Σάλος από το «σε όποιον αρέσει» για τη σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου

Στον τρόπο χειρισμού από πλευράς των αστυνομικών στρέφεται η έρευνα για το θάνατο του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου έξω από το κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας.

Οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. καλύπτουν πλήρως τους συναδέλφους τους και μάλιστα με τρόπο που προκαλεί αίσθηση, π.χ. «σε όποιον αρέσει», ενώ από την πλευρά τους οι αστυνομικοί που συνέλαβαν το θύμα υποστηρίζουν ότι ότι ο Ζ. Κωστόπουλος ήταν σε κατάσταση αμοκ με ένα κομμάτι γυαλί στο χέρι, που θα μπορούσε να αυτοτραυματιστεί, να τραυματίσει πολίτες και αστυνομικούς

Αναγνωρίζουν πάντως ως υπερβολή την κλωτσιά αστυνομικού ενώ είναι ήδη ακινητοποιημένος.

Σάλος από το «σε όποιον αρέσει»

Παρά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί από τις δηλώσεις του Δημοσθένη Πάκου, προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών, ο οποίος προσέφερε κάλυψη στον τρόπο που έδρασαν οι συνάδελφοί του όταν συνελάμβαναν τον ημιλιπόθυμο Ζακ Κωστόπουλο, ένας ακόμα ένστολος συνδικαλιστής, ο γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος υπερασπίστηκε τη στάση των αστυνομικών.

Ο κ. Μαυροειδάκος τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ: «Δεν βγήκε καν όπλο! Εκαναν υποδειγματικά τη δουλειά τους». Και συνέχισε: «Σε όποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα γινόταν το περιστατικό, θα αντιμετωπιζόταν (σ.σ.: από τους αστυνομικούς) πολύ χειρότερα. Οι αστυνομικοί δεν έχουν υπερέβη κανένα όριο!», υπογράμμισε.

«Αυτή είναι η τακτική της αστυνομίας, απέναντι σε ένα άτομο που συλλαμβάνεται και κρατάει κάποιο αιχμηρό αντικείμενο» είπε ενώ πρόσθεσε: «Το ‘αιμορραγεί’ από το ‘αναίσθητος’ έχει διαφορά. Οι αστυνομικοί έκαναν άριστα τη δουλειά τους. Είμαι σίγουρος ότι δεν έδινε το χέρι του για τον ασφαλίσουν. Δεν ξύπνησαν ξαφνικά και άρχισαν να χτυπούν!».

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Δημοσθένης Πάκος είχε δηλώσει στην τηλεόραση του ΑΝΤ1:

«Τα αστυνομικά εγχειρίδια δεν λένε τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερα από αυτό που κάνουν οι συνάδελφοί μου».

«Όλες οι αστυνομικές πρακτικές λένε τα ίδια πράγματα. Πάνε σε ένα συμβάν στο οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα άτομο  οπλισμένο σε αμόκ. Αυτό γνωρίζουν. Τίποτα άλλο. Για να χειροπεδηθεί και να μη τραυματιστεί διερχόμενος πολίτης ή ο ίδιος αυτή είναι η πρακτική. Σ όποιον αρέσει», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για την ερώτηση, σχετικά με το χτύπημα – κλωτσιά που δέχεται ο Ζακ Κωστόπουλος από αστυνομικό ενώ είναι σχεδόν λιπόθυμος, ο κ. Πάκος απάντησε:

«Οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε μέσα σε δευτερόλεπτα έπρεπε να κάνουν τη δουλειά τους, εκείνη την ώρα πρέπει να προστατεύσουν τη ζωή τους, τους διερχόμενους και το άτομο που είναι σε παροξισμό» για να προσθέσει ότι «δεν μπορεί να υφίστανται η κριτική» και ότι δεν δέχεται ότι ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ οι συνάδελφοί του να δικάζονται από πριν.

Το βίντεο – ντοκουμέντο με τη στάση των ενστόλων ήρθε στο φως από την Εφημερίδα των Συντακτών και δείχνει τον Ζακ Κωστόπουλο στο έδαφος, από πάνω του οκτώ αστυνομικούς και ενώ ο 33χρονος είναι σε ημιλιπόθυμη κατάσταση επιχειρούν να του βάλουν χειροπέδες. Κάποιος μάλιστα τον κλωτσάει.

Φαίνεται και ένας αστυνομικός ο οποίος κρατά με γυμνά χέρια ένα μαχαίρι, το οποίο θεωρείται πως έφερε ο 33χρονος μαζί του.

Tι κατέθεσε ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ

Από τις καταγραφές των διαβιβάσεων στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης, ξεκινά η προκαταρκτική έρευνα που διενεργεί ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διαπιστώσει αν προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα και έκνομες ενέργειες, από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της σύλληψης του Ζακ Κωστόπουλου.

Εκεί έχουν καταγραφεί όλες οι συνομιλίες, από την πρώτη διαβίβαση «για ληστεία» και «άτομο σε αμόκ», έως και την κατάληξη της ακινητοποίησης, αφοπλισμού και δέσμευση του άτυχου νεαρού που νωρίτερα είχε ξυλοφορτωθεί από τους δύο καταστηματάρχες.

Ένας από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κατέθεσε χαρακτηριστικά:

«Όταν φτάσαμε στο σημείο αντικρίσαμε έναν άνδρα να έχει τραυματιστεί στην περιοχή του λαιμού και του σώματος ευρισκόμενος σε κατάσταση αμόκ και όντας πεσμένος στο έδαφος έμπροσθεν κοσμηματοπωλείου. Το εν λόγω κοσμηματοπωλείο έφερε σπασμένη τζαμαρία της βιτρίνας εισόδου. Ενώ προσπαθούσαν οι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ να του παράσχουν πρώτες βοήθειες, ο ανωτέρω άνδρας θέλοντας να αποφύγει τη σύλληψή του άρπαξε ένα αιχμηρό κομμάτι γυαλιού από τη σπασμένη τζαμαρία και απειλούσε με αυτό τον υπάλληλο του ΕΚΑΒ και προσπάθησε με το κομμάτι γυαλί να τραυματίσει τον αστυνομικό της ομάδας Ζ. Εν συνεχεία ο ανωτέρω άνδρας σηκώθηκε από το έδαφος και κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος των παρευρισκόμενων πολιτών και των αστυνομικών με σκοπό να τους τραυματίσει. Κατόπιν επέμβασής μας ο ανωτέρω άνδρας προσπάθησε να αυτοκτονήσει στρέφοντας το κομμάτι γυαλί προς το στήθος του και εν τέλει καταφέραμε να του περάσουμε χειροπέδες. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Ευαγγελισμό».

Οι εικόνες από βίντεο που δημοσιοποίησε η Εφημερίδα των Συντακτών, τις στιγμές της ακινητοποίησης του, προκάλεσαν την εντολή προκαταρκτικής έρευνας από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ακολούθησε τις δηλώσεις της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη περί «αποτροπιασμού». Η έρευνα στοχεύει στην διαπίστωση αν οι αστυνομικοί ενήργησαν βάσει του εγχειριδίου ενεργειών ακινητοποίησης, αφοπλισμού και σύλληψης του υπόπτου, και δεν χρησιμοποίησαν υπέρμετρη βία σε βάρος ενός ήδη ξυλοφορτωμένου και σοβαρά τραυματισμένου ανθρώπου.

Αστυνομικοί που βρέθηκαν εκεί κάνουν λόγο για έναν άνδρα σε υπερδιέγερση με ένα κομμάτι γυαλί στο χέρι, που θα μπορούσε να αυτοτραυματιστεί, να τραυματίσει πολίτες και αστυνομικούς, ενώ ως μοναδική υπερβολή βλέπουν την κλωτσιά αστυνομικού ενώ είναι ήδη ακινητοποιημένος.

Απολογείται σήμερα στον ανακριτή ο δεύτερος καταστηματάρχης της οδού Γλάδστωνος που φαίνεται σε βίντεο να χτυπά τον Ζακ Κωστόπουλο

Ενώπιον του ανακριτή που ερευνά τις συνθήκες θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, απολογείται σήμερα ο δεύτερος άντρας που εμφανίζεται σε βίντεο να χτυπά, μαζί με τον συγκατηγορούμενο του κοσμηματοπώλη, τον 33χρονο.

Πρόκειται για 55χρονο που διατηρεί μεσιτικό γραφείο κοντά στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, ο οποίος -όπως και ο 73χρονος που απολογήθηκε προχθές και αφέθηκε ελεύθερος- είναι αντιμέτωπος με το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και του πλημμελήματος της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Ο 55χρονος επιχειρηματίας που δεν εμφανίστηκε αυτόβουλα στις Αρχές, αλλά συνελήφθη, αφού αναγνωρίστηκε από το οπτικό υλικό και μαρτυρικές καταθέσεις, φέρεται να αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, δικαιολογεί τη βιαιότητα σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου, υποστηρίζοντας ότι προσπαθούσε να εμποδίσει τον εγκλωβισμένο ακτιβιστή να διαφύγει και να επιτεθεί σε πολίτες, καθώς βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο 55χρονος, μετά το αποτρόπαιο περιστατικό, υποστήριζε μέσω λογαριασμού του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τον οποίο πλέον έχει κλείσει, πως ο 33χρονος κρατούσε μαχαίρι και όταν μπήκε στο κοσμηματοπωλείο και όταν βγήκε. Στις πρώτες δε αναρτήσεις του, φέρεται να υποστήριζε πως «ο Ζακ αυτοκτόνησε με ένα γυαλί που κρατούσε, όταν πήγαν να τον ακινητοποιήσουν οι αστυνομικοί».