Αναγκαίος ο νόμος Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Τον «νόμο» Παρασκευόπουλου και τις ρυθμίσεις για την πρόωρη απελευθέρωση κρατουμένων υπερασπίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου στην Βουλή υποστηρίζοντας ότι η συνολική πολιτική της κυβέρνησης έχει μειώσει τα φαινόμενα βαριάς εγκληματικότητας και πως η εκτεταμένη ανασφάλεια που επικρατεί στην κοινωνία οφείλεται σε… δημοσιογραφικές υπερβολές.

«Παραμένετε αμετανόητοι. Δεν έχετε καταλάβει ότι άλλαξε η ποιότητα του εγκλήματος. Αυτά που βλέπει ο κόσμος κάθε μέρα με ληστείες και βασανισμούς δεν τα κατανοείτε; Η ΝΔ θα καταργήσει αυτό το νόμο» απάντησε από την άλλη πλευρά ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε πως ετοιμάζεται νέος Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας που θα επιφέρει «εξορθολογισμό ποινών και αδικημάτων», τόνισε ωστόσο ότι εως τότε είναι απαραίτητη η παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου.

Καλογήρου: Αναγκαία η αποσυμφόρηση των φυλακών

«Η κυβέρνηση υλοποιεί νέα σωφρονιστική πολιτική που κινείται στον άξονα ασφάλεια και ανθρωπισμός. Όμως φαίνεται να υπάρχει ελεύθερο πεδίο αντιπαράθεσης και δυστυχώς διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και στοχοποίησης συγκεκριμένου ανθρώπου που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.  Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Παρασκευόπουλος στοχοποιείται για συγκεκριμένη συλλογική πολιτική και για λόγους που δεν υφίστανται αντικειμενικά» ανέφερε ο κ. Καλογήρου για να προσθέσει: «Αγνοούμε την εξέλιξη ότι οι αποσυμφορητικές διατάξεις είναι αναγκαίες προκειμένου να μπορούν να αποσυμφορηθούν οι φυλακές και να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα. Έχουμε στα χέρια μας επιστολές από τις φυλακές Νιγρήτας, Κω, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Κορυδαλλού που αναφέρουν προβλήματα υπερπληθυσμού. Από 28.8 εως και σήμερα μέσα σε ένα μήνα έχουμε 1.000 και πάνω κρατούμενους».

Ο υπουργός υποστήριξε πως ο μόνος μηχανισμός αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των φυλακών είναι με τον εξορθολογισμό αδικημάτων και ποινών που θα γίνει με αναθεώρηση των σχετικών κωδίκων ή με αποσυμφορητικούς νόμους σχολιάζοντας «εάν η πολιτική της αντιπολίτευσης είναι «φυλακές παντού» ή η βιολογική εξόντωση των κρατουμένων να μας το πει».

Παράλληλα, ο κ. Καλογήρου είπε ότι παρά την αυστηροποίηση του αρχικού νόμου Παρασκευόπουλου με την εξαίρεση εγκλημάτων από τις ευεργετικές διατάξεις, η διαστρέβλωση παραμένει. «Βγαίνουν δημοσιογράφοι και μεταφέρουν επίπλαστα στοιχεία. Τα πραγματικά δεδομένα λένε ότι οι ανθρωποκτονίες το 2017 ήταν 78 όταν το 2010 ήταν 174 και το 2014 105. Οι βιασμοί το 2010 ήταν 215, το 2014 ήταν 134 και το 2017 156. Οι ληστείες το 2017 ανήλθαν σε 4.200 όταν το 2010 ήταν 6097 και το 2014 3.800» ανέφερε ο κ. Καλογήρου για να υποστηρίξει ότι  «η μεγάλη αύξηση αδικημάτων είναι στα λεγόμενα αδικήματα λευκού κολάρου».

Καραγκούνης (ΝΔ): Ο κόσμος φοβάται να βγει από το σπίτι του

Απαντώντας ο κ. Καραγκούνης σημείωσε: «Δεν περίμενα να είστε τόσο ένθερμος υποστηρικτής του νόμου Παρασκευόπουλου την στιγμή που και ο ίδιος παραδέχεται πως υπάρχουν κάποιες αστοχίες. Αυτό δείχνει ότι παραμένετε αμετανόητοι. Δεν έχετε καταλάβει ότι άλλαξε η ποιότητα του εγκλήματος. Αυτά που βλέπει ο κόσμος καθημερινά με ληστείες και βασανισμούς δεν τα κατανοείτε. Δεν είναι μόνο η ποσότητα αλλα η ποιότητα του εγκλήματος που έχει αλλάξει. Πρέπει να υπάρχουν φυλακές υψίστης ασφάλειας. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε; Το συμβούλιο της Ευρώπης το λεει ρητά. Υπάρχει αλλαγή βαθμίδας και ποιότητας εγκλημάτων. Ο κόσμος φοβάται να βγει από το σπίτι του. Τα εγκλήματα είναι σκληρά και εσείς δίνετε αυτές τις απαντήσεις; Οι πολίτες βιώνουν τα επίχειρα αυτού του νόμου».

Αντιδρώντας ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλου υποστήριξε ότι δεν έχει παραδεχθεί αστοχίες του δικού του νόμου. «Το μόνο που έχω πει είναι πως  ο νόμος είναι προσωρινός και πρέπει να λήξει όταν έρθει νέος Ποινικός Κώδικας. Εχω υποστηρίξει το νόμο για την μείωση της εγκληματικότητας. Δηλαδή τι μας λεει ο Καραγκούνης ότι τα δικά του εγκλήματα ήταν καλά και τα δικά μας κακά;».

Παπαγγελόπουλος: Σαν τον Μουρίνιο και ο Παρασκευόπουλος

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επιχειρώντας να υπερασπιστεί τον κ. Παρασκευόπουλο τον παρομοίασε με τον Πορτογάλο προπονητή του ποδοσφαίρου Ζοζέ Μουρίνιο.

Με αφορμή την τροπολογία που δίνει νέα παράταση στο νόμο Παρασκευόπουλο, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε «είδα σε μια αθλητική εκπομπή τον Μουρίνιο – ο οποίος κατακρίνεται για τα πάντα το τελευταίο διάστημα – να λέει ότι αν βρέξει στο Λονδίνο ή εάν έρθει μια κακή συμφωνία για το Brexit, θα φταίει ο Μουρίνιο. Ετσι και εγώ λεω ότι αν βρέξει στην Αθήνα θα κατηγορήσουμε τον Παρασκευόπουλο. Ψέγουμε για τα πάντα τον Παρασκευόπουλο».

Απαντώντας δε σε σχόλιο του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά που σημείωσε πως ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση ευεργετικών διατάξεων, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε «Ο κ. Λαυρεντιάδης εξέτισε το προβλεπόμενο όριο και δεν έγινε καμία χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου. Επίσης, όταν εξελίχθηκε η υπόθεση Λαυρεντιάδη και της Proto Bank δεν είμαι σίγουρος εάν αποδόθηκαν ευθύνες σε όλους».