Εκλογές στη Βαυαρία: Οι Χριστιανοκοινωνιστές τείνουν χείρα φιλίας στους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους»

O Bαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ κλείνει το… μάτι στο κόμμα των «Ελεύθερων Ψηφοφόρων» (FW).

«Ένας συνασπισμός με τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους» (FW) θα ήταν η πιο προφανής επιλογή, δήλωσε o Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος CSU.

Ωστόσο, Ζέντερ και Χορστ Ζεεχόφερ τόνισαν,ότι, εκτός από το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), οι Χριστιανοκοινωνιστές θα διεξάγουν διερευνητικές συνομιλίες και με τα άλλα κόμματα.

Το κόμμα των «Ελεύθερων Ψηφοφόρων», είναι ένα ανεξάρτητο κόμμα με ηγέτη τον Χούμπερτ Άιβανγκερ, ο οποίος έχει οδηγήσει το κόμμα του δύο φορές στη βαυαρική βουλή: το 2008 και το 2013. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», σχεδόν κανείς δεν τους γνωρίζει πέρα από τα σύνορα της Νότιας Γερμανίας. Στη Βαυαρία και τη Βάδη Βυρτεμβέργη όπως και στη Σαξονία το κόμμα έχει δημοτικούς συμβούλους.

Οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» θεωρούνται συντηρητικοί και ρεαλιστικές. Δραστηριοποιούνται κυρίως σε τοπικό επίπεδο.

Ο Χούμπερτ Άιβανγκερ, ηγέτης του κόμματος, διατείνεται ότι είναι οικολόγος και συντηρητικός.
Στο πρόγραμμά τους οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» ζητούν τα εξής:

– Δωρεάν ολοήμερους παιδικούς σταθμούς και λιγότερες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

– Θέλουν να περιορίσουν την οικογενειακή επανένωση για τους πρόσφυγες και να δημιουργήσουν βοήθεια για επαναπατρισμό – όπως το CSU.
– Θέλουν να προωθήσουν τις τοπικές διαλέκτους και να διατηρήσουν τα έθιμά τους.
– Την ίδια ώρα, η μεγάλη νικήτρια των χθεσινών εκλογών της Βαυαρίας συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων, Καταρίνα Σούλτσε, είναι πιθανότατα και η μεγάλη χαμένη.

Αν και κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 17,5% διπλασιάζοντας το ποσοστό της από τις προηγούμενες εκλογές, πιθανόν μένει εκτός κυβερνητικού συνασπισμού, όπως επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος αφού ο Μάρκους Ζέντερ δείχνει σαφή προτίμηση στους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους».

Στο μεταξύ, άρχισαν να ακούγονται «φωνές» για παραίτηση του ηγέτη του κόμματος και υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας. Ο πρώην αντιπρόεδρος του CSU, Πέτερ Ράμσαουερ ζήτησε την παραίτηση του Χορστ Ζεεχόφερ λέγοντας ότι δεν συζητάει με τέτοια άτομα.

Στο Βερολίνο, συνεδριάζει το προεδρείο του κόμματος της Νέρκελ, CDU, για να εκτιμήσει την παταγώδη αποτυχία των Βαυαρών εταίρων στον κυβερνητικό συνασπισμό, Χριστιανοκοινωνιστών.