Η Γαλλία επιβάλλει νέους κανόνες στη βιομηχανίας της μόδας

Σε μια προσπάθεια να αλλάξουν τα μη ρεαλιστικά και δυνητικά επιβλαβή πρότυπα που έχουν τεθεί στα μοντέλα, η Γαλλία ενέκρινε νέο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, όσα μοντέλα θέλουν να δουλέψουν στις γαλλικές πασαρέλες και όχι μόνο, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό υγείας από γιατρό.

Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται προκειμένου  για να αποτραπεί η συμμετοχή ανορεξικών μοντέλων στις διεθνείς πασαρέλες.

Το πιστοποιητικό υγείας θα επικεντρώνεται στον δείκτη μάζας σώματος λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σωματικό βάρος του μοντέλου σε συνάρτηση με το ύψος του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τους ανθρώπους στην κατηγορία των λιποβαρών όταν ο δείκτης μάζας σώματος είναι κάτω από 18,5.

Έτσι σύμφωνα με τη νέα γαλλική νομοθεσία όποιος από τη βιομηχανία της μόδας χρησιμοποιεί μοντέλα χωρίς πιστοποιητικό υγείας θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που θα μπορεί να φτάσει τους έξι μήνες και καταβολή προστίμου 75 χιλιάδων ευρώ. Τα πιστοποιητικά θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε δύο χρόνια.

Επιπλέον από τον ερχόμενο Οκτώβριο όλες οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στη Γαλλία, σε έντυπα και διαδύκτιο, θα πρέπει να φέρουν την επισήμανση «επεξεργασμένες», εφόσον έχουν υποστεί επεξεργασία σε υπολογιστή, αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά των μοντέλων.

Ο νόμος, έχει ήδη ψηφιστεί από τα τέλη του 2015, αλλά μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα της κυβερνήσεως.