Πόσοι είναι τελικά οι στρατηγικοί κακοπληρωτές στον νόμο Κατσέλη;

Οι πονηροί συμπατριώτες μας πάντα ευδοκιμούσαν στην Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν τους πολλούς για πολύ καιρό. Φαίνεται όμως ότι από την αρχή του 2019 πολλοί από τους πονηρούς συμπατριώτες μας θα βρεθούν προ εκπλήξεων καθώς αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας στο νόμο Κατσέλη.

Όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία σήμερα στο νόμο Κατσέλη εκκρεμούν περίπου 150.000 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών ή προστασία της πρώτης κατοικίας. Όπως ομολογούν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών ένα μεγάλο ποσοστό που ίσως ξεπερνά και το 35 με 40% που έχουν προσφύγει στο συγκεκριμένο νόμο είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Οι πονηροί πιάστηκαν πλέον από τις τράπεζες γιατί από τις 15 Σεπτεμβρίου 2018 έγινε η άρση του τραπεζικού απορρήτου με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ποιος χρωστά στην Χ τράπεζα ολόκληρο το ποσό του στεγαστικού δανείου και στην Ω τράπεζα έχει φτιάξει ένα ισχυρό κομπόδεμα καθώς δεν πλήρωνε και αποταμίευε.

Ακόμη και το 2015 με την επιβολή των capital controls όπου οι τράπεζες καλούσαν τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με την ελάχιστη δόση ανάλογα των μηνιαίων εισοδημάτων τους, οι πονηροί είχαν εξαφανισθεί και πουλούσαν τρέλα ότι θα διαγραφούν τα δάνεια τους.

Πλέον τα ψέματα τελείωσαν και θα πρέπει ο καθένας ν αναλάβει τις ευθύνες του. Γι αυτό εξάλλου είδαμε το τελευταίο εξάμηνο στους πλειστηριασμούς αρκετοί τη τελευταία μέρα να προχωρούν σε συμβιβασμό με τη τράπεζα και μάλιστα να αποπληρώνουν όλο το ποσό.

Βέβαια για τους συνεπείς δανειολήπτες όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και τα προηγούμενα που αγόγγυστα πληρώνουν τις δόσεις τους δεν υπάρχει επιβράβευση. Αυτοί δεν γεννήθηκαν πονηροί αλλά αξιοπρεπείς και πολίτες με συνείδηση γι αυτό και μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια.