Δραγασάκης για κατάρρευση τραπεζικών μετοχών: τα θεμελιώδη μεγέθη είναι καλά, κάποιοι κερδοσκοπούν

Οι αγορές χτυπούν «καμπάνες» για την ελληνική οικονομία και η ανησυχία μετά το τραπεζικό κραχ στο Χρηματιστήριο είναι τεράστια.  Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης λέει σήμερα σε  συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ότι «η οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη, οι τράπεζες πέρασαν ακόμη και τα δυσμενή σενάρια των stress tests το Μάιο 2018, οι καταθέσεις επιστρέφουν, η εξάρτηση από τον ELA μειώνεται και οι στόχοι για τα ”κόκκινα” δάνεια επιτυγχάνονται».

Ο  Γιάννης Δραγασάκης, είπε, μεταξύ άλλων: «Στο θέμα των τραπεζών δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια και τα κόμματα δεν πρέπει να δείχνουν ανευθυνότητα με τη στάση τους. Χρειάζεται απ’ όλους σύνεση. Και όλοι οι αρμόδιοι θεσμοί να επιτελούν το ρόλο τους».

«Οι τράπεζες καλώς και απαραίτητα δίνουν έμφαση στα ”κόκκινα” δάνεια. Αυτό όμως είναι το ένα σκέλος. Χρειάζεται παράλληλα να αξιοποιήσουν τη ρευστότητά τους για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, τα σοβαρά και αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια», συνέχισε.

Ο ίδιος τόνισε, οτι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση με στελέχη τραπεζών για τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στις συντάξεις, σχολίασε: «Οι συντάξεις δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν. Η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη θέση της και πιστεύω ότι δεν θα περικοπούν».

Ουσιαστική ήταν και η χθεσινή ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Σώμα Ορκωτών Λογιστών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση της Folli-Follie και τις επιπτώσεις της στη χρηματιστηριακή αγορά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη της ομιλίας του «Η εκδήλωση για τα 25 χρόνια της εταιρείας Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές (ΣΟΛ) πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που σοβαρά αρνητικά γεγονότα και εξελίξεις όπως η περίπτωση της Folli-Follie θέτουν κρίσιμα ερωτήματα ως προς τη φύση του ελεγκτικού επαγγέλματος, τον ρόλο και την ευθύνη του ορκωτού λογιστή, την επάρκεια των θεσμών που υποτίθεται ότι υπάρχουν για να προστατεύουν τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τελικά την ίδια την κοινωνία».