Ο Παναθηναϊκός αλλάζει σελίδα, αλλά τα ερωτηματικά παραμένουν

Ακριβώς ένα χρόνο και 18 ημέρες από την ανακοίνωση-σοκ του Γιάννη Αλαφούζου ότι αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό κι αφού μεσολάβησαν 383 ημέρες αγωνίας, το τριφύλλι δείχνει να μπαίνει στην τελική ευθεία για να ανοίξει μία νέα σελίδα στη (διοικητική) ιστορία του, έχοντας για πρώτη φορά μέτοχο ξένο υπήκοο (Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ).

Και γράφουμε «δείχνει» γιατί πολύ απλά μπορεί ο Γιάννης Αλαφούζος να έσπευσε χθες με ανακοίνωση του να ενημερώσει για την οριστική του συμφωνία με το fund Pan Asia, ωστόσο διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις γίνεται αντιληπτό ότι η όλη διαδικασία έχει δρόμο ακόμη για να ολοκληρωθεί ενώ κι η τελική συμφωνία θα είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτή που είχε αρχικά διαρρεύσει τον περασμένο Απρίλιο όταν ο Ταϊλανδός εμφανίστηκε στο προσκήνιο.

Τι προέκυψε χθες; Η συμφωνία για τη μεταβίβαση (όχι η αγοραπωλησία) του 50% των μετοχών της ΠΑΕ που έχει ο Γιάννης Αλαφούζος, πράξη η οποία εφόσον επικυρωθεί με υπογραφές θα σημάνει ότι Αλαφούζος και Πιεμπονγκσάντ θα έχουν από 42.5% των μετοχών (καθότι ο νυν μεγαλομέτοχος έχει το 85%).

Προφανώς η συμφωνία θα επικυρωθεί μόλις ο τελευταίος πάρει την σχετική έγκριση από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (η αρμόδια αρχή που εγκρίνει την οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών σε επαγγελματική ομάδα) γεγονός που θα του ανοίξει το δρόμο για να μπει και επίσημα στα κοινά της ΠΑΕ, αλλά και να την χρηματοδοτεί απρόσκοπτα!

Για να μπορέσει ο Παϊρότζ να γίνει μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ θα πρέπει να καλύψει πλήρως την εν εξελίξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ύψους 10 εκατ. Ευρώ που λήγει στις 21 Ιανουαρίου 2019) και κατόπιν να πάρει το υπόλοιπο ποσοστό (ή μέρους αυτού) των μετοχών του Αλαφούζου (πιθανότατα μέσω νέων ΑΜΚ), αλλά η αναφορά του Γιάννη Αλαφούζου στη χθεσινή ανακοίνωση του ότι «ολοκληρώθηκε έτσι η πρώτη φάση της πρόθεσής του να εισέλθουν νέοι επιχειρηματίες στην ΠΑΕ» δημιούργησε την αίσθηση ότι αναμένεται στο… κάδρο να μπουν κι άλλοι επενδυτές. Το αν είναι αλήθεια ή όχι θα φανεί σύντομα (κι ενώ ας μην ξεχνάμε ότι περιμένουμε εξελίξεις από το μέτωπο του Athens Alive που τρέχει η πλευρά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου).

Τη δεδομένη χρονική στιγμή όμως (κι άγνωστο για πόσο καιρό ακόμη) θα υπάρχει ένα άτυπο καθεστώς συνιδιοκτησίας με τον Ταϊλανδό όμως να συγκροτεί δικό του ΔΣ (σίγουροι θεωρούνται ο γιος του Πιτ κι ο Ισραηλινός προπονητής Αβραάμ Γκραντ, ενώ αναζητείται το τρίτο πρόσωπο που θα έχει και του προέδρου).

Στο λογικό ερώτημα γιατί ο Αλαφούζος βιάστηκε να ανακοινώσει τη συμφωνία, ενώ δεν έχουν πέσει ακόμη οι υπογραφές, δεν έχει δοθεί άδεια από την ΕΕΑ και κυρίως ενώ ο Παϊρότζ δεν έχει βάλει ακόμη ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του ΠΑΟ, η απάντηση μάλλον βρίσκεται στο τελευταίο ερώτημα: Γιατί προφανώς πήρε ή είδε τις απαραίτητες εγγυήσεις από την άλλη πλευρά για την άμεση εισροή χρημάτων στα ταμεία της ΠΑΕ (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 1.5 με 2 εκατ., ως πρώτο δείγμα γραφής).

Αρκεί αυτή η κίνηση για επαναφέρει την ηρεμία στις τάξεις των οπαδών του Παναθηναϊκού; Αν κρίνουμε από τις αρχικές αντιδράσεις η απάντηση είναι μάλλον όχι. Κι αυτό είναι ένα από τα οξύμωρα της υπόθεσης.

Με την ομάδα εντός αγωνιστικών χώρων να κλέβει την παράσταση και να αποπνέει υγεία, με έναν νέο μέτοχο προ των πυλών θα περίμενε κανείς το κλίμα να ήταν σχεδόν πανηγυρικό, ωστόσο αυτό που φαίνεται να επικρατεί στην πλειοψηφία των πράσινων οπαδών είναι ο προβληματισμός.

Κι αυτό γιατί από τις 28 Μαρτίου 2017 όταν και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον πράσινο ορίζοντα ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, έχουν περάσει σχεδόν επτά μήνες και η… ξεκάθαρη λύση παίρνει συνεχώς παράταση, ενώ τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά.

Οι τότε πληροφορίες (που δεν είχαν διαψευστεί) ήθελαν την Pan Asia να προσφέρει 13 εκατ. ευρώ για το πακέτο των μετοχών, να«χαρίζει» στον Αλαφούζο τα 7 εκατ. ευρώ για το τηλεοπτικό συμβόλαιο της ομάδας συν 7.5 εκατ. ευρώ για την αγορά και των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού, στο Κορωπί, ενώ δεσμεύονταν για την επένδυση 20 εκατ. Ευρώ που θα πήγαιναν για την ενίσχυση της ομάδας.

Προφανώς στην πορεία μετά τους ελέγχους τα δεδομένα μπορεί να άλλαξαν, όμως η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος του Παναθηναϊκού εξακολουθεί να παραμένει μαγκωμένος και δύσπιστος κι ίσως από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνει ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας μόλις λάβει την τυπική έγκριση για την ενασχόληση του με τον Παναθηναϊκό είναι μία συνέντευξη Τύπου προκειμένου να απαντήσει στα (ουκ ολίγα) ερωτήματα που υπάρχουν, αλλά και να δώσει (ο ίδιος κι όχι κάποιος τρίτος) το στίγμα των προθέσεων του…