(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Πελετίδης γα συναντήσεις με υπουργούς – Μειώσεις, διαγραφές και διακανονισμούς των οφειλών των δημοτών

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου, με θέματα τις χθεσινές του συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και τον Υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, καθώς και τις εκδηλώσεις του Δήμου για την 74η επέτειο από την απελευθέρωση της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι ΔιοίκησηςΔιονύσης Πλέσσας και Παιδείας Ανδρέας Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Τάκης Πετρόπουλος και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Παντελής Βακάλογλου.

Ο Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η χθεσινή μας συνάντηση με τους Υπουργούς,  έγινε μετά από αίτημα της Δημοτικής Αρχής και την αποστολή σχετικών επιστολών για ζητήματα που αφορούν ανάγκες του πατραϊκού λαού.

Θέσαμε για μια ακόμα φορά, την πρόταση του Δήμου για νομοθετική ρύθμιση, που θα δίνει τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν μειώσεις, διαγραφές και διακανονισμούς των οφειλών των δημοτών προς τους Δήμους, με βάση εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια. Θυμίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε με αφορμή την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την 1η Μάη και από τους Δήμους για οφειλές πάνω από 500 ευρώ. Θεωρούμε το ζήτημα αυτό κορυφαίο γιατί βγάζουν κυριολεκτικά στο σφυρί τις λαϊκές περιουσίες, σπίτια, χωράφια, αγροτικά και άλλα μηχανήματα, το πενιχρό κομπόδεμα, που με πολύ κόπο έχουν μαζέψει ευρώ- ευρώ, λαϊκές οικογένειες.

Θέσαμε επίσης, την ανάγκη ικανοποίησης των αιτημάτων των εργαζομένων στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, που αφορούν στην παράταση του προγράμματος μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων και την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών καθώς επίσης επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους, όταν τελειώσει το πρόγραμμα. Να αμείβονται σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ζητήσαμε να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση πληρωμή των εργαζομένων της ΔΕΥΑΠ που έχουν επανακαταταχθεί με βάση το νόμο, σε θέσεις αορίστου χρόνου.

Θέσαμε επίσης τα ζητήματα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, που απαιτούν άμεσες λύσεις, όπως και το θέμα που αφορά τη χρηματοδότηση κατασκευής νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών στο Δήμο μας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών δεν δεσμεύτηκε για λύση σε κανένα από τα σοβαρά ζητήματα που θέσαμε.

Στο θέμα των πλειστηριασμών της λαϊκής περιουσίας, δήλωσαν αναρμόδιοι.

Αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημα για παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, καθώς και των άλλων αιτημάτων που αφορούν τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα, δήλωσαν ότι θα τα μελετήσουν.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή θα επανέλθει, θέτοντας συνολικά στην κυβέρνηση τα θέματα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε αναγκαστική είσπραξη χρεών μετά την άρνηση της κυβέρνησης να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για τις οφειλές δημοτών στο Δήμο, είπε: «Δεν πρόκειται να κινήσουμε διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης χρεών, παρά μόνο για εκείνους που χρωστάνε στο Δήμο 50.000 ευρώ και πάνω, από τα οποία ελάχιστα μπορούμε να εισπράξουμε, γιατί αυτοί είναι ανώνυμες εταιρίες οι οποίες θωρακίζονται από τους ισχύοντες νόμους, έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να πάρουμε τίποτα.
Δεν πρόκειται να ζητήσουμε τα 500 ευρώ οφειλής από τους 15.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να μην ακουμπήσουμε τη λαϊκή περιουσία».