Στον ανακριτή σήμερα ο Γιάννος Παπαντωνίου- Για νομιμοποίηση ποσού περίπου 2.800.000 ελβετικά φράγκα


Εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης καλείται να δώσει σήμερα ο Γιάννος Παπαντωνίου αλλά και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου κατηγορούμενοι για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος το οποίο φέρεται να συνδέεται με τη διακίνηση παράνομου χρήματος από εξοπλιστικά προγράμματα.

Το ζεύγος Παπαντωνίου είχε λάβει προθεσμία δυο μηνών για να προετοιμάσει την υπεράσπιση του, ωστόσο, δεν αποκλείεται να ζητήσει σήμερα επιπλέον χρόνο προκειμένου να εξετάσει το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας η οποία αριθμεί περίπου 800 σελίδες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το ποσό της νομιμοποίησης ανέρχεται σε περίπου 2.800.000 ελβετικά φράγκα ενώ εκτιμάται ότι η ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο αγγίζει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του σε αξιόποινες πράξεις , φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και υπο- λογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα , οι οποίες είχαν, σύμφωνα με την κατηγορία, στόχο να χαθούν τα ίχνη του χρήματος και να φτάσουν «καθαρά» στους τελικούς αποδέκτες.

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός έχει στραμμένο το βλέμμα του στη Βουλή όπου διαβιβάστηκαν νέες δικογραφίες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να έχει διαπράξει το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

Η Βουλή καλείται να αποφανθεί εάν η πράξη που αποδίδεται στον Γιάννο Παπαντωνίου τελέστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, οπότε είναι και αυτή παραγεγραμμένη όπως και η απιστία ή αν τελέστηκε επ ΄αφορμή αυτών , οπότε με βάση και την πρακτική που ακολουθήθηκε στην υπόθεση της Novartis, το αδίκημα παραμένει ενεργό.

Σε αυτήν την περίπτωση, η δικογραφία θα πρέπει να επιστρέψει στην τακτική δικαιοσύνη η οποία και θα διερευνήσει την περίπτωση της άσκησης συμπληρωματικής κατηγορίας σε βάρος του πρώην υπουργού.