Πως θα λάβουν τα 360 ευρώ του ΟΑΕΔ γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί

Με μια απλή αίτηση στον ΟΑΕΔ ή στο ΚΕΠ του τόπου κατοικίας του αιτούντα και εντός 3 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης του ΕΦΚΑ για την «παύση ασφάλισης», θα μπορούν, μεταξύ άλλων ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ, δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφο, να λάβουν το βοήθημα ανεργίας ύψους 360 ευρώ. Για να λάβει όμως κάποιος από τους παραπάνω το σχετικό επίδομα θα πρέπει: – κατά τον χρόνο πριν την υποβολή της αίτησης για το σχετικό επίδομα να έχει δηλώσει στην εφορία ατομικό εισόδημα από την επαγγελματική δραστηριότητά του έως 4.219 ευρώ – να έχει διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητά του έξι μήνες πριν υποβάλλει αίτημα για το εν λόγω επίδομα.

Ταυτόχρονα, το συνολικό ατομικό εισόδημα (από την επαγγελματική δραστηριότητά του, αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων κλπ.) δεν πρέπει να ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 20.000 ευρώ. Παράλληλα, όμως, με τις δύο παραπάνω προϋποθέσεις, για να δικαιούται ένας άνεργος μηχανικός, γιατρός, δικηγόρος το εν λόγω επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να δηλώνει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (δηλ. δικό του και της συζύγου του) έως 30.000 ευρώ.

Για να πάρει, επίσης, ένας ασφαλισμένος τη σχετική παροχή, θα πρέπει ο δικαιούχος: – να έχει ήδη κλείσει 3 χρόνια ασφάλισης. – να μην κάνει άλλη δουλειά ή να παίρνει σύνταξη (πλην σύνταξης χηρείας/θανάτου). – να είχε την υποχρέωση υπαγωγής στο τέως ΕΤΑΑ (σ.σ. Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων) έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016. – να καταβάλλει εισφορά για τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Κλάδος ασφαλισμένων τέως ΕΤΑΑ. Εξάλλου, ο δικαιούχος του επιδόματος ανεργίας δεν θα πρέπει να χρωστά ούτε ευρώ στον τέως ΕΤΑΑ –ΕΦΚΑ. Αν χρωστά, θα πρέπει να ρυθμίσει τις οφειλές του, προκειμένου να λάβει τη σχετική παροχή.