Δεν βγήκε «λευκός καπνός» από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Brexit

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, κύρια θέματα της οποίας ήταν, εκτός του Brexit, το μεταναστευτικό και η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, αναφερόμενος στο Brexit, είπε πως με την εισήγηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, οι «27» επιβεβαίωσαν καταρχάς τη θετική τους διάθεση να φτάσουν σε συμφωνία και έδωσαν εντολή στον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, να συνεχίσει μέχρι το τέλος. «Είμαι έτοιμος να συγκαλέσω μία Σύνοδο όταν έχουμε αρκετή πρόοδο, όμως δεν είμαστε ακόμη εκεί», είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τούσκ.

Στο θέμα της μεταβατικής περιόδου (δηλαδή το διάστημα, αφού επισημοποιηθεί το διαζύγιο και έπειτα θεσπιστεί η νέα σχέση των δύο), ο Ντόναλντ Τούσκ έκλεισε το μάτι στην αίτηση της Τερέζα Μέι για ένα επιπλέον έτος μετάβασης, λέγοντας πως οι αρχηγοί θα το εξετάσουν ευδιάθετα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, παρά το χθεσινό υποτονικό δείπνο για το Brexit, εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας πως πιστεύει σε μία στην ανεύρεση μίας συμφωνίας στο θέμα των συνόρων Ιρλανδίας – Βορείου Ιρλανδίας και θα αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit.

Ανταλλαγή απόψεων μόνο για την Ευρωζώνη

Μία ανταλλαγή απόψεων έγινε σήμερα στο φλέγον θέμα της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, με τους ηγέτες να συζητούν γύρω από τα θέματα της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, την Τραπεζική Ένωση και το σύστημα εγγυήσεων καταθέσεων. Αποφάσεις, όπως είπε ο Ζάν Κλόντ Γιούνκερ, θα ληφθούν στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, με την Επιτροπή να έχει καταθέσει 40 προτάσεις για το θέμα αυτό και να έχουν υιοθετηθεί οι έξι.

Φυσάει και το… γιαούρτι ο Γιούνκερ για την Ιταλία

Ιδιαίτερα διπλωματικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στο θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού. Ο Λουξεμβούργιος είπε πως εξετάζεται το προσχέδιο του ιταλικού προυπολογισμού και πως η Επιτροπή έχει πάντοτε προσφέρει στην Ιταλία το μέγιστο βαθμό ευελιξίας όσον αφορά τους προϋπολογισμούς της, συμπληρώνοντας πως στην αξιολόγηση που θα γίνει δεν υπάρχει διαφορετική μεταχείριση από τις άλλες χώρες. «Αν και κάποιοι μας επικρίνουν για την ευελιξία που παρέχουμε στην Ιταλία εγώ διαφωνώ, η Ιταλία είναι η Ιταλία», είπε.

Το ύφος του κ. Γιούνκερ εξηγείται από τον πλήθος αρνητικών δημοσιευμάτων που έχει δεχθεί στο εσωτερικό της Ιταλίας για δηλώσεις του που έχουν κριθεί αρνητικά για τα δημοσιονομικά της Ιταλίας, όπως τη δήλωσή του πως δεν θέλει να γίνει η Ιταλία η νέα Ελλάδα.

Τέλος, έγινε αναφορά σε συζήτηση για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της ΕΕ στις κυβερνοεπιθέσεις, με τον Ντόναλντ Τούσκ να σημειώνει πως οι ηγέτες εξετάζουν πιθανή επιβολή κυρώσεων όταν διαπιστώνεται πως υπάρχουν κυβερνοεπιθέσεις σε κράτη, εταιρείες ή πολίτες.