Η Ιταλία εγκρίνει τους στόχους για το έλλειμμα – Πρόσω ολοταχώς για σύγκρουση με τις Βρυξέλλες

H σύγκρουση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες πλησίασε ένα βήμα περισσότερο μετά την έγκριση από το ιταλικό κοινοβούλιο του δημοσιονομικού περιγράμματος που προβλέπει υψηλότερο έλλειμμα για το 2019.

Βουλή και Γερουσία ενέκριναν τις επικαιροποιημένες προτάσεις της κυβέρνησης των λαϊκιστών, που θέτουν για του χρόνου στόχο 2,4% για το έλλειμμα έναντι του ΑΕΠ (ώστε να υλοποιηθούν προεκλογικές δεσμεύσεις των δύο εταίρων για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μείωση των εταιρικών φόρων και του ορίου συνταξιοδότησης) και οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε αγορές και Βρυξέλλες με αξιωματούχους της ΕΕ να επισημαίνουν ότι αυτό συνιστά παράβαση των δημοσιονομικών κανόνων της.

Ο συνασπισμός Πεντάστερων και Λέγκας θέτει ακόμη στόχο 2,1% για το έλλειμμα για το 2020 και 1,8% για το 2021 και μείωση του δημόσιου χρέους την τριεταία 2019-2021.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβοσί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις έχουν διαμηνύσει στη Ρώμη ότι οι στόχοι για το έλλειμμα συνιστούν «σημαντική απόκλιση» από τους συμπεφωνημένους κανόνες της Ένωσης, αλλά τα αυτιά των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης, ο Λουίτζι Ντι Μάιο του Κινήματος 5 Αστέρων και ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας δεν ιδρώνουν και δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να κάνουν ούτε βήμα πίσω. Το προσχέδιο προϋπολογισμού αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

ΔΝΤ: Η Ιταλία να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Μήνυμα για σεβασμό των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ στον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους έστειλε στην ιταλική κυβέρνηση και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πάουλ Τόμσεν, καλώντας την μάλιστα να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» αποθεμάτων για την επόμενη οικονομική κρίση. «Πιστεύουμε ότι μια δημοσιονομική χαλάρωση αυτού του μεγέθους στην Ιταλία υπό τις τρέχουσες συνθήκες, δεν είναι σωστή», δήλωσε.

Η επιμονή των δύο κυβερνητικών εταίρων στα σχέδιά τους έχει πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες και στις αγορές με το σπρεντ μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών δεκαετών κρατικών ομολόγων να εκτινάσσεται χθες στις 304.6 μ.β.-υψηλό πενταετίας-.

Ενώ η ΕΚΤ δεν είναι διατιθεμένη να σπεύσει να στηρίξει την Ιταλίας αν το κράτος ή οι τράπεζές της ξεμείνουν από ρευστό, εκτός κι αν υπογράψει μνημόνιο με την ΕΕ, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

To υπουργικό συμβούλιο στη Ρώμη αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα για τον νόμο περί προϋπολιγισμού προτού τον στείλει προς συζήτηση στη βουλή, που πρέπει να τον εγκρίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή:iefimerida.gr