Να επιταχυνθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, ζητούν από τον Καλογήρου οι συνήγοροι των θυμάτων

Αποκλειστική διεξαγωγή της δίκης για την υπόθεση της
Χρυσής Αυγής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών – ακόμα και σε καθημερινή βάση – και κατάργηση των συνεδριάσεων του δικαστηρίου στον Κορυδαλλό, ζητούν μεταξύ άλλων από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής με σχετικό υπόμνημα που κατέθεσαν σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επίσης, οι συνήγοροι ζητούν να απαλλαγούν τα μέλη του δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση από άλλα υπηρεσιακά καθήκοντα αλλά και να εγκαταλειφθεί, όπως λένε, κάθε σκέψη για διεξαγωγή της δίκης σε άλλο χώρο.

Συγκεκριμένα, οι συνήγοροι σε κοινό τους υπόμνημά προς τον κ. Καλογήρου αλλά και τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου του Εφετείου Κωνσταντίνο Σταμαδιάνo επισημαίνουν ότι έχουν πλέον συμπληρωθεί πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πλέον αναδεικνύεται το ερώτημα πότε θα ολοκληρωθεί η δίκη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν, η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ξεκίνησε στις 20-4-2015 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 250 συνεδριάσεις (επί προγραμματισμένων 277).

Κάποιες από τις συνεδριάσεις αυτές διεξάγονται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού και κάποιες άλλες στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου. Οι συνεδριάσεις αυτές κατανέμονται ανά έτος ως εξής:

2015 : 39 δικάσιμοι

2016 : 50 δικάσιμοι (34 στο Εφετείο)

2017 : 95 δικάσιμοι (42 στο Εφετείο)

2018 : 66 δικάσιμοι μέχρι 30/9/2018 (23 στο Εφετείο)

Με το υπόμνημά τους οι συνήγοροι ζητούν πλέον τη διεξαγωγή της δίκης αποκλειστικά στο Εφετείο και όχι στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού και τονίζουν πως τα μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής-πλην της Προέδρου- δεν είχαν απαλλαγεί από τις υπόλοιπες δικαστικές τους υπηρεσίες, «πράγμα το οποίο συνέτεινε περαιτέρω στην αδυναμία συχνής διεξαγωγής της δίκης».

Η δίκη βρίσκεται πλέον στο στάδιο της ανάγνωσης εγγράφων, ακολουθεί η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης (έχουν δηλωθεί 230), στη συνέχεια η κλήση των κατηγορουμένων σε απολογία, η εισαγγελική πρόταση και οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης που θα προηγηθούν της απόφασης του Δικαστηρίου.