Αν πάθετε καρδιακή προσβολή, έχετε περισσότερες πιθανότητες να γλιτώσετε αν η γιατρός σας είναι επίσης γυναίκα

Οι γυναίκες που παθαίνουν καρδιακές προσβολές μπορεί να αντιμετωπίζουν ένα μεγαλύτερο κατά 12% κίνδυνο θανάτου, εάν η περίθαλψη τους ανατεθεί σε άνδρα γιατρό, σύμφωνα με νέα μελέτη όπως ανακοινώθηκε από το περιοδικό ScientificAmerican.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας παράγοντας αυτής της διαφοράς είναι η έλλειψη γυναικών γιατρών, που αποτελούν μόνο το ένα τέταρτο των γιατρών στις αίθουσες επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία των ΗΠΑ. Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS, οι ερευνητές ανέλυσαν τη βάση δεδομένων της Υπηρεσίας Υγείας της Φλόριντα που περιείχε αρχεία 19 χρόνων για περιπτώσεις καρδιακών προσβολών, από σχεδόν κάθε αίθουσα επειγόντων περιστατικών στην Πολιτεία.

Ανέλυσαν τη στατιστική σχέση μεταξύ των ποσοστών θανάτου και τεσσάρων διαφορετικών συνδυασμών γιατρού-ασθενούς: άντρες γιατροί που θεραπεύουν άντρες ή γυναίκες, και γυναίκες γιατρούς που θεραπεύουν άντρες ή γυναίκες. Τα στατιστικά δεδομένα ήταν «ίδια σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από τον συνδυασμό άντρα γιατρού-γυναίκα ασθενούς», λέει στο ScientificAmerican, η συν-συγγραφέας της μελέτης BradGreenwood.

Διαπίστωσαν ότι μία στις 66 γυναίκες με καρδιακή προσβολή θα πεθάνει στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών αν ο γιατρός της είναι άντρας αντί για γυναίκα.

Αν και οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν στις Η.Π.Α. κύρια αιτία θανάτου τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες, συχνά θεωρείται λανθασμένα ότι είναι μια πάθηση των αντρών, όπως και μια πάθηση που αφορά μόνο στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, η ασθένεια σκοτώνει κάθε χρόνο 15.000 περίπου γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών.

Οι άντρες είναι επίσης πιο πιθανό να ανακάμψουν. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της AmericanHeartAssociation από το 2016, το 36% των ανδρών πεθαίνουν μέσα σε πέντε χρόνια από καρδιακή προσβολή, σε σύγκριση με το 47% των γυναικών.

«Δεν μπορώ να σας περιγράψω τον αριθμό πόσες γυναίκες έχω δει που λένε ότι αισθάνονται κάτι και αναρωτήθηκαν αν ήταν καρδιακή προσβολή», δήλωσε στο NewYorkPost τον Φεβρουάριο η HarmonyReynolds, μια καρδιολόγος που ειδικεύεται στην καρδιακή υγεία των γυναικών. «Αυτή η ιδέα υπάρχει, αλλά για κάποιο λόγο δεν μετατρέπεται σε δράση».

Πηγή: Huffington post Greece