Βίασαν και δολοφόνησαν τη δημοσιογράφο Βικτόρια Μαρίνοβα – Ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς και ευρωπαϊκά κονδύλια

Νεκρή βρέθηκε η Βικτόρια Μαρίνοβα, 30χρονη δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου TVN, η οποία φέρεται να βιάστηκε πριν την άγρια δολοφονία της στην πόλη Ρούσε της Βουλγαρίας.   Η μαχητική δημοσιογράφος πραγματοποιούσε έρευνα για σοβαρή υπόθεση διαφθοράς στην διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων.   Οι αρχές ακόμη δεν έχουν συσχετίσει τη δολοφονία της με την δουλειά της, αλλά υπάρχει έντονη φημολογία για σύνδεση.

Η Μαρίνοβα φέρεται να βιάστηκε, να ξυλοκοπήθηκε και έπειτα στραγγαλίστηκε. Το πτώμα της βρέθηκε σε ένα πάρκο από έναν περαστικό το απόγευμα του Σαββάτου και αναγνωρίστηκε από την οικογένειά της εκείνο το βράδυ, σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές.   Η τελευταία εκπομπή της δημοσιογράφου αφορούσε συγκεκριμένα έρευνα που πραγματοποιούσε δημοσιογραφική ομάδα για εταιρείες που συμμετέχουν σε κατασκευαστικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το 30%-40% των ευρωπαϊκών κονδυλίων διασπαθίσθηκαν ή δαπανήθηκαν σε μίζες.

 

Η Μαρίνοβα είναι όμως η τρίτη δημοσιογράφος που δολοφονείται τον τελευταίο χρόνο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερευνώντας υποθέσεις διαφθοράς και αυτό προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αίσθση.   Τον περασμένο Οκτώβριο δολοφονήθηκε στην Μάλτα η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, ενώ τον Φεβρουάριο δολοφονήθηκε στην Σλοβακία ο δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ.   «Σοκαρισμένος από την είδηση της δολοφονίας της δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα, που ερευνούσε την διαφθορά στην Βουλγαρία. Η τρίτη δημοσιογράφος που δολοφονείται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε έναν χρόνο. Χρειαζόμαστε πλήρη έρευνα για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα», έγραψε στο Twitter ο Γκι Φερχόφστατ, εκπρόσωπος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η είδηση έχει προκαλέσει ήδη διεθνείς αντιδράσεις καθώς οργανώσεις κατά της διαφθοράς και μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ζητούν σε βάθος διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου της. Ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) δήλωσε σοκαρισμένος από τη δολοφονία και ζήτησε εκτενή έρευνα προκειμένου να βρεθούν οι υπεύθυνοι.   Σημειώνεται πως η Βουλγαρία θεωρείται η χειρότερη χώρα της Ευρώπης ως προς την ελευθερία του Τύπου σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Με πληροφορίες από Politico, BBC, Balkan news, AΠΕ-ΜΠΕ