Λαβρόφ: «Η Μόσχα περιμένει μεγαλύτερες προκλήσεις από τη Δύση»

Οι προκλήσεις της Δύσης, το ενδεχόμενο του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου, η στενότερη σχέση Κίνας με την Ρωσία, είναι μερικά από τα ζητήματα που έθιξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο RT France.
«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερης κλίμακας προκλήσεις. Αλλά η απάντησή μας είναι πολύ απλή: Αν μας απειλούν μέσω των ΜΜΕ, θα απαντήσουμε επίσης μέσω των ΜΜΕ, αλλά με τον σωστό τρόπο», δήλωσε ο Λαβρόφ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων του RT France, του Paris Match και της Le Figaro.
Είπε ακόμη πως «η προοπτική Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου είναι σενάριο πέρα από κάθε φαντασία και οποιοσδήποτε θα ήταν τρελός να το επιδιώκει». Επισήμανε όμως, πως «είναι απρόβλεπτος παράγοντας η απουσία διαλόγου ανάμεσα στους Ρώσους στρατιωτικούς και το ΝΑΤΟ».
«Η ένταση παραμένει ανάμεσα στις δύο δυνάμεις» –πρόσθεσε ο Λαβρόφ, επισημαίνοντας το πρόσφατο επεισόδιο, όταν ισπανικό μαχητικό από λάθος εκτόξευσε πύραυλο αέρος-αέρος, κατά τη διάρκεια αεροπορικών γυμνασίων στον ουρανό της Εσθονίας.
«Ευτυχώς, δεν είχαμε θύματα, αλλά τι θα γινόταν αν έφτανε σε ρωσική περιοχή; Και βρισκόμαστε πολύ κοντά. Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν το πυρηνικό τους δόγμα» είπε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης, «δημιουργώντας νέα χαμηλής πυρηνικής ισχύος όπλα με καθαρό σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν σε μάχη».
«Το τοξικό πολιτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσινγκτον δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις μας» –είπε επίσης ο Λαβρόφ- «καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραμένει παγιδευμένη από τις χώρες που είναι αντίθετες στην εκ νέου συμφιλίωση με τη Μόσχα. Και η αμερικανική ελίτ πυροδοτεί την ένταση.Θεωρώ πως είναι ανόητο να παραμένουν όμηροι στους Αμερικανούς νομοθέτες».
Οι σχέσεις Μόσχας- Πεκίνου
 

Ενώ η Δύση εξακολουθεί να πλήττει την Μόσχα με αντίποινα και εμπορικούς περιορισμούς, οι ρωσικές σχέσεις με το Πεκίνο και άλλες ασιατικές δυνάμεις διαγράφουν ανοδική πορεία. «Απαιτείται να αντιμετωπίσουμε το χαμηλό επίπεδο των οικονομικών σχέσεων με την Ευρώπη καθώς βλέπουμε να αυξάνονται οι ευκαιρίες ανάπτυξης με την Κίνα, την Ινδία την Ιαπωνία και την Κορέα».

«Η Κίνα εξ άλλου, παραμένει ο μεγαλύτερος διεθνής εταίρος της Μόσχας», επισήμανε ο Λαβρόφ. «Ουδέποτε είχαμε παρόμοιες σχέσεις με την Κίνα, όπως τώρα».

Προηγουμένως ο Λαβρόφ, είχε επιτεθεί και πάλι εναντίον της Δύσης, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Και είχε καλέσει την διεθνή κοινότητα να προτιμήσει τον διάλογο από τις επιταγές της αποικιοκρατικής εποχής, οι οποίες θα πρέπει να σταλούν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας»

zougla.gr