Αποστάσεις Βούτση από τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση των «μυστικών κονδυλίων»

Αποστάσεις από τις καταγγελίες που εκτοξεύτηκαν στο επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο περι κακοδιαχείρισης τον απόρρητων δαπανών από τον κ. Νίκο Κοτζιά έλαβε ο κ. Νίκος Βούτσης.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν από την ενημέρωση που λαμβάνει από το 2017 η Βουλή αναφορικά με την διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών προκύπτουν ενδείξεις που δικαιολογούν τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση είπε «δεν έχω τέτοια εκτίμηση. Από εκεί και πέρα τι να σας πω».

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε πως το 2017 με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του κ. Κοτζιά ψηφίστηκε νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προέβλεπε ότι η Βουλή θα ενημερώνεται για την διάθεση όλων των απόρρητων δαπανών άνω των 25.000 ευρώ του υπουργείου Εξωτερικών.

Από τότε έχουν γίνει συνολικά έξι ενημερώσεις ενώ το τελευταίο αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να παράσχει ενημέρωση στο κοινοβούλιο εκκρεμεί από τις 15 Οκτωβρίου 2018.

Να σημειωθεί ότι η ενημέρωση γίνεται από εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του ΥΠΕΞ ο οποίος δίνει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στον Πρόεδρο της Βουλής ο οποίος στην συνέχεια αναλαμβάνει να ενημερώσει προφορικά και χωρίς τήρηση πρακτικών τους αντιπροέδρους του κοινοβουλίου και να επιστρέψει το φάκελο στο υπουργείο.

«Ξέρετε ότι επί χρόνια είχε προκαλέσεις εντάσεις το θέμα. Πριν αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2013 – 2014 με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα είχε τεθεί το ζήτημα να έχει η Βουλή μία γνώση των απορρήτων. Δεν μιλώ για άλλες απόρρητες δαπάνες άλλων υπουργείων που δεν γνωρίζω αν υπάρχουν. Ίσως υπάρχουν για τις προμήθειες του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά δεν είναι απόρρητες δαπάνες. Δεν γνωρίζω να υπάρχει ζήτημα απορρήτων δαπανών σε άλλο τομέα της κυβερνητικής πολιτικής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βούτσης λαμβάνοντας επίσης αποστάσεις από αντίστοιχες καταγγελίες περι μυστικών κονδυλίων και στο ΥΠΕΘΑ.

Σε ερώτηση για το αν η διασπάθιση των χρημάτων γίνεται με τα κονδύλια κάτω των 25.000 ευρώ που το ΥΠΕΞ δεν είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει την Βουλή ο κ. Βούτσης απάντησε «η συζήτηση για το ύψος της δαπάνης έγινε στην Βουλη. Είναι το ελάχιστο ποσό. Είναι πιθανόν να μικρότερα ποσά να είναι ελάχιστα ή να μην υπάρχουν καθόλου. Το ποσό είναι πολύ μικρό για να λέμε ότι γίνεται διασπάθιση» ενώ σε ερώτηση που επανέφερε τις καταγγελίες που φέρεται να έκανε ο κ. Πάνος Καμμένος είπε: «Κατά την γνώμη μου και όσο γνωρίζω από τη Βουλή το θέμα είναι απολύτως διευκρινισμένο όσον αφορά το ΥΠΕΞ. Δεν γνωρίζω κάτι άλλο, να ερωτηθεί ο Καμμένος. Δεν παίρνω θέση ούτε αν έχουν απόρρητες δαπάνες σε άλλα υπουργεία» και σε άλλο σημείο ανέφερε «Να ρωτήσετε τον κ. Κοτζιά και τον κ. Καμμένο τι εννοούν. Αν είπαν και μία κουβέντα παραπάνω…»

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι η ανάληψη του ΥΠΕΞ από τον πρωθυπουργό σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης για ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ εκτίμησε ότι ο κ. Κοτζιάς δεν θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει την κυβερνητική συνοχή