Γιατί σάρωσαν Κοτσακάς και «προεδρικοί» στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ -Μάχη για το άνοιγμα στο Κέντρο

Την Πλήρη επικράτηση της ομάδας  των προεδρικών επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τα μέλη της νέας Πολιτικής Γραμματείας, αφού ανέδειξε στην πρώτη πεντάδα, τέσσερα από τα στελέχη της ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕΛΩΝ, και έναν από τους 53.

Το πλασάρισμα στην πρώτη θέση του Αντώνη Κοτσακά, πάνω από στελέχη που θεωρούνται «σαρξ εκ της σαρκός» του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε αίσθηση (ως και ενόχληση σε κάποιους), καθώς έρχεται σε μια συγκυρία που η ηγεσία της Κουμουνδούρου έχει αντιληφθεί το κενό που δημιουργείται στον κεντρώο πολιτικό χώρο και προσανατολίζεται σε στροφή προς την Σοσιαλδημοκρατία αλλά και αντιδεξιές συμμαχίες, προκειμένου να το καλύψει.

Ενόψει των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων ο Αλέξης Τσίπρας επιδίωξε να έχει τη μικρότερη δυνατή εσωκομματική τριβή γι αυτό και προχώρησε το πακέτο υποψηφίων για τα στελέχη της  νέας γραμματείας, ώστε να χωρέσουν όλοι.

Η χαμηλή κατάταξη ωστόσο στελεχών που έχουν ειδική σχέση με το παραδοσιακό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Γιάννης Δραγασάκης ο Νίκος Φίλης ή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους 53) και οι οποίοι ασκούν κατά καιρούς κριτική στην ηγεσία του κόμματος αλλά και σε κορυφαίους υπουργούς, αφήνει χώρο για ερμηνεία του αποτελέσματος ως μάχη σκληρών μηχανισμών.

Αντίθετα, υψηλό σκορ στην προτίμηση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσαν η Ρένα Δούρου (5η) και ο Νίκος Παππάς(3ος), σύμφωνα με τις πληροφορίες για τη σειρά εκλογής των μελών της νέας Πολιτικής Γραμματείας από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιοι μιλούν για χτύπημα στελεχών που εκπροσωπούν τη μαζική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, από τον μηχανισμό της τάσης που διαμορφώνεται από τη συνάντηση στο CARAVEL και μετά, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να εμφανίζεται ενισχυμένος στο νέο σκηνικό.

Η «Αριστερή στροφή» (Φίλης, Τσακαλώτος) εναντίον της «Στροφής στο κέντρο» (Παππάς, Δούρου), θα ήταν μια πρώτη ερμηνεία του αποτελέσματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο επιδιώκει να προχωρήσει συνθετικά καθώς έχει μπροστά του κρίσιμες και απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις με την «κυριαρχία στον κεντρώο πολιτικό χώρο» να αποτελεί σημείο κλειδί.

Ο ίδιος πάντως είπε ΟΧΙ και επέμεινε στην επιλογή Σκουρλέτη για τη θέση του γραμματέα λίγο καιρό πριν, κόντρα στην επιθυμία των στελεχων της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ (Ν. Παππάς) που θα ήθελαν άλλο πρόσωπο για γραμματέα προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο διεύρυνσης, χωρίς το μοιρογνωμόνιο με το οποίο ο Σκουρλέτης «ζυγίζει» την κάθε συνεργασία.