ΠΑΤΡΑ: Ο “σάλος” με τα δημόσια ακίνητα του Υπερταμείου στο δημοτικό συμβούλιο – “Μη εκποίηση με οποιοδήποτε μανδύα”

Το θέμα ακινήτων του Δήμου Πατρέων, που μεταβιβάζονται στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο, με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομικού Σχεδιασμού,
Περιβάλλοντος και Έργων Υποδομής, Παύλο Στάμο.

 

Η εισήγηση του Αντιδημάρχου έχει ως εξής:

«Είναι γνωστή η θέση μας για τη Δημόσια Περιουσία και την μη εκποίησής της με οποιοδήποτε μανδύα. Από την πρώτη μέρα της ανάληψης της ευθύνης ως Δημοτική Αρχή, με μια σειρά δράσεων μαζί με τους φορείς της πόλης μας, διεκδικήσαμε χώρους. Τα παραδείγματα είναι γνωστά, με το θαλάσσιο μέτωπο που πλέον έχει παραχωρηθεί για χρήση στον πατραϊκό λαό. Ο Ριγανόκαμπος που επίσης συνεχίζουμε να διεκδικούμε. Σήμερα φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από αντίστοιχη αναζήτηση και κοπιαστική δουλειά των εργαζομένων του Δήμου (και τους ευχαριστούμε για αυτό) τα ακίνητα που περνούν με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΤΑΙΠΕΔ.

Βεβαίως έχει προηγηθεί και αποτελεί πλέον νόμο ο Κλεισθένης που θυμίζουμε ότι ανοίγει νέα πεδία για την άνθηση της επιχειρηματικότητας και την αποφασιστική συνδρομή της τοπικής διοίκησης σε έργα και υποδομές που υπηρετούν στρατηγικούς σχεδιασμούς μονοπωλιακών ομίλων. Ζητήματα όπως αυτά της απελευθέρωσης της Ενέργειας και της προώθησης των ΑΠΕ, μεταφορές, αγροτική παραγωγή, διαχείριση των απορριμμάτων, επιχειρηματική αξιοποίηση φυσικών πόρων και δημοτικής γης από το τουριστικό και άλλο κεφάλαιο, η ληστρικά μακρόχρονη παραχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και των υποδομών με συνοδεία προκλητικών φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων, μπαίνουν σε προτεραιότητα.

Με τον Κλεισθένη άλλωστε νομοθετήθηκε η τήρηση στο Υπουργείο Εσωτερικών βάσης δεδομένων με τίτλο «Καταγραφή Ακίνητης Περιουσίας Ο.Τ.Α.», όπου καταγράφονται το σύνολο των στοιχείων των ακινήτων των Δήμων και των νομικών τους προσώπων «με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίηση» τους. Δηλαδή το όσο πιο δυνατό γρηγορότερο και απρόσκοπτο ξεπούλημα.

Αυτές οι εξελίξεις συνδέονται με την ‘’έξοδο από τα μνημόνια’’ σύμφωνα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την επιστροφή στην ‘’ευρωπαϊκή κανονικότητα’’ και την ‘’εθνική κυριαρχία’’. Η υποθήκευση της Δημόσιας Περιουσίας για 99 χρόνια και η μεταβίβασή της με μνημονιακό νόμο στην ΕΤΑΔ Α.Ε. (Υπερταμείο) είχε σαν στόχο την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την ταχύτερη  εκποίησή της.

Με διαδικασίες εξπρές μεταβιβάζεται στο Υπερταμείο Δημόσια Περιουσία την ίδια στιγμή που εντείνεται η επίθεση στο λαϊκό βιός με φορολεηλασία και πλειστηριασμούς.

Μέσα σε τέσσερις ημέρες από την αίτηση του Υπερταμείου, συνήλθε το Κυβερνητικό Συμβούλιο οικονομικής Πολιτικής και εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών να μεταβιβάσει 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στην ΕΤΑΔ Α.Ε. στις περιοχές όπου ισχύει το Εθνικό Κτηματολόγιο όπως ο προ Καποδιστριακός Δήμος Πατρέων, όπου περιλαμβάνονται 225 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου ή φερόμενα ως ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου. Στις 14 Ιουνίου έγινε το αίτημα της ΕΤΑΔ Α.Ε., στις 18 Ιουνίου συνεδρίασε το κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και έλαβε την με αριθμό 86 Απόφαση του, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως μια μέρα μετά. (Φύλλο 2317/Β’/ 19 – 06 – 2018). Από το μνημονιακό νόμο (Ν 4389/2016 – ΦΕΚ 94Α/27 -05 – 2016) είχαν προθεσμία δύο μηνών από την αίτηση της ΕΤΑΔ Α.Ε. να πάρουν την απόφαση.

Όπως και από την εισήγηση της Υπηρεσίας αποδεικνύεται, υπάρχουν 5 ακίνητα Δημοτικά που δεν μπορούν να μεταβιβαστούν. Τα σχολεία Παπανδρέου, Ανθούπολης και Βούντενης για τα οποία ολοκληρώνεται η διαδικασία διόρθωσης στο Εθνικό Κτηματολόγιο για να περαστούν στην ιδιοκτησία του Δήμου.

Υπάρχουν μια σειρά ακίνητα που από το Σύνταγμα και τον ίδιο το μνημονιακό νόμο (4389/2016) δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μεταβίβασης: αιγιαλοί (παλιοί και νέοι), παραλίες, αρχαιολογικοί χώροι κλπ. (Άρθρο 196, παρ. 4 του Ν. 4389/2016). Δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μεταβίβασης το Κάστρο, το Αρχαίο Ωδείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Ρωμαϊκός Ιππόδρομος και τα απαλλοτριωμένα ακίνητα της περιοχής του Ιπποδρόμου.

Δεν μπορούν επίσης να μεταβιβαστούν τα τέσσερα γεωτεμάχια που με τον πρόσφατο νόμο μεταβιβάστηκαν για 99 χρόνια στο Δήμο Πατρέων (κτίριο Υπηρεσιών Λιμένα)

Δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μεταβίβασης οι διαμορφωμένοι οδοί κυκλοφορίας Όθωνος – Αμαλίας, Ηρώων Πολυτεχνείου και Ακτή Δυμαίων, όπως δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μεταβίβασης τα τμήματα του Παλαιού Αιγιαλού που είναι διαμορφωμένοι κοινόχρηστοι χώροι, όπως η πλατεία με το Ηρώο μεταξύ Ηρώων Πολυτεχνείου και Αίνου στην Τερψιθέα, τα 17 γεωτεμάχια της διαμορφωμένης Παραλίας με το πρόγραμμα URBAN στις Ιτιές και η παραλιακή ζώνη της Αγυιάς – Τερψιθέας (7 γεωτεμάχια).

Δεν θα πρέπει να μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο ιδιοκτησίες του Δημοσίου που από το σχέδιο πόλης προβλέπονται ως κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι όπως ΚΕΤχ, χώρος Δασαρχείου στην Παρασκευοπούλου και Ζήνωνος, Αθλητικές εγκαταστάσεις σε δύο χώρους, Γαληνού και Τοπάλη και η Μηχανική Καλλιέργεια Πανεπιστημίου και Τρίτση, αλλά αντίθετα να αποδοθούν στο Δήμο για τις ανάγκες του λαού της πόλης μας.

Είναι προφανές ότι με αυτή μας τη θέση ως Δημοτικό Συμβούλιο και μαζί με την πάλη του  λαού της Πάτρας δεν θα επιτρέψουμε και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να μην εκποιηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο της Δημόσιας Περιουσίας στα όρια του Δήμου Πατρέων που είναι απαραίτητος για την ικανοποίηση των αναγκών του.

Αφού έγινε γνωστό το θέμα και άρχισαν οι αντιδράσεις αρχαιολόγων κ.λπ., οι κυβερνητικοί παράγοντες διαψεύδουν ότι θα υπάρξουν παραχωρήσεις της «κυριότητας» αρχαιολογικών χώρων, αιγιαλών κ.λπ. δε λένε όμως τίποτα για την χρήση, την «αξιοποίηση» των χώρων.

Μια ιδέα της «αξιοποίησης» που σκέφτονται σε βάρος του λαού, γνωρίζουμε ήδη σαν Δήμος Πατρέων, με το ακίνητο Μανιακίου και Κορίνθου. Το συγκεκριμένο ακίνητο που είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2014 και στο οποίο κατασκευάζουμε ήδη παιδικό σταθμό, αλλά αρνήθηκαν να μας το παραχωρήσουν και έχουμε σύμβαση χρησιδανείου έναντι ενοικίου.

Επομένως καλούμαστε σαν Δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσουμε ότι καμίας μορφή παραχώρηση των ακινήτων που περιλαμβάνονται στην απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής δεν είναι αποδεκτή από το λαό της Πάτρας.

Να παραμείνουν οι αντίστοιχοι χώροι στην χρήση και τη φροντίδα των Υπηρεσιών του δημοσίου (Αρχαιολογία, πυροσβεστική, Αστυνομία κ.λπ.) και να αποδοθούν στο Δήμο οι διαμορφωμένοι και προβλεπόμενοι από το Σχέδιο Πόλης κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.

Να καταργηθεί η ΕΤΑΔ Α.Ε.».