Ο καρκίνος του πρωκτού δεν σχετίζεται με την αιμορροϊδοπάθεια

Όταν αναφερόμαστε στις αιμορροΐδες, συνήθως εννοούμε τις φλέβες της περιοχής του πρωκτού που έχουν διογκωθεί υπερβολικά. Παρά τα όσα γράφονται και λέγονται, οι αιμορροΐδες δεν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πρωκτού ή του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσουν πολύ δυσάρεστα συμπτώματα ή να επιδεινωθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε ο ίδιος ο ασθενής να αναζητήσει ιατρική βοήθεια μας εξηγεί ο Δρ Απόστολος Σταματιάδης Χειρουργός Πρωκτολόγος

Η αξία της επιτυχούς διάγνωσης

Το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο τους ιατρούς-πρωκτολόγους αφορά το πως θα καταλάβουν ποια πάθηση έχει τελικά ο ασθενής. Και αυτό αποκτά μεγάλη βαρύτητα από τη στιγμή που τόσο ο καρκίνος του πρωκτού όσο και οι αιμορροΐδες έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα. Ταυτόχρονα, μια πιθανή λανθασμένη διάγνωση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς στην περίπτωση του καρκίνου. Γι’ αυτό είναι καθοριστικής σημασίας η άμεση και πετυχημένη διάγνωση μέσα από την λεπτομερή κλινική εξέταση.

Τα συμπτώματα στις δύο παθήσεις

Συνήθως, στις αιμορροΐδες ο ασθενής βλέπει αίμα με έντονο κόκκινο χρώμα, πολλές φορές πάνω στο χαρτί υγείας. Επιπλέον, βιώνει δυσφορία και πόνο όταν πηγαίνει στην τουαλέτα (ειδικά όταν έχει θρομβωμένες αιμορροΐδες) , ενώ έχει και δυσκοιλιότητα. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ πιθανό να τα δούμε και στον καρκίνο του πρωκτού. Βέβαια, εδώ ο ασθενής μπορεί να έχει διάρροια αντί για δυσκοιλιότητα, ενώ και ο πόνος μπορεί να αφορά την περιοχή της κοιλιάς γενικότερα. Υπάρχουν όμως, και άλλα συμπτώματα στον καρκίνο όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους, κόπωση, ζαλάδα κλπ. Επιπλέον, δεν πρέπει ο ασθενής να συνδέει την εμφάνιση αναιμίας με τις αιμορροΐδες του!! Συνήθως, η αιμορραγία από τις αιμορροΐδες είναι μικρή και δεν μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον αιματοκρίτη. Αντίθετα, ένα τέτοιο σύμπτωμα πρέπει οπωσδήποτε να διερευνήθει ιατρικά για να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιας σοβαρής πάθησης.

Ένα μεγάλο λάθος που συνήθως γίνεται, είναι πως ο ασθενής που πάσχει από αιμορροΐδες θεωρεί πως κάθε φορά που βλέπει αίμα αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε αυτές. Όμως, η πιθανότητα να συνυπάρξουν και οι 2 παθήσεις δεν πρέπει να αποκλειστεί. Γι αυτό και πρέπει να επισκεφτεί άμεσα κάποιον ιατρό, ειδικά εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν για αρκετές εβδομάδες. Επίσης, πολλές φορές υποεκτιμά πως μαζί με την αιμορραγία αρχίζει να εμφανίζει και άλλα σημεία που δεν είχε πριν.

Οι αιμορροΐδες δεν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, όμως η παρουσία τους μπορεί να μπερδέψει ασθενείς και ιατρούς. Γι αυτό το λόγο, χρειάζεται να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά όπου πρέπει, ενώ οφείλουμε πάντα να αναζητούμε την προέλευση της αιμορραγίας από τον πρωκτό.

stamatiadis_apostolos_proktolofpoa.jpgΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΡΩΚΤΟΛΟΓΟΣ