ΠΑΤΡΑ: Σήμερα, η εκδήλωση στο Bright Side για την ενδοοικογενειακή βία

Η Σία Μπούρα, Κοινωνική λειτουργός, στα πλαίσια ενημερωτικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Bright Side Study Room (Φιλοποίμενος 45), αυτή  την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 5.30μμ. ,

θα μιλήσει για την ενδοοικογενειακή βία,  η οποία αποτελεί ένα διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο εξακολουθεί να εμφανίζεται ακόμα και σήμερα με αυξητικές τάσεις.

Είναι η κατάσταση στην οποία ένα μέλος της οικογένειας προκαλεί οποιασδήποτε μορφής βλάβη σε ένα άλλο μέλος της και αυτό εκδηλώνεται ανεξάρτητα από μορφωτικό επίπεδο, από οικονομική ή κοινωνική θέση, αξιώματα, θρησκείες, φύλο ή φυλές.

Δυστυχώς, εμφανίζεται ποικιλοτρόπως και σε διάφορες μορφές, όπως είναι η λεκτική βία, η σωματική βία, η συναισθηματική-ψυχολογική βία, η σεξουαλική κακοποίηση, η οικονομική εκμετάλλευση και η κοινωνική απομόνωση.

Κύριες εκφάνσεις του εν λόγω φαινομένου, είναι η βία μεταξύ των συντρόφων, η επιθετική συμπεριφορά γονέων προς τα παιδιά, η κακοποίηση και εκμετάλλευση ανήλικων ή ηλικιωμένων μελών της οικογένειας.

Είναι γεγονός, ότι οι γυναίκες επί σειρά ετών ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα, η οποία ελλοχεύει κινδύνους κακομεταχείρισης, καθώς οι πιθανότητες να υποστούν κάποια μορφή κακοποίησης ανέρχονται στο 50%.

Πως μπορώ να αναγνωρίσω τα σημάδια της κακοποιημένης γυναίκας; Και αν ναι πως μπορώ να βοηθήσω χωρίς να δεχθώ απειλή για τη ζωή μου;΄Υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες-δομές στην Ελλάδα, όπου δύναται να λειτουργήσουν ως πλέγμα προστασίας για τη ζωή των γυναικών και την προαγωγή των δικαιωμάτων τους;Και κυρίως να αισθανθούν ασφαλείς;;΄

Τέλος θα πραγματοποιηθεί μία σύντομη παρουσίαση σε χρήσιμες υπηρεσίες-δομές, κατάλληλες για την αποτελεσματική διαχείριση και καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Είσοδος ελεύθερη
Ελάχιστη κατανάλωση καφές/ ρόφημα.