ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Η πρώτη επίσημη υποψηφιότητα δημάρχου από τον ιατρό Τ.Παπακωνσταντινόπουλο – Οι αρχές της νέας δημοτικής παράταξης

Την Κυριακή 7/10/2018 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη πολιτών, μελών του εργατικού και αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, στελεχών οικολογικών οργανώσεων και στελεχών της επιτροπής αγώνα Ανατολικής και Δυτικής Αιγιάλειας για το πρόβλημα των απορριμμάτων, στελεχών επιστημονικών φορέων και αποφάσισαν την δημιουργία δημοτικής παράταξης με επικεφαλής τον Τάκη Παπακωνσταντινόπουλο.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“Την παράταξη στηρίζουν ενεργοί πολίτες γνωστοί για την δράση τους στα επί μέρους κινήματα,που έχουν κοινή αντίληψη για την τοπική αυτοδιοίκηση και την δημιουργία κινήματος που θα αλλάξει την κατάσταση και θα βαδίσει με γνώμονα τα συμφέροντα του απλού και οικονομικά αδύναμου δημότη και θα αντισταθεί στην αντιλαϊκή πολιτική που εκπορεύεται από τις κατευθύνσεις -εντολές των ξένων επιτρόπων.

Η παράταξη δεν προέκυψε από συνεργασία πολιτικών κομμάτων, όμως δεν είναι εμπόδιο η διατήρηση του καθένα των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Η ίδρυση δημοτικής κίνησης με τα γενικά αυτά χαρακτηριστικά είναι σε αντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα για αλλαγή της κατάστασης που έχει προκαλέσει συσσωρευμένη αγανάκτηση.

Στην σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο με την ονομασία “Κλεισθένης¨ διατηρεί το αντιδραστικό και αντιλαϊκό πλαίσιο “Καλλικράτης” και μάλιστα το επεκτείνει και το συστηματοποιεί.

Η παρουσία του ιδιωτικού τομέα με ότι σημαίνει αυτό για την αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης του δημότη, γίνεται πιο εμφανής με την δυνατότητα των δήμων να συμμετέχουν με κεφάλαιο στις ανώνυμες εταιρίες που την πλειοψηφία των μετοχών μπορεί να κατέχει ο ιδιωτικός τομέας. Νέα χαράτσια και αύξηση των δημοτικών τελών περιμένουν τους δημότες.

Ο έλεγχος του κράτους στους ΟΤΑ θα είναι ασφυκτικός με την επιτήρηση των προϋπολογισμών από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας που θα κόβει τις επιχορηγήσεις αν δεν υπάρχει συμμόρφωση.Η καθιέρωση της απλής αναλογικής, μέτρο με το οποίο συμφωνούμε, αποτελεί επικοινωνιακό ελιγμό προκειμένου να θολώσει τα νερά για την συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τονίστηκε στην σύσκεψη η ανάγκη δημιουργίας κίνησης με φιλολαϊκά χαρακτηριστικά που υποστηρίζει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία πρέπει να λειτουργεί με κρατική χρηματοδότηση.

Θα έχει σαν βασικές αρχές την στήριξη των οικονομικά αδυνάτων και θα είναι κοντά τους όταν θα απειλείται το σπίτι τους, θα τους κόβεται το νερό ή το ρεύμα. Θα έχει σαν απαράβατες αρχές την διαφάνεια,την αξιοκρατία, την κατάργηση των πελατειακών σχέσεων. Θα εκτελεί έργα με την αξιοποίηση του δυναμικού του δήμου για να μην επιβαρύνεται επιπλέον ο δημότης. Η λαϊκή συμμετοχή στον προγραμματισμό και την λήψη των αποφάσεων θα γίνει πράξη γιατί αποτελεί βασική προϋπόθεση άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής. Θα υπάρχει συνεργασία με τα κινήματα της οικολογίας και των αγωνιζόμενων πολιτών για το περιβαλλοντολογικό έγκλημα που γίνεται με τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων Ανατολικής Αιγιάλειας και την απόπειρα δημιουργίας και στη Δυτική σε εντελώς ακατάλληλο μέρος για το περιβάλλον.

Ειδικό βάρος θα δοθεί στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την πρόνοια,την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και την βελτίωση της αισθητικής των πρώην δήμων και των κοινοτήτων .

Τέλος αποφασίστηκε η πραγματοποίηση ανοιχτού καλέσματος στο λαό της Αιγιάλειας για μια ευρύτατη σύσκεψη που θα μετεξελιχθεί σε ιδρυτική διάσκεψη της κίνησης”.