Ο Τσίπρας σπάει τον κουμπαρά και μοιράζει λεφτά!

Το σλόγκαν της δεκαετίας του ’80 Τσόβόλα δώστα όλα κάνει πράξη ο Αλέξης Τσίπρας – Ο πρωθυπουργός δίνει εντολή να δοθεί μποναμάς και μάλιστα χριστουγεννιάτικος – Δικαιούχοι ορίζονται 1,5 εκατ. πολίτες κι όποιος συνδέει τις παροχές με εκλογές ακόμα και με πρόωρες ίσως να πέφτει μέσα…

 

Το “πουγκί” του προϋπολογισμού ανοίγει τον Δεκέμβριο ο Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνηση και μοιράζουν χρήμα σε περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες.

Οι τυχεροί που θα εισπράξουν, είτε με τη μορφή αναδρομικών, είτε ως κοινωνικό μέρισμα, το πλεόνασμα των φόρων που πληρώσαμε όλοι φέτος,θα είναι ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ αλλά και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης της νομοθετικής ρύθμισης που θα ορίζει τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών σε εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και τους δικαιούχους.
Τσίπρας… Πηγαίνοντας για εκλογές να θυμάσαι

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, στο δρόμο προς τις κάλπες το Μαξίμου δεν περιορίζεται στην επιστροφή των αναδρομικών, αλλά έχει αποφασίσει να δώσει και φέτος κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες ομάδες από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Το ποσό των αναδρομικών που θα επιστρέψει το Δημόσιο εκτελώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση (μετά τις κρατήσεις ή 1,2 δισ. ευρώ συνολικά) και θα ενσωματωθεί στις δαπάνες του φετινού προϋπολογισμού.

Εάν τελικά το μέρισμα δοθεί με τα περσινά κριτήρια, τότε, συνολικά μέσα στον Δεκέμβριο, θα λάβουν μποναμά ακόμα και 1,5 εκατομμύριο δικαιούχοι. Πέρυσι, κοινωνικό μέρισμα 727 εκατ. ευρώ μοιράστηκε σε 1.313.993 δικαιούχους.
Τα αναδρομικά

Πριν από τα Χριστούγεννα και στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες περίπου 28.000 δικαιούχοι θα δουν το χρώμα του χρήματος με αναδρομικά που ξεπερνούν ακόμη και τα 11.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη διάταξη, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί και γιατροί του ΕΣΥ θα λάβουν εφάπαξ τα ποσά που δικαιούνται με βάση τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.
Έκτακτο κοινωνικό μέρισμα

Η κυβέρνηση έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις κάλπες δεν θα περιοριστεί μόνο στην επιστροφή των αναδρομικών, αλλά θα καταβάλει και έκτακτο κοινωνικό μέρισμα, στο οποίο μάλιστα θα ενσωματωθεί το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Το μέρισμα σχεδιάζεται και αυτό να δοθεί τον Δεκέμβριο, αλλά το τελικό του ύψος και η κατανομή του βρίσκονται υπό συζήτηση.

Η μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί ότι θα περισσέψει ένα ποσό από το υπερπλεόνασμα για να δώσει κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Ήδη στο προσχέδιο προϋπολογισμού το υπερπλεόνασμα του 2018 εκτιμάται σε 445 εκατ. ευρώ, αλλά πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν αποκλείουν να διογκωθεί σημαντικά περαιτέρω έως το τέλος του έτους.

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ