Οι σκέψεις, οι προτάσεις και οι «γαλάζιες» υποψηφιότητες για τις 13 Περιφέρειες

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την ανακήρυξη των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεδομένου πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εκλογές του Μαΐου.

Έτσι, στη ΝΔ φαίνεται πως έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες …περιπτώσεις υποψηφιοτήτων, τουλάχιστον για τις Περιφέρειες, όπου θα δοθεί η μεγάλη πολιτική μάχη με στόχο ο χάρτης να βαφτεί «γαλάζιος» το βράδυ των εκλογών.

Στην Περιφέρεια Αττικής, καθαρό προβάδισμα έχει πλέον ο Γιώργος Πατούλης, καθώς η υποψηφιότητα του Ανδρέα Παχατουρίδη δεν προχώρησε, ενώ για το δήμο της Αθήνας – όπου ήθελε να είναι υποψήφιος αρχικά ο κ. Πατούλης – θα κατέβει ο Κώστας Μπακογιάννης. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο νυν περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, ενώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θα γίνει το ίδιο με τον Κώστα Αγοραστό και στο Βόρειο Αιγαίο με την Χριστιάννα Καλογήρου, αλλά και στα Δωδεκάνησα (Νότιο Αιγαίο) με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Για το Βόρειο Αιγαίο, υπάρχει η σκέψη να στηριχθεί από τη ΝΔ ο υποψήφιος του Κινήματος Αλλαγής, Σταμάτης Μαλέλης.

 

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το προβάδισμα έχει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, καθώς οι σχέσεις της οδού Πειραιώς με τον περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλης είναι απολύτως ψυχρές εδώ και καιρό. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκκρεμεί η απάντηση του Ηλία Στεφανόπουλου, γιου του αείμνηστου Κωστή Στεφανόπουλου, καθώς ο Ανδρέας Κατσανιώτης δεν θα είναι υποψήφιος.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου είναι οριστική απόφαση να στηριχθεί εκ νέου ο περιφερειάρχης, Αλέκος Καχριμάνης, όπως και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο Χρήστος Μέτιος, ο οποίος αντικατέστησε ως αντιπεριφερειάρχης τον αποβιώσαντα, Γιώργο Παυλίδη. Επίσης, το κενό που αφήνει ο Κώστας Μπακογιάννης στη Στερεά Ελλάδα θα καλύψει ο έως σήμερα αντιπεριφερειάρχης του, Φάνης Σπανός. Στα Ιόνια Νησιά, επίσης, δεν έχει βρεθεί έως σήμερα το κατάλληλο πρόσωπο, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να είναι πρώην βουλευτής. Πρόσωπο αναζητείται και στη Δυτική Μακεδονία, με τον βουλευτή, Γιώργο Κασαπίδη να έχει δεχθεί κρούση, αλλά να μην έχει – όπως λέγεται – απαντήσει θετικά.

Τέλος, στην Κρήτη δεν έχει εγκαταλειφθεί η σκέψη να στηρίξει η ΝΔ τον σημερινό περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος θεωρείται κατά γενική ομολογία επιτυχημένος, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και τη στήριξή του προς το πρόσωπό του έχει εκφράσει – ανεπίσημα, πάντως – ο ΣΥΡΙΖΑ, διά θετικών δηλώσεων που έχει κάνει για το έργο του ο Αλέξης Τσίπρας.