Αγωνία στη Φλόριντα για τον κυκλώνα Μάικλ: Ενισχύθηκε στην κατηγορία 4 «υψηλής επικινδυνότητας»

Ενισχυμένος και «άκρως επικίνδυνος», αφού βρίσκεται πλέον στην «κόκκινη» Κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, πλησιάζει ο τυφώνας Μάικλ την Φλόριντα.

Η δυσάρεστη – αν και αναμενόμενη – αυτή εξέλιξη συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Ο κυκλώνας Μάικλ, βρισκόταν πριν από μερικές ώρες 375 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά από την Απαλατσικόλα της Φλόριντας, πνέοντας με ανέμους μέγιστης ταχύτητας 195 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, που εδρεύει στο Μαϊάμι.

Όπως προβλέπει το NHC, o επικίνδυνος αυτός κυκλώνας θα «εξασθενίσει» αφού φθάσει πάνω από τη γη, κινούμενος «κατά μήκος των νοτιοανατολικών ΗΠΑ».

Το NHC προειδοποίησε νωρίτερα ότι το φαινόμενο θα προκαλέσει αύξηση του επιπέδου της θάλασσας κατά σχεδόν τέσσερα μέτρα, σφοδρές βροχοπτώσεις, ενώ οι άνεμοι γύρω από το «μάτι» του κυκλώνα θα ξεπεράσουν τα 200 χιλιόμετρα ανά ώρα κατά μέσον όρο.

Ο Μάικλ προβλέπεται να φθάσει στις ακτές της Φλόριντας νωρίς το απόγευμα σήμερα (τοπική ώρα).

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις αμερικανικές πολιτείες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι αμερικανικές πολιτείες της Φλόριντα, της Αλαμπάμα και της Τζόρτζια, εν αναμονή της «τερατώδους καταιγίδας», όπως χαρακτηρίζουν τον «Μάικλ» τα διεθνή ΜΜΕ. Οι αρχές της πολιτείας της Φλόριντα έχουν δώσει εντολή επείγουσας απομάκρυνσης των κατοίκων σε 18 τουλάχιστον κομητείες, και πάνω από 30 καταφύγια έχουν ανοίξει τις πόρτες τους καλώντας τον κόσμο που δεν μπορεί να εγκαταλείψει την περιοχή να προσέλθει σε αυτά.

Στην ίδια πολιτεία, σχεδον 2.500 μέλη της εθνοφρουράς βρίσκονται σε επιφυλακή, μαζί με δυνάμεις του στρατού και εξειδικευμένες ομάδες εντοπισμού και διάσωστης, που έχουν αναπτυχθεί σε κάθε γωνιά της Φλόριντα.

Σύμφωνα με τον Κυβερνήτη της πολιτείας, ο «Μάικλ» θα είναι η πιο καταστροφική καταιγίδα που θα χτυπήσει τις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα τις τελευταίες δεκαετίες. «Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη καταιγίδα και εάν δεν ακολουθήσετε τις προειδοποιήσεις των Αρχών, μπορεί να σας σκοτώσει» είπε χαρακτηριστικά ο Ρικ Σκοτ, σε μήνυμά του στους πολίτες.