Κομισιόν για Σκόπια: «Όχι» σε πρόωρες εκλογές – Εφικτή η συνταγματική αναθεώρηση

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές είναι το μήνυμα της Κομισιόν στον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δια του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο Γιοχάνες Χαν είναι σίγουρος ότι μπορεί να υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Βουλή της ΠΓΔΜ.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, έχει συστήσει και προσωπικά στον Ζόραν Ζάεφ να αποφύγει τις εκλογές.

«Πρόωρες εκλογές θα έφερναν μόνον μία καθυστέρηση στην πορεία της διαδικασίας ένταξης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την ΕΕ», που διαφορετικά θα μπορούσε να δρομολογηθεί το καλοκαίρι του 2019, επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

hahn_syn

Ο Γιοχάνες Χαν δεν θεωρεί ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια ήταν αποτυχημένο. Όπως είπε, συνέβη το ασυνήθιστο, να υπάρχει μεν πλειοψηφία αποδοχής στο 94 %, όμως η συμμετοχή να ανέλθει μόνον στο 37 %, επειδή, προφανώς, η αντιπολίτευση πέτυχε να το μποϊκοτάρει.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί πλειοψηφία στη Βουλή με 8-9 ψήφους της αντιπολίτευσης, αφού, όπως είπε, «όλοι διακηρύττουν, μαζί και η αντιπολίτευση, πως θέλουν την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όμως γι αυτό πρέπει να υπάρξει το αντίτιμο αυτής της λύσης». Μάλιστα, υποστήριξε ότι η λύση είναι προς το συμφέρον της χώρας και όχι για κομματική πολιτική.

Η συμφωνία για μία αλλαγή του ονόματος είναι μία ευκαιρία, η οποία προέκυψε έπειτα από δεκαετίες και θα πρέπει κανείς να τη χρησιμοποιήσει, αναφέρει ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, επισημαίνοντας ότι (η Συμφωνία) έχει ήδη προκαλέσει μία δυναμική στο σύνολο των Βαλκανίων, δίνοντας, για παράδειγμα, όπως σημειώνει, μία ώθηση στις συνομιλίες Σερβίας-Κοσόβου.

Κατά την άποψή του, συμβουλές από έξω δεν είναι αντιπαραγωγικές, τουναντίον, στην ΠΓΔΜ εκτιμάται το ξαφνικό ενδιαφέρον από την Ευρώπη και από τις ίδιες τις ΗΠΑ.