Συμφωνία Πρεσπών και Π. Καμμένος στο στόχαστρο Ν.Δ.

Σφίγγει τη μέγγενη γύρω απ’ την κυβέρνηση και κυρίως γύρω από τον Π. Καμμένο η Ν.Δ., με αφορμή όσα είπε ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ για την κυβερνητική του πλειοψηφία και τη συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει ακόμη κι αν οι ΑΝΕΛ εγκαταλείψουν. «Δεν υπάρχει στην Ιστορία πρωθυπουργός που να έχει ισχυριστεί ότι θα παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία ακόμη κι αν ο κυβερνητικός του εταίρος αποσύρει τη στήριξή του», ήταν η αντίδραση της Ν.Δ. που ζήτησε πάλι εκλογές, ενώ θα αυξήσει την πίεση έναντι του κ. Καμμένου τις επόμενες ημέρες και αμέσως μετά το εκτιμώμενο «Ναι» στο σκοπιανό δημοψήφισμα.

«Το είπε ακόμη και αυτό ο κ. Τσίπρας. Οτι θα συνεχίσει να κυβερνά και χωρίς να έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Bουλής.Τον καλούμε να αντιληφθεί ότι η χώρα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη μια περίοδο οικονομικής και πολιτικής αστάθειας. Σε μια δημοκρατία τον τελικό λόγο τον έχουν οι πολίτες», ήταν η δήλωση της Μαρίας Σπυράκη με την οποία η Πειραιώς απάντησε σε όσα είπε εξ Αμερικής ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι μόνο η πρόγευση για όσα θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, καθώς η Ν.Δ. αναμένεται να κορυφώσει την αντίδρασή της για το Σκοπιανό, μετά το αναμενόμενο «Ναι» στο αυριανό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

Ηδη πηγές της Πειραιώς σημείωναν –στον απόηχο και όσων ειπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση των «γαλάζιων» τομεαρχών– ότι η Ν.Δ. «δικαιώνεται απολύτως» για την αρχική της θέση που ήταν ότι η συμφωνία των Πρεσπών παράγει τετελεσμένα ήδη από την υπογραφή της, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναδείξει ως ισχυρότερο τετελεσμένο τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα, το οποίο θα έρθει ως συνέχεια ενός θετικού δημοψηφίσματος. Αυτό, έλεγαν στην Πειραιώς, «αποδυναμώνει πλήρως τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας», καθώς επιμένουν ότι με την υπογραφή της συμφωνίας «δόθηκε λευκή επιταγή» στη γειτονική χώρα και δημιουργήθηκαν τετελεσμένα στα οποία δεν μπορεί να παρέμβει η χώρα.

Στη Ν.Δ. επιμένουν ότι ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για τις τελικές προθέσεις του κ. Καμμένου. Ο κυβερνητικός εταίρος, όμως, θα μπει και πάλι στο στόχαστρο της Πειραιώς, πολλώ δε μάλλον αν στον απόηχο του σκοπιανού δημοψηφίσματος ζητήσει δημοψήφισμα και στην Ελλάδα ή αν ισχυριστεί, σε περίπτωση μειωμένης συμμετοχής στο αυριανό δημοψήφισμα, ότι το αποτέλεσμά του δεν έχει νομιμοποίηση. Για τη Ν.Δ. δεν υπάρχει βέβαια δημοψήφισμα, αλλά μόνο εκλογές, όπως κατέστησε σαφές και ο Κυρ. Μητσοτάκης στο συντονιστικό των «γαλάζιων» τομεαρχών την περασμένη Πέμπτη, εξ ου και αναμένεται να επαναλάβει ότι ο κ. Καμμένος είναι «τζάμπα μάγκας». Η Πειραιώς θα αυξήσει την πίεση προσκαλώντας τον αν κόπτεται τόσο πολύ για τα τετελεσμένα του σκοπιανού δημοψηφίσματος, να τις προκαλέσει αίροντας «εδώ και τώρα» την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Κι αυτό, διότι κάτι τέτοιο θα είχε νόημα, θα επιμείνουν στη Ν.Δ., μόνο πριν από την αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος που είναι «το ισχυρότερο τετελεσμένο».