Εικόνες Αποκάλυψης στη Μαγιόρκα: Εννέα νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι από τη θεομηνία

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανατολική Μαγιόρκα που πλήττεται σοβαρά από σφοδρές πλημμύρες. Δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι ενώ οι αρχές καλούν τους πολίτες να βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση.

Τα ορμητικά νερά έχουν μετατρέψει τους δρόμους σε ποτάμια. Εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ δείχνουν πλημμυρισμένα σπίτια και αυτοκίνητα να παρασύρονται από τα ορμητικά νερά.

“Υπήρχαν προειδοποιήσεις για τις καταιγίδες.Όχι όμως για τις εξαιρετικά σφοδρές βροχοπτώσεις”, εξηγεί ο Γερμανός μετεωρολόγος Ντομινίκ Γιουνγκ επισημαίνοντας ότι η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία καθυστέρησε να εκδώσει προειδοποίηση για να τεθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Κι όταν το έκανε, η θανατηφόρα καταιγίδα ήταν σε πλήρη εξέλιξη», υποστηρίζει.

Οι σφοδρές καταιγίδες και οι έντονες βροχοπτώσεις πλήττουν κυρίως την ανατολική Ισπανία και νησιά των Βαλεαρίδων, όπως μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ.

Στα ανατολικά της Μαγιόρκα συγκεντρώθηκαν μέσα σ΄ένα 24ωρο μέχρι και 230 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο Γερμανός μετεωρολόγος Γιούργκεν Σμιντ επισημαίνει ότι, “Η ορεινή περιοχή γύρω από την Αρτά (Μαγιόρκα) ενίσχυσε σίγουρα τις έντονες πλημμύρες.

Την ίδια ώρα, ο Αντρέας Φρίντριχ από την Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξηγεί ότι ο καιρός αυτός δεν είναι ασυνήθιστος στη Μαγιόρκα για αυτή τη χρονική περίοδο.
«Ο ψυχρός αέρας στα υψηλά στρώματα πνέει πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Η ίδια η Μεσόγειος είναι ακόμα πολύ ζεστή. Τότε τα σύννεφα εκρήγνυνται».

Από σήμερα το απόγευμα σχηματίζονται νέες καταιγίδες στη Μεσόγειο γύρω από τη Μαγιόρκα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Αντρέας Φρίντριχ. Ωστόσο, οι ειδικοί προβλέπουν ότι το φαινόμενο δεν θα κοπάσει τις επόμενες ημέρες.

Την Κυριακή μπορεί να υπάρξουν και νέες σφοδρές καταιγίδες.

20164719
20164974
20164397
20164432_2
20163566
mall3
mall4
mall5
mall6
mall7
mallorca1
mallorca2