ΠΑΤΡΑ: Στη Δήλο με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων η Μαριάννα Σταματιάδου

Η Παγκόσμια πρώτη της όπερας «ΗΡΑ» του Θοδωρή Αμπαζή δόθηκε στην Δήλο, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Υπουργείου Τουρισμού.
Ο Θοδωρής Αμπαζής, που άφησε ιστορία και παρακαταθήκη ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, δημιούργησε μια συγκινητική, με έντονους προβληματισμούς όπερα πάνω στο λιμπρέτο της Ελσας Ανδριανού. Συμμετείχε η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων, για την οποία οι Πατρινοί είμαστε πολύ υπερήφανοι, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Βάγιας Ζεππάτου.
Ερμήνευσαν: Ήρα: Ειρήνη Καράγιαννη (Μεσόφωνος)
Αφροδίτη: Αφροδίτη Πατουλίδου (Υψίφωνος)
Άνθρωπος: Μανώλης Μαυροματάκης (Ηθοποιός)
Στο φλάουτο η Ναταλία Γεράκη, στο κοντραμπάσο ο Μιχάλης Καλκάνης και στα κρουστά ο Ιάκωβος Παυλόπουλος. Η μουσική διεύθυνση ήταν του Αναστάσιου Συμεωνίδη.
Συμμετείχε δίνοντας μια ιδιαίτερη νότα και η Θεατρική Ομάδα Μυκόνου (Θ.Ο.Μ.).
Η Δήλος ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως και μνημείο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ιερός τόπος των αρχαίων Ελλήνων αποτελεί ιδανικό μέρος για τον προβληματισμό πάνω στη ζωή και το θάνατο, το έρωτα και το μίσος, την αθανασία και την θνητότητα, την επιθυμία και την ματαίωση.
Εδώ στο ιερό νησί της Δήλου – της γεννέτηρας του Απόλλωνα – που είχε απαγορευτεί η ταφή, ο θνητός βαριά άρρωστος άνθρωπος έρχεται να διαπραγματευτεί το τέλος της ζωής του με δυο θεές, την Ήρα και την Αφροδίτη. Ξεκινά έτσι μια φιλοσοφική διαπραγμάτευση μεταξύ του φόβου της θνητότητας και της πλήξης της Αθανασίας.
Αλλά παρά το «τέλος» υπάρχει πάντα ζωή!

Μαριάννα Σταματιάδου,
Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας