Αισιόδοξος ο Τσίπρας για την οικονομία μετά τη συνάντησή του με Ντράγκι – Κερέ

Διμερείς επαφές είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον Μπενουά Κερέ, επίσης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το συμπέρασμα της συζήτησης είναι πως τα ελληνικά ομόλογα φαίνονται να αποδεσμεύονται από τα Ιταλικά, μετριάζοντας έτσι τις αναταράξεις που τους προκαλούνται από την οικονομική αστάθεια στην Ιταλία.
Σε μια ίσως αμφίσημη δήλωση, η κυβερνητική πηγή απέδωσε τις πρόσφατες αναταράξεις σε «εξωγενείς παράγοντες», χωρίς όμως να κατονομάζει το ποιες είναι αυτές.

Πάντως δεν είναι γνωστό αν υπήρξε συζήτηση γύρω από την διαχείριση των κόκκινων δανείων για τα οποία αναμένεται το πράσινο φως από την ΕΚΤ για να ξεκινήσουν πρωτοβουλίες μείωσης τους.

Οι κυβερνητικές πηγές συμπλήρωσαν πως το άλλο που απορρέει από τη συζήτηση του Πρωθυπουργού με την ΕΚΤ είναι πως «η θετική πορεία της Ελληνικής οικονομίας και η διαρκής βελτίωση των μεγεθών της υπάρχει θα αρχίσει να αναγνωρίζεται από τις αγορές».

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και υπήρξε αναγνώριση της θετικής πορείας και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συζήτηση είναι ότι το ελληνικό ομόλογο αποσυνδέεται σιγά αλλά σταθερά από ιταλικό, παρά γεγονός πως η ΕΚΤ χρηματοδοτεί το ιταλικό και όχι το ελληνικό (qe), γεγονός που 1) Αποδεικνύει ότι οι οποίες διακυμάνσεις στα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν ως αιτία την ελληνική οικονομία αλλά είναι εξωγενή τα αίτια, 2) Σηματοδοτεί ότι η θετική πορεία ελληνικής οικονομίας και η διαρκής βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών θα αρχίσει σιγά σιγά να αναγνωρίζεται από τις αγορές.

Πηγή: prothema.gr