Γιώργος Ντζιμάνης (Κοζάνης) μετέβη στην εκλογική του περιφέρεια.

Παράλληλα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών απάντησε και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου που χαρακτήρισε την παραίτηση του «ακατανόητη».
«Αυτά δεν τα λέει το Μαξίμου, τα λένε κάποιοι άνθρωποι. Να δώσουν στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής μου. Σε 9 σελίδες επιστολή εξηγώ ακριβώς τους λόγους παραίτησής μου. Αν μετά λένε ότι είναι ακατανόητοι οι λόγοι παραίτησης μου, αυτό είναι ακατανόητο», ανέφερε ο κ.Κοτζιάς.

Αναφορικά με την στήριξη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον κ. Καμμένο ο πρώην ΥΠΕΞ είπε: «Δεν λέω ότι πρέπει να παραιτηθεί κάποιος άλλος. Όμως όταν αισθάνεσαι ότι υπάρχει ανακολουθία ανάμεσα στο σωστό και αυτό που γίνεται πρέπει να παραιτείσαι».

Τετ α τετ Τσίπρα -Κοτζιά 

Πάντως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να συναντηθούν το Σάββατο, οπότε, στην τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών.