Φάκελος SEX: Η επιστροφή των ιών, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Είναι οι ασθένειες που <<στοιχειώνουν>> το σεξ.  Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο έχουν 12 εκατομμύρια νέα κρούσματα.  Θα πρέπει ο καθένας να ξέρει ότι τα περισσότερα σεξ / νοσήματα μπορούν να θεραπευτούν, μερικά μπορούν εύκολα να περιορισθούν, όλα όμως μπορούν να προληφθούν. 

Ο Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Dr Σπύρος Βλαχόπουλος μας εξηγεί.

Όλα τα σεξουαλικά ενεργά άτομα είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο, ασχέτως ηλικίας, επαγγέλματος, προτιμήσεων κ.λπ.  Ο κίνδυνος συνεχώς αυξάνει, όπως και τα άτομα που αποκτούν τις νόσους αυτές.  Το κλειδί για ελάττωση του κινδύνου το έχεις εσύ, το πληροφορημένο άτομο.

Εάν αποκτήσεις σεξ /νόσημα, να θυμάσαι ότι έχεις μια νόσο, όχι ένα κοινωνικό στίγμα. Πήγαινε στον Αφροδισιολόγο, αμέσως.  Μερικά σεξ/νοσήματα είναι ασήμαντα, άλλα όμως μπορεί να είναι σοβαρά και περίπλοκα.  Μάθε λοιπόν να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα και ζήτησε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Μπορείς να ελέγξεις τις σεξουαλικές νόσους
Από σένα εξαρτάται το παν.  Πώς;  Μάθε τα τέσσερα βασικά βήματα.   Μάθε να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα.   Στον εαυτό σου και στον ερωτικό σύντροφό σου.  Θυμήσου πάντα, ότι μερικά από τα νοσήματα αυτά δεν έχουν συμπτώματα, ιδίως όταν είναι πολύ νωρίς (σε πρώιμο στάδιο).

Με την παραμικρή υποψία ότι μπορεί να <<άρπαξες>> σεξουαλικό νόσημα, πήγαινε στο γιατρό για ένα τσεκ – απ.  Οι άνδρες παρουσιάζουν εύκολα νωρίς εκδηλώσεις.

Οι γυναίκες συνήθως δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα συμπτώματα.   Συχνά η πρώτη υποψία ότι μπορεί να έχει μπαίνει όταν ο ερωτικός σύντροφός της παρουσίασε την ασθένεια.

ΕΛΚΟΣ, ΕΞΕΛΚΩΣΗ
Σε άνδρες και γυναίκες έλκη αν συνοδεύονται από πόνο ή φαγούρα, κοντά στα γεννητικά όργανα, μπορεί να είναι έρπης.  Έλκη ανώδυνα τελείως μπορεί να είναι σύφιλη.
ΦΑΓΟΥΡΑ 
Σε γυναίκες και άνδρες σημαίνει συνήθως έρπητα, ψώρα ή και φθειρίαση (ψείρες).   Σε γυναίκες μπορεί να προκληθεί από κολπίτιδα.
ΤΣΟΥΞΙΜΟ
Σε άνδρες και γυναίκες τσούξιμο στην ούρηση μπορεί να σημαίνει νόσημα ή λοίμωξη στην κύστη.  Ο γιατρός μπορεί να ξεχωρίσει τη νόσο και να προχωρήσει σε θεραπεία.
Πρηξίματα, οιδήματα
Σε άνδρες και γυναίκες πρηξίματα ή άλλες φλεγμονές του δέρματος κοντά στα γεννητικά όργανα μπορεί να είναι έρπης, σύφιλη, <<κονδυλώματα>>.
ΕΚΚΡΙΜΑ
Σε άνδρες: Λευκό και σταθερό έκκριμα από το πέος σημαίνει βλεννόρροια, χλαμύδια κλπ.

Σε γυναίκες: Οποιαδήποτε υγρά συχνά συνοδεύονται από φαγούρα, τσούξιμο ή άσχημη μυρωδιά, μπορεί να σημαίνει βλεννόρροια, χλαμύδια, κολπίτιδα.
ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ
Στις γυναίκες:  Πόνος στην κοιλιακή χώρα μπορεί να σημαίνει φλεγμονή των παραμητρίων (σαλπιγγίτιδα) από χλαμύδια, βλεννόρροια ή άλλες λοιμώξεις.  Αμέσως στο γιατρό γιατί υπάρχει κίνδυνος.
ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Μερικές φορές τα συμπτώματα παίρνουν μήνες ή και χρόνια για να εμφανιστούν ιδίως στις γυναίκες.

Εάν υποπτεύεσαι ότι έχεις εκτεθεί σε αρρώστια, μη διστάζεις, ζήτησε ιατρική βοήθεια.
ΜΥΘΟΣ…
Εάν τα συμπτώματα φύγουν από μόνα τους, σημαίνει ότι έχει θεραπευτεί.
ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, όμως η ασθένεια παραμονεύει και χρειάζεται προσεκτική θεραπεία πριν χειροτερεύσει.
Ζήτησε νωρίς θεραπεία
Όταν γίνετε άμεσα θεραπεία, τα περισσότερα σεξουαλικά νοσήματα θεραπεύονται πλήρως.   Άλλα μπορούν, τουλάχιστον, να ελεγχθούν.  Άμεση θεραπεία ελαττώνει τις επιπλοκές και προφυλάσσει άλλα άτομα από τη μετάδοση της νόσου.  Πήγαινε λοιπόν αμέσως στον Αφροδισιολόγο.  Έχεις μετά καιρό να σκεφτείς και να <<φιλοσοφήσεις>> γιατί και από ποιόν κ.λπ.  η θεραπεία είναι εμπιστευτική.  Ζήτησε από τον ερωτικό σύντροφο (ή τους συντρόφους όταν είναι περισσότεροι) να κάνει το ίδιο.  Να πάει στο γιατρό και να ακολουθήσει τις οδηγίες.                                                                                  Και μην ξεχνάς να πεις στο γιατρό  ότι υποπτεύεσαι ότι έχεις σεξ/νόσημα, έτσι ώστε να επικεντρώσει την προσοχή στην περιοχή των ασθενειών αυτών και να προχωρήσει και στα σχετικά τεστ.

ΜΥΘΟΣ: ότι μπορεί να κολλήσεις σεξ/νόσημα από το κάθισμα της τουαλέτας, τα χερούλια της πόρτας, ή το μπάνιο σε ζεστό νερό.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: το σεξ/νόσημα μεταδίδεται σχεδόν πάντοτε με το σεξ. Πάρε προφυλάξεις. Η μόνη εξαίρεση είναι το AIDS και η υπατίτις που μεταδίδονται και με μολυσμένη βελόνα.

Πως μπορείς να προλάβεις μια σεξουαλική νόσο   
Ακόμη και εάν πάσχεις τώρα, άρχισε να παίρνεις προληπτικά μέτρα για να προφυλαχτείς από μια καινούργια περιπέτεια στο μέλλον.  Μην ξεχνάς ότι μπορείς να <<αρπάξεις>> τη νόσο ξανά και ξανά.  Προφύλαξε και τους άλλους με το να συνειδητοποιείς μια σωστή και συνεχή προφύλαξη.  Παρόλο που μοντέρνες θεραπείες είναι αποτελεσματικές στην πλειονότητα των σεξ/νοσημάτων, η προφύλαξη εξακολουθεί να είναι η <<ιδεώδης θεραπεία>>.
ΧΛΑΜΥΔΙΑ
Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο σεξ/νόσημα, κυρίως μεταξύ νεαρών ατόμων 15-30 ετών.  Έχει ξεπεράσει και τη βλεννόρροια. Πολλές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα και αργεί να διαγνωστεί. Μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και στον άνδρα και στη γυναίκα.
Συμπτώματα:  όταν υπάρχουν, μπορεί να είναι ήπια: λευκό έκκριμα και τσούξιμο.  Στη γυναίκα μια επιπλοκή σοβαρή, η φλεγμονή των παραμήτριων, που μπορεί να προκαλέσει στειρότητα, εξωμήτριο κ.λπ.

Θεραπεία: όταν η διάγνωση γίνει νωρίς, θεραπεύεται τελείως με αντιβιοτικά. Συνήθως η γυναίκα, επειδή δεν έχει συμπτώματα, μαθαίνει από τον άνδρα ο οποίος πάσχει ότι έχει χλαμύδια.

Πρόληψη: Η καλύτερη είναι να γνωρίζεις καλά τον σύντροφό σου. Εάν ο ένας ή ο άλλος κάνει σεξ με τρίτο πρόσωπο, τότε μέχρι που να ξεκαθαριστεί η εικόνα (τσεκ-απ σε γιατρό), είναι καλύτερα να γίνεται χρήση προφυλακτικού.

ΛΟΙΜΩΞΗ ΜΕ ΙΟ HIV και ΕΪΤΖ
Το  Εϊτζ, είναι το πιο θανατηφόρο σεξ/νόσημα. Προκαλείται από τον ιό HIV, ο οποίος εξασθενεί όλο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.  Άτομα μολυσμένα, συνήθως δεν έχουν συμπτώματα, μπορούν όμως να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα.                                                                  Ο ιός HIV μεταδίδεται με σεξουαλική επαφή, οπότε μολυσμένο αίμα ή σπέρμα ή κολπικά υγρά εισέρχονται στο σώμα του σεξουαλικού συντρόφου. Ακόμη γίνεται μετάδοση με μολυσμένες σύριγγες.    Συμπτώματα:  Μπορεί να μην έχει καθόλου για μήνες ή και χρόνια.  Όσο όμως το ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατεί, τότε αρχίζουν τα συμπτώματα. Διογκωμένοι αδένες, πυρετός, νυκτερινές εφιδρώσεις, αδυναμία, απώλεια βάρους.  Αργότερα αναπτύσσει σπάνιους καρκίνους, πνευμονία.  Φάρμακα υπάρχουν που πολεμούν την ασθένεια και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά.                                                                                 Πρόληψη                                                                                                                                                     1. Αποχή είναι η μόνη σίγουρη μέθοδος.                                2.Προφυλακτικά   3. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε βελόνα άλλου ατόμου.  Αφορά κυρίως χρήστες ναρκωτικών.

Βλεννόρροια και σύφιλη
Δύο από τις πιο γνωστές και <<παλιές>> αρρώστιες.  Εάν διαγνωστούν έγκαιρα θεραπεύονται εύκολα
Βλεννόρροια:  Νόσος με πολύ μεγάλη διάδοση. Εάν δεν θεραπευτεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.                                               Στη γυναίκα, η επιπλοκή της φλεγμονής των πυελικών οργάνων μπορεί να είναι καταστροφική.                                                                         Συμπτώματα: Πυώδες έκκριμα του πέους και επώδυνος ούρηση.   Στη γυναίκα, αρχικά τα συμπτώματα είναι ανύπαρκτα.  Μόνο εξέταση από αφροδισιολόγο ή γυναικολόγο με καλλιέργειες κ.λπ. μπορεί να βάλει τη διάγνωση.    Θεραπεία: Μόνο με αντιβιοτικά. Αμέσως μετά τη διάγνωση ειδοποίησε τον σεξουαλικό σύντροφό σου (έναν ή περισσότερους, αν υπάρχουν) να πάει στο γιατρό αμέσως και να του πει τι συμβαίνει.

Σύφιλη: Εκτός αν θεραπευτεί έγκαιρα, μπορεί αργότερα να προκαλέσει καταστρεπτικές και ανεπανόρθωτες επιπλοκές στον εγκέφαλο, στην καρδιά κ.λπ.                                                                                      Συμπτώματα:  ανώδυνο έλκος στο πέος ή στον κόλπο. Αργότερα εμφανίζεται πυρετός και εξάνθημα.  Βέβαια υπάρχουν πολλά νοσήματα της οικογένειας των σεξ/νοσημάτων. Αναφέρονται περίπου 25 συνολικά!  Η ηπατίτις Β, η ψώρα. Ακόμη και η φθειρίαση (ψείρες) των γεννητικών οργάνων είναι νόσοι που μεταδίδονται με το σεξ…
Πρόληψη
Είσαι ασφαλής μόνο εάν γνωρίζεις το σύντροφό σου και είσαι βέβαιος ότι δεν εκτίθεται σε επαφή με τρίτο πρόσωπο. Κάνε χρήση προφυλακτικού με την παραμικρή αμφιβολία, τουλάχιστον μέχρι να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Συμβουλέψου το γιατρό σου και κάνε λεπτομερή περιγραφή της σεξουαλικής σου δραστηριότητας.

vlaxopoulos.jpg