«Τελεσίγραφο» Εκουαδόρ σε Ασάνζ: Αν θες πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθάριζε το μπάνιο και φρόντιζε τη γάτα σου

Η πρεσβεία του Εκουαδόρ, στην οποία έχει βρει άσυλο ο Τζούλιαν Ασάνζ, ανακοίνωσε μια σειρά από οδηγίες προς τον δημιουργό της ιστοσελίδας WikiLeaks, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσει αν επιθυμεί να έχει πρόσβαση στο ίντερνετ.

Σύμφωνα με ένα memo εννέα σελίδων, το Εκουαδόρ «διέταξε» τον Ασάνζ να αποφεύγει να κάνει στο διαδίκτυο πολιτικά σχόλια, να διατηρεί καθαρό το μπάνιο και να φροντίζει καλύτερα τη γάτα του, αλλιώς θα χάσει την επιμέλεια της. Μάλιστα, οι εντολές διευκρίνισαν πως αν η γάτα δεν φροντίζεται κατάλληλα θα οδηγηθεί σε καταφύγιο ζώων.

Ο Ασάνζ, ο οποίος μένει στη βρετανική πρεσβεία του Εκουαδόρ από τον Ιούνιο του 2012, απαγορεύεται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, αλλά και να κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να διαταράξει τις καλές σχέσεις του Εκουαδόρ με άλλες χώρες.

Ακόμα, ο Ασάνζ και οι καλεσμένοι του απαγορεύεται να χρησιμοποιούν εξοπλισμό που δεν έχει εγκριθεί.

Μετά από τη δημοσίευση των εντολών, ο Ασάνζ αναμένεται να επανακτήσει πρόσβαση στο διαδίκτυο, αν και είναι άγνωστο το πότε.

Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση του Εκουαδόρ ανέστειλε την πρόσβαση του Ασάνζ στο ίντερνετ τον περασμένο Μάρτιο, με την αιτιολόγηση πως παραβίασε «μια γραπτή δέσμευση στην κυβέρνηση στο τέλος του 2017, σύμφωνα με την οποία δεν θα δημοσίευσε μηνύματα που θα εμπλέκονταν με άλλα κράτη».

advertisement