ΑΧΑΪΑ: Η Πατρών- Πύργου και το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου στο τραπέζι μεταξύ Νικολάου και Εμφιετζόγλου

Το απόγευμα της Τετάρτης ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας «Μηχανική» Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και συνεργάτες του συνέφαγαν με τον δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Χρήστο Νικολάου και τον αντιδήμαρχο Θανάση Ραυτακόπουλο, με «κυρίως πιάτο» στη συζήτηση το θέμα της Πατρών-Πύργου αλλά και την παράδοση του φράγματος Πείρου – Παραπείρου.
Στη διάρκεια του γεύματος που έγινε στις Αλυκές Κάτω Αχαΐας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατ αρχήν να υπάρχει στο εξής μια πιο μόνιμη συνεργασία μιας και ήδη η «Μηχανική», μέσω της ιταλικής εταιρείας GD Infrastrutture, έχει αναλάβει δύο τμήματα της Πατρών Πύργου, το 6ο και το 8ο που διέρχεται μέσω του δήμου.
Πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το καυτό μέτωπο της Πατρών Πύργου, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου κάλεσε τον δήμαρχο στις 15 Νοεμβρίου στην τελετή έμφραξης του φράγματος Αστερίου (την κύρια λιμνοδεξαμενή του Φράγματος).
Πρόκειται ουσιαστικά για τα εγκαίνια του Φράγματος Πείρου Παραπείρου καθώς από εκείνη την ημέρα και μετά θα ξεκινήσουν να γεμίζουν με νερό και οι δύο λιμνοδεξαμενές σε Αστέρι και Βαλμαντούρα.
«Ενα πολύ ωραίο και σύγχρονο έργο που το επιθεώρησα σήμερα, είναι μεγάλη χαρά μας να σας το παραδώσουμε. Από την ώρα της έμφραξης και μετά, θέλουμε 20 μήνες για να γεμίσει με νερό το Φράγμα, η Πάτρα όμως και η Δυτική Αχαΐα θα πιουν νερό νωρίτερα» εξήγησε στο δήμαρχο ο κ. Εμφιετζόγλου.
Ο ΦΟΡΕΑΣ
«Μια μεγάλη ηθική ικανοποίηση μετά από αγώνες δεκαετιών, είναι έτοιμο ένα έργο που έχει την Πάτρα και την Δυτική Αχαΐα ως κύριους καταναλωτές. Είναι ώρα πλέον να κλείσει και το θέμα με το Φορέα Διαχείρισης, θέμα που τέθηκε και πρόσφατα στη συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη» σχολίασε ο δήμαρχος από την πλευρά του.
«Δεν είναι διαδικαστικό θέμα ο φορέας, είναι και θέμα συντήρησης» σχολίασε ο ισχυρός άνδρας της Μηχανικής, επισημαίνοντας την ανάγκη διασφάλισης ικανού ποιοτικού ελέγχου στο νερό που θα πίνει η Πάτρα.

Οσον αφορά στο θέμα της Πατρών – Πύργου, ο Πρόδρομος Εμφιεντζόγλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το έργο έχει ήδη καθυστερήσει πολύ και εκτίμησε ότι είναι λάθος η εκτίμηση που υπάρχει σε επίπεδο Περιφέρειας και των τοπικών παραγόντων του Νομού Ηλείας για την ανάγκη ταυτόχρονης έναρξης και των οκτώ εργολαβιών.
«Από την ώρα που, για τα δύο τμήματα Κάτω Αχαΐα-Σαγαίικα και ΒΙΠΕ Πάτρας – Μιντιλόγλι, ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες ελέγχου και αιτιολόγησης των φακέλων με προσωρινό ανάδοχο της GD Infrastrutture, γιατί να καθυστερούμε και να μην πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο; Θεωρώ λανθασμένη την επιλογή αυτή, την αναμονή για να πάνε και οι οκτώ μαζί» τόνισε σχετικά ο κ. Εμφιετζόγλου.
«Ανανεώσαμε το ραντεβού με τον υπουργό και τον Περιφερειάρχη για τις 29 Οκτωβρίου, υπάρχει εκτίμηση ότι μπορεί να είμαστε έτοιμοι» ενημέρωσε ο δήμαρχος της Κάτω Αχαΐας σχετικά με το πρόσφατο ραντεβού στην Αθήνα. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την οριστική απόφαση για τους κόμβους σε ΒΙΠΕ και Αραξο όπου υπήρχε η σχετική εκκρεμότητα.
Την εκτίμηση ότι υπάρχει χρόνος προκειμένου μέσα στον Οκτώβριο να κλείσει το θέμα με τις τρεις από τις πέντε προβληματικές εργολαβίες του ομίλου Καλογρίτσα, κατέθεσε πάντως και ο κ. Εμφιεντζόγλου.
Στη συνάντηση ήταν και ο επιχειρηματίας από την Κάτω Αχαΐα Κώστας Μπίκος και ο οικονομικός διευθυντής της «Μηχανικής» Χρήστος Κωστόπουλος.