Υπόθεση Κασόγκι: Ο Τραμπ στέλνει τον Πομπέο στο Ριάντ – Για οπτικοακουστικό υλικό που αποδεικνύει τη δολοφονία μιλά η Άγκυρα

Στη Σαουδική Αραβία στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών του Μάικ Πομπέο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να συναντηθεί με τον βασιλιά Σαλμάν, αφότου εκείνος αρνήθηκε ότι γνωρίζει κάτι για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι.

Σε μήνυμα του στο Twitter, ο Τραμπ έγραψε ότι «ο βασιλιάς Σαλμάν αρνήθηκε ότι έχει την οποιαδήποτε γνώση για το τι μπορεί να συνέβη στον Σαουδάραβα πολίτη μας. Είπε ότι το Ριάντ συνεργάζεται στενά με την Τουρκία για να βρει απαντήσεις. Ο Πομπέο θα ταξιδέψει αμέσως εκεί για να συναντήσει τον Σαουδάραβα βασιλιά».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε, ακόμη, το ενδεχόμενο ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος να δολοφονήθηκε από «ανεξέλεγκτα στοιχεία».

«Ο βασιλιάς (της Σαουδικής Αραβίας) αρνείται κατηγορηματικά ότι γνωρίζει για τι ακριβώς πρόκειται (…). Δεν θέλω να κάνω εικασίες εκ μέρους του όμως μου φαίνεται, ίσως, πως θα μπορούσε να είναι ενέργεια ανεξέλεγκτων στοιχείων. Ποιος ξέρει;» συμπλήρωσε ο Τραμπ από τους κήπους του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει τη Σαουδική Αραβία με «τιμωρία», εάν διαπιστωθεί ότι εμπλέκεται στην εξαφάνιση και την πιθανή δολοφονία του δημοσιογράφου, μία απειλή η οποία «έριξε» το χρηματιστήριο της χώρας.

Ο Κασόγκι, ο οποίος ασκούσε κριτική στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας στις στήλες του στην Washington Post, εθεάθη τελευταία φορά να μπαίνει στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, προκειμένου να λάβει κάποια έγγραφα για τον γάμο του.

«Έχουμε υλικό που αποδεικνύει ότι δολοφονήθηκε» λέει η Άγκυρα 

Η Τουρκία διατείνεται ότι έχει δολοφονηθεί και διαμελιστεί μέσα στο κτίριο από μία 15μελή ομάδα Σαουδαράβων, οι οποίοι πήγαν και έφυγαν από την Τουρκία την ίδια ημέρα.

Μάλιστα, η Άγκυρα,  υποστηρίζει ότι έχει βίντεο και ηχητικό υλικό, που αποδεικνύει τη δολοφονία, αλλά δεν τα έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα.

Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε  ότι τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε έχουν κοινοποιηθεί σε άλλες χώρες μεταξύ αυτών τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν διαβιβαστεί σε όλες τις πλευρές με μεγάλη σαφήνεια» είπε η πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της συλλογής απτών αποδείξεων στο προξενείο».

Την ίδια στιγμή μέλη της επιτροπής έρευνας για την υπόθεση Κασόγκι συναντήθηκαν στο στρατηγείο της Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης τη Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Διπλωματικές πηγές επεσήμαναν, νωρίτερα, ότι η έρευνα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, με 12 περίπου άτομα να εισέρχονται στο προξενείο.

Δεν κατέστη, ωστόσο, άμεσα σαφές αν τα άτομα που εισήλθαν στο προξενείο προέρχονται και από τις δύο χώρες.

Την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά Σαλμάν για την υπόθεση και σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, συζήτησαν για τη σύσταση της εν λόγω ερευνητικής επιτροπής για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου.

Το Σάββατο η εφημερίδα Sabah μετέδωσε την πληροφορία ότι ένα τμήμα του φερόμενου βασανισμού του Τζαμάλ Κασόγκι καταγράφηκε από το Apple Watch που φορούσε και έχει «ανέβει» στο iCloud πριν να προλάβουν να το διαγράψουν οι Σαουδάραβες.

Πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα

Πάντως, η Σαουδική Αραβία δέχεται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι.

Χθες, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο εξέδωσανα κοινή ανακοίνωση, με την οποία απευθύνονται προς τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και ζητούν να «ριχθεί φως» στην εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

«Η προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας και η εγγύηση της προστασίας των δημοσιογράφων αποτελούν βασικές προτεραιότητες για τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία» επισημαίνουν στην κοινή ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών, Χάικο Μας, Τζέρεμι Χαντ και Ζαν Ιβ Λεντριάν.

«Σε αυτό το πνεύμα, πρέπει να ριχθεί φως στην υπόθεση της εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι» σημειώνουν οι τρεις υπουργοί, ενώ ζητούν να διεξαχθεί μια «αξιόπιστη έρευνα» με στόχο «ενδεχομένως, να αναγνωριστούν οι υπεύθυνοι» και να «διασφαλιστεί ότι θα λογοδοτήσουν».

«Ενθαρρύνουμε από κοινού τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας σχετικά με αυτό και αναμένουμε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να δώσει ολοκληρωμένες και λεπτομερείς απαντήσεις. Μεταφέραμε αυτό το μήνυμα στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας» τονίζεται στο δελτίο Tύπου.

Παράλληλα, η Ισπανία κάλεσε να διεξαχθεί επείγουσα έρευνα, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ισαμπέλ Θελάα.

«Η Ισπανία συντάσσεται σαφώς με την ανησυχία που έχουν εκφράσει ήδη άλλες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, και απαιτεί να διεξαχθεί διαφανής και επείγουσα έρευνα», είπε η Θελάα.