Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση

Δεν πρόκειται για καρδιακή προσβολή όμως το λεγόμενο σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς που οφείλεται σε σπασμό μιας καρδιακής αρτηρίας, συνήθως λόγω στρες, θέτει τους ασθενείς σε υψηλό κίνδυνο επανεισδοχής στο νοσοκομείο και θανάτου. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Heart Journal -Quality of Care and Clinical Outcomes οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται προσεκτική παρακολούθηση.

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς που ονομάζεται επίσης σύνδρομο Takotsubo προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της καρδιακής προσβολής (έμφραγμα του μυοκαρδίου), συμπεριλαμβανομένου του θωρακικού πόνου και δυσκολίας στην αναπνοή.

Αλλά ενώ μια καρδιακή προσβολή προκαλείται από φραγή μιας στεφανιαίας αρτηρίες, το σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς προκαλείται από στρες με συνέπεια την απότομη αδυναμία του καρδιακού μυός. Αν και το σύνδρομο θεωρείται συχνά ως κάτι προσωρινό, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα καρδιακά προβλήματα που προκύπτουν δεν είναι ασυνήθιστα.

«Οι ασθενείς με Takotsubo θα πρέπει να λαμβάνουν λεπτομερείς εξετάσεις και να συμβουλεύονται για τους πιθανούς λόγους επανεπίσκεψης του γιατρού τους, όπως η δυσκολία στην αναπνοή ή το πρήξιμο των ποδιών» ανέφερε ένας από τους ερευνητές της μελέτης, ο Nathaniel Smilowitz, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο ιατρικό κέντρο NYU Langone στη Νέα Υόρκη. «Αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται στενή παρακολούθηση».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 61.400 άτομα που νοσηλεύτηκαν με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς και συγκρίθηκαν με δεδομένα από 3.470.000 άτομα που νοσηλεύτηκαν με καρδιακή προσβολή. Διαπίστωσαν ότι μεταξύ των ατόμων με σύνδρομο Takotsubo το 12% εισήλθε ξανά στο νοσοκομείο μέσα σε 30 ημέρες από την έξοδό του. Από αυτούς, σχεδόν το 4% πέθαναν μετά την επανεισδοχή. Μεταξύ των ασθενών με καρδιακή προσβολή, τα ποσοστά ήταν 17% και 7%, αντίστοιχα.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το σύνδρομο Takotsubo παρουσιάζει σημαντικό κίνδυνο για τους ασθενείς μετά την αρχική έξοδο από το νοσοκομείο», δήλωσε η Harmony Reynolds, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο NYU Langone. «Αν και ο καρδιακός μυς ανακτά την πλήρη λειτουργία των επιζώντων, υπάρχουν μακροχρόνιες επιδράσεις στο σώμα. Οι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τους ασθενείς με Takotsubo».

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η πιο συνηθισμένη αιτία της επανεισδοχής στο νοσοκομείο ασθενών με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια. Διαγνώστηκε στο 11% των ασθενών με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς και στο 13% των ασθενών με καρδιακή προσβολή.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, οι ασθενείς με σύνδρομο σπασμένης καρδιάς ήταν νεότεροι και ήταν πιο πιθανό να είναι γυναίκες. Επίσης, είχαν λιγότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, αλλά ήταν πιο πιθανό να έχουν άλλες μη καρδιακές ασθένειες όπως κατάθλιψη, ρευματοειδή αρθρίτιδα και χρόνια πνευμονική νόσο.

 

zougla.gr