To γκισέ τελειώνει στις τράπεζες – Αναστάτωση στους συνταξιούχους

Ταραχή έχει προκαλέσει στους ηλικιωμένους συνταξιούχους η ειδοποίηση που έχουν ξεκινήσει να δίνουν οι περισσότερες τράπεζες, τονίζοντας τους ότι σταδιακά θα πρέπει να πάψουν να ενημερώνονται από τους ταμίες των τραπεζικών καταστημάτων και να εξοικειωθούν με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το e – bankinkg και τα ATM.

Οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνωρίζουν καν από ηλεκτρονικές συναλλαγές και τους είναι αρκετά δύσκολο να προχωρήσουν σε τέτοιες διαδικασίες αφού δεν έχουν καμία επαφή με την τεχνολογία. Όμως ήδη αρκετές τράπεζες έχουν σταματήσει ορισμένες από τις παραδοσιακές εργασίες που έκαναν μπροστά από τον γκισέ, καταναλώνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο.

Η πιο χαρακτηριστική αλλαγή είναι η σταδιακή κατάργηση των βιβλιαρίων, που αποτελούσε μία από τις αγαπημένες ασχολίες των συνταξιούχων όταν πήγαιναν στην τράπεζα, ρωτώντας μπροστά από το γκισέ πόσα χρήματα έχουν στις τραπεζικές τους καταθέσεις.

Πλέον το βιβλιάριο δεν θα χρησιμοποιείται για ενημέρωση, με τους ηλικιωμένους να παραπέμπονται στα ΑΤΜ, όπου εκεί θα παίρνουν απόκομμα για τις τελευταίες κινήσεις και το ταμειακό τους υπόλοιπο στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Στόχος των αλλαγών αυτών, πέρα από την εξοικονόμηση χρόνου για τις τράπεζες είναι και η εξοικονόμηση κόστους σε αναλώσιμα υλικά, μελάνι, χαρτί και συντήρηση μηχανημάτων. Οι αλλαγές αυτές είναι ειλημμένες για να γίνουν και αποτελούν κοινή απόφαση όλων των τραπεζών.

Όμως οι ηλικιωμένοι μέχρι ώρας αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το όλο θέμα, ενώ δεν έλειψαν και τα περιστατικά όπου κάποιοι από αυτούς έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν στη διεύθυνση.

Πάντως, πολλοί από αυτούς πηγαίνουν πλέον στα τραπεζικά υποκαταστήματα για να εξυπηρετηθούν, έχοντας μαζί τους και ένα άτομο νεαρής ηλικίας που γνωρίζει καλά από ηλεκτρονικές συναλλαγές και έχουν εξοικειωθεί μαζί τους.