ΠΑΤΡΑ: Ο Πέτρος Γρουμπός σε Διεθνές Συνέδριο για τα πνευματικά μοντέλα διαχείρισης

Το πρώτο διήμερο διεθνές συνέδριο: International Conference on Spiritual-Based Management Models, (Πνευματικά μοντέλα διαχείρισης) διεξήχθη πρόσφατα στην Αθήνα. Κύριος στόχος του συνεδρίου ήταν η συγκέντρωση επιστημόνων, ακαδημαϊκών, ερευνητών, επαγγελματιών και φοιτητών από όλο το κόσμο, με ιδιαίτερο προσανατολισμό στην πνευματική διαχείριση, που επιδιώκουν να προχωρήσουν στην καμπύλη που βασίζεται στους πυλώνες της πνευματικής διαχείρισης. Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για την προώθηση του επιστημονικού κλάδου  που ερευνά τη πνευματική διαχείριση καθώς και μεθοδολογίες των πνευματικών μοντέλων διαχείρισης. Συνολικά το Συνέδριο το παρακολούθησαν τις δύο ημέρες άνω των 200 ατόμων οι οποίοι έμειναν γοητευμένοι και πλήρως ικανοποιημένοι από τις εισηγήσεις και τις πάρα πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις που διεξήχθηκαν κατά τις δύο ημέρες του συνεδρίου. Η πνευματικότητα είναι μια πολυμορφική αναζήτηση για μια υπερβατική έννοια της ζωής βασισμένη στην αντανάκλαση της ανθρώπινης εμπειρίας μας, έχοντας συνδεθεί με όλους τους οργανισμούς και με όλη τη δημιουργία. Η πνευματικότητα γενικά θεωρείται μια πολύπλοκη, διαπολιτισμική και πολυδιάστατη έννοια.

Ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Πέτρος Γρουμπός, προσκεκλημένος ομιλητής του συνεδρίου, έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση καταδεικνύοντας το μεγάλο όφελος που μπορεί να αποκομίσει η επιστήμη σήμερα και ειδικά ο κλάδος των πνευματικών μοντέλων διαχείρισης αν μελετήσει  τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και ειδικά τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Ο Καθηγητής Γρουμπός παρουσίασε την προσωπική του σκέψη   ότι  η τεχνητή Νοημοσύνη ( Artificial Intelligence ) που βασίζεται  στην εμπειρική γνώση για να καταλήξει στη θεωρία  σχετίζεται με την φιλοσοφική μέθοδο του Αριστοτέλη ενώ η Πνευματική Νοημοσύνη  (Spiritual Intelligence)  σχετίζεται περισσότερο με τον τρόπο σκέψης του  Πλάτωνα ο οποίος αρχίζοντας από τις ιδέες βλέπει πού και πώς αυτές οι ιδέες παίρνουν ή μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά στον υλικό κόσμο.  Μία συσχέτιση  που ακούσθηκε για πρώτη φορά και προκάλεσε μία πολύ ενδιαφέρουσα και έντονη συζήτηση.

Ο κ. Γρουμπός ερμήνευσε ακόμη   τον πίνακα του Ραφαήλ όπου ο Αριστοτέλης δείχνει τη γη, κρατώντας αντίγραφο της Δεοντολογίας του με το  δικό του έργο “Ηθικά Νικομάχεια”. Ο Πλάτωνας δείχνει τον ουρανό, αντιπροσωπεύοντας την πίστη του στις ιδέες, κρατώντας αντίγραφο του Τιμίου. Το χέρι του Πλάτωνα δείχνει τον ουρανό, τον κόσμο των ιδεών, ο οποίος ήταν πρωταρχικός γι ‘αυτόν, ενώ ο Αριστοτέλης δείχνει  το έδαφος, τον υλικό κόσμο, στον οποίο εδραίωσε την ύπαρξη. Και όλα αυτά τα παρουσίασε στα πλαίσια των κεντρικών αξόνων του συνεδρίου, πράγμα που εντυπωσίασε πάρα πολύ τους συμμετέχοντας.

Οι συμμετέχοντες είχαν  την ευκαιρία:

  • να παρακολουθήσουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες με κεντρικούς άξονες:

-την Πνευματικότητα (Spirituality) στη σύγχρονη Διοικητική Επιστήμη,

-τις Μεθοδολογίες εισαγωγής της επιχειρηματικής ηθικής στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον,

-την Επίδραση των Διοικητικών Φιλοσοφικών Προσεγγίσεων στην ατομική και οργανωσιακή επίδοση.

-τις Στρατηγικές Επιχειρηματικής Ηθικής στη διοίκηση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού

  • να συζητήσουν με διεθνώς αναγνωρισμένους καθηγητές-ερευνητές και επαγγελματίες.

Μεταξύ αυτών οι:

  • Hari Prasad Kanoria, Κεντρικός Ομιλητής, Institute for Inspiration and Self Development, India
  • Arthur Dahl, Head of United Nations Environment Program (UNEP), Switzerland
  • Laszlo Zsolnai, Former Rector of Corvinus University of Budapest, Hungary
  • Peter Pruzan, Department Head of Copenhagen Business School, Denmark
  • Daniel Truran, European Bahai Business Forum (EBBF), Spain
  • Partow Izadi, University of Lapland, Finland
  • Rahul Varma, Kanoria Foundation, India

Παρουσιάσεις εργασιών έκαναν και άλλοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το διεθνές Συνέδριο έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο του EUROPALSO, Αθήνα

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής Αθανάσιος Κριεμάδης,  στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Για περισσότερες πληροφορίες. Καθηγητής Πέτρος Π. Γρουμπός  2610 996449 ή/και groumpos@ece.upatras.gr