Καταστροφικές πλημμύρες με τουλάχιστον 13 νεκρούς στη νότια Γαλλία

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην περιοχή Οντ της νότιας Γαλλίας όπου οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν προκαλέσει, μέχρι στιγμής, το θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

«Οι αρχές της χώρας έχουν κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνολικά τέσσερα διαμερίσματα. Όμως, η κατάσταση στην Οντ είναι δραματική», όπως δηλώνει στο γαλλικό πρακτορείο «BFMΤV», ο νομάρχης της περιοχής, Αλέν Τιριόν.

pl_1

«Υπάρχουν κάτοικοι εγκλωβισμένοι στις στέγες των σπιτιών τους.Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αεροσκάφη για να τους απομακρύνουμε επειδή δεν μπορούμε να τους προσεγγίσουμε με βάρκες λαμβάνοντας υπόψη την ορμή του νερού. Είναι υπερβολικά επικίνδυνο», προσθέτει.

ayt_09

Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο είναι τα χωριά Κονκ-σιρ-Ορμπιέλ και Βιλαρντονέλ, όπου τα νερά από τις πλημμύρες έφθασαν μέχρι τα παράθυρα του πρώτου ορόφου.Η στάθμη των υδάτων αναμένεται να εξακολουθήσει να ανεβαίνει σήμερα στις πληγείσες περιοχές. Τα σχολεία στην Οντ έχουν βάλει λουκέτο και οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να μην βγουν από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 250 κλήσεις στη διάρκεια της νύχτας.

«Έχουμε συνολικά δεκαπέντε δήμους για τους οποίους η κατάσταση είναι λεπτή και έξι δήμους όπου η “κατάσταση είναι ανησυχητική”», προειδοποιούν οι γαλλικές αρχές.

«Στους δήμους Villemoustaussou, Villegailhenc, και Conques, τα επίπεδα νερού έχουν ξεπεράσει τα δύο μέτρα” ενώ οι δήμοι Villardonnel, Floure και Trèbes είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

pl2

Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας επισημαίνει ότι πυροσβέστες από γειτονικούς δήμους θα συνδράμουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού στις πληγείσες περιοχές.