(ΦΩΤΟ)-ΑΧΑΪΑ: Οι Ενώσεις Γυναικών Πάτρας και Αιγίου στην πανελλαδική συνδιάσκεψη με θέμα  «Η Ευρωπαϊκή συνοχή σε  κίνδυνο;» -Ψήφισμα για Πρέσπες  

Η ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ε.Γ.Ε.), πραγματοποίησε την ετήσια Πανελλαδική Συνδιάσκεψή της στην Φλώρινα, στις 6/10/2018 με θέμα  « Η Ευρωπαϊκή συνοχή σε  κίνδυνο ;».  

Στην Πανελλαδική  Συνδιάσκεψη συμμετείχαν πάνω από 150 γυναίκες, εκπρόσωποι των παραρτημάτων της  Ε.Γ.Ε., που ταξίδεψαν απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας (Πάτρα, Αίγιο, Αθήνα, Ηλιούπολη, Δάφνη, Π. Φάληρο, Πέραμα, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Σέρρες, Γουμένισσα, Κέρκυρα, Καβάλα, Κως, κ.ά.) για να παραστούν.

Στην αντιπροσωπία του παραρτήματος της Ε.Γ.Ε. Πάτρας συμμετείχαν οι κυρίες : Ευθυμία Καλαβρουζιώτου ( Πρόεδρος), Κική Γιαβάση (Αντιπρόεδρος) Ελένη Χ. Παπαδοπούλου ( Γραμματέας), Τέα Βαλή (Μέλος), Βαρβάρα Κωνσταντινοπούλου (Μέλος)

Στην αντιπροσωπία του παραρτήματος της Ε.Γ.Ε. Αιγίου συμμετείχαν οι κυρίες : Ουρανία Κοττά-Κακαβάνη (Πρόεδρος), Ευαγγελία (Λίτσα) Γιαννοπούλου (μέλος του Π.Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος του παραρτήματος Ε.Γ.Ε. Αιγίου), Ιωάννα Σκίτσα (Γραμματέας), και Αιμιλία Κακαβάνη.

Όλες οι εκπρόσωποι αποχώρησαν από την πόλη της Φλώρινας, με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη Συνδιάσκεψη, και τη φιλοξενία των ανθρώπων της, με ανανεωμένες τις θέσεις τους κι ενδυναμωμένες η μία από την άλλη για να συνεχίσουν τον αγώνα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων αλλά και εντυπωσιασμένες  από την επίσκεψη την επόμενη ημέρα στις Πρέσπες, στο Νυμφαίο, στην Καστοριά και σε άλλα μέρη της περιοχής. 

Στην πρωινή ανοικτή συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, μετά τους χαιρετισμούς από την Πρόεδρο του παραρτήματος Φλώρινας, κ. Χρύσα Μάντση και την Αντιπρόεδρο του Πανελλαδικού Διοικητικού Συμβουλίου (Π.Δ.Σ.) Ντένα Λογιάδου, ο  dr Κωνσταντίνος Στεργίου, επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας/ όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας, ως κεντρικός ομιλητής ανέπτυξε με επιστημονικό τρόπο το θέμα « Η Ευρωπαϊκή συνοχή σε  κίνδυνο;». Στην απογευματινή κλειστή συνεδρίαση των αντιπροσώπων των παραρτημάτων της Ε.Γ.Ε. και των μελών του Π.Δ.Σ., διαβάστηκαν οι εισηγήσεις που είχαν επεξεργαστεί τα περιφερειακά συμβούλια  τον Ιούνιο του 2018 και τα συμπεράσματα που προέκυψαν, σχετικά με το θέμα «Η Ευρωπαϊκή συνοχή σε κίνδυνο;» και έγιναν τοποθετήσεις και προτάσεις των εκπροσώπων των παραρτημάτων και των μελών του Π.Δ.Σ. Την εισήγηση και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το Περιφερειακό  Συμβούλιο Πελοποννήσου-Δυτικής Στερεάς Ελλάδας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε), που έγινε στην Πάτρα τον περασμένο Ιούνιο με τη συμμετοχή των παραρτημάτων Πάτρας, Αιγίου και Ναυπάκτου, παρουσίασε η Ευαγγελία (Λίτσα) Γιαννοπούλου. Επιπλέον συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα κι εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα. Θα ακολουθήσει η δημοσίευση των συμπερασμάτων της Συνδιάσκεψης και η τελική εισήγηση με τις θέσεις και προτάσεις όλων των παραρτημάτων, στην ιστοσελίδα της Ε.Γ.Ε. www.ege.gr, ενώ μέρος αυτών θα περιέχεται στο ετήσιο Ημερολόγιο της Ε.Γ.Ε., που θα εκδοθεί σύντομα.

 

Για τη Διοικούσα Επιτροπή Ε.Γ.Ε. Παράρτημα Πάτρας

Η Πρόεδρος                                                             Η Γραμματέας

 

Ευθυμία Καλαβρουζιώτου                                      Ελένη Χ. Παπαδοπούλου

Ψήφισμα για την Ευρώπη σήμερα

 

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης με θέμα “Η ευρωπαϊκή συνοχή σε κίνδυνο;”, που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα στις 6.10.2018, κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα.

Δύο από τους βασικούς στόχους των συνθηκών που ίσχυσαν από το 1951 μέχρι ήμερα είναι η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες – μέλη για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων όπως τα ναρκωτικά, η τρομοκρατία , η μετανάστευση , η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη νέας πολιτικής στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού, της προστασίας του καταναλωτή, της βιομηχανίας, της γεωργίας κλπ.

Το  2012 η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) τιμήθηκε με το νόμπελ ειρήνης ως ανταμοιβή για τα εξήντα χρόνια της συμβολή της στην ειρήνη και την συμφιλίωση των λαών, την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο σήμερα το ευρωπαϊκό  εγχείρημα, το οποίο έφερε πρωτοφανή ειρήνη, ευημερία και δημοκρατία, τελεί υπό αμφισβήτηση.

Τα τελευταία χρόνια, οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων οι οποίες καταλήγουν είτε στον αφορισμό της είτε στην υπεράσπισή τους. Οι  πολιτικές λιτότητας της Ε.Ε., η οικονομική κρίση και οι κοινωνικές ανισότητες, οι πολιτικές της στο μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα, η έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη, το δημοκρατικό έλλειμμα στη λειτουργία της, η αναβίωση του εθνικισμού και των ακροδεξιών κομμάτων είναι ανάμεσα στα αρνητικά στοιχεία που διχάζουν τους πολίτες της Ευρώπης και αποδυναμώνουν τα θετικά που εξακολουθούν να τους ενώνουν.

Δυστυχώς οι μετριοπαθείς φωνές αποδυναμώνονται συστηματικά ενώ οι ακραίες ευρωσκεπτικιστικές προσεγγίσεις αφήνουν πολλά αρνητικά κατάλοιπα και στρεβλώσεις στους πολίτες τα οποία εξακολουθούν να μας ταλανίζουν.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται μια νέα στρατηγική με βελτιώσεις και αναθεωρήσεις οι οποίες θα περιορίζουν τις κοινωνικές ανισότητες και θα έχουν στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη και την ισομερή κατανομή των ωφελειών της ενοποίησης. Χρειάζεται να  σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας, να εγκατασταθεί   κράτος δικαίου και κοινωνικής πρόνοιας, να αντιμετωπιστεί η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ανεργία ιδίως των γυναικών και των νέων, για να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών,  ώστε να υπάρξει κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

Ως γυναίκες, μέλη μιας μεγάλης κοινωνίας, ανησυχούμε για το μέλλον της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη των λαών και του πολιτισμού, των αξιών, της δημοκρατίας, της συμμετοχής και της αποκέντρωσης. Θέλουμε την Ευρώπη της ισότητας και της ισόρροπης ανάπτυξης, μια Ευρώπη της εργασίας και της δημιουργίας, της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, της αλληλεγγύης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Μια Ευρώπη της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικολογίας. Μια Ευρώπη όπου να κυριαρχεί η κοινωνική δικαιοσύνη, η ειρήνη, η  πρόοδος. Μία Ευρώπη με επίκεντρο τον άνθρωπο.