(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Ο Κ. Πελετίδης στο Πανελλήνιο Συνέδριο των εργαζομένων ΟΑΕΔ – “Πρέπει να ‘χει στο επίκεντρο τους ανέργους”

Στην Πάτρα διεξάγεται σήμερα και αύριο το 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο των εργαζομένων του ΟΑΕΔ με θέμα «Η εργασία αποτελεί δικαίωμα». Τις εργασίες που ξεκίνησαν σήμερα το πρωί, παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.
Στον χαιρετισμό του ανέφερε:
«Αγαπητοί σύνεδροι,
Καλημέρα σας, καλώς ορίσατε στην πόλη μας, εύχομαι το συνέδριό σας, με τον προβληματισμό και τις αποφάσεις που θα καταλήξει, να δώσει σε εσάς, στο σύνολο των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, λύσεις στα προβλήματα που σας απασχολούν.
Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού πρέπει να έχει στο επίκεντρο της προσοχής του τους ανέργους. Εσείς είστε εκείνοι που ζείτε από κοντά, ζωντανά, το δράμα ενός εκατομμυρίου εργαζομένων που θέλει δουλειά, που θέλει να νιώσει τη χαρά του δημιουργού, του κτίστη του τόπου μας , να έχει μεροκάματο, μισθό, να ζήσει τον εαυτό του, την οικογένειά του, να μην τον παίρνει ο άνεμος της φτώχειας, να στέκεται όρθιος, να έχει στοιχειώδη ανεξαρτησία απέναντι σε αυτούς που κυριαρχούν οικονομικά, κοινωνικά.
Κατά τη γνώμη μας, όλα αυτά που βιώνετε ως εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ εδράζονται στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, που δεν έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Είμαι σίγουρος, ότι το συνέδριό σας θα βαθύνει στις αιτίες, κοινωνικές, πολιτικές που η ανεργία καλά κρατεί στη χώρα μας, ώστε να καταλήξει σε συμπεράσματα που θα βοηθήσουν την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Να υπάρχει Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα. Μέτρα προστασίας των ανέργων, έως ότου κατακτήσουμε το αυτονόητο, να μην υπάρχει κανένας άνεργος.
Είμαστε στο 2018, ο πλανήτης μας δεν έχει ξαναζήσει τέτοια πρόοδο στην τεχνική και τις επιστήμες, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες όλοι οι άνθρωποι να γευτούν την χαρά της εργασίας. Εμπόδιο σ’ αυτή την πορεία είναι η κυριαρχία των ολίγων, αυτών που κατέχουν τον πλούτο, των κεφαλαιοκρατών. Για να γεμίσουν τα σεντούκια τους με δισεκατομμύρια επιβάλλουν τη φτώχεια και την ανεργία.
Το δράμα των ανέργων, της νεολαίας μας, που χωρίς εργασία δεν μπορεί να ανοίξει τα φτερά της, δεν μπορεί να απογαλακτιστεί, δεν μπορεί να συγκροτήσει την προσωπικότητά της, δεν το ζείτε μόνο εσείς, το ζούμε και εμείς σαν Δημοτική Αρχή.
Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της πόλης μας είναι η ανεργία, η Πάτρα καταγράφει 30.000 ανέργους, σε λίγους μήνες 900 περίπου εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας θα οδηγηθούν ξανά στην απελπιστική κατάσταση να μην έχουν ούτε την ελάχιστη αμοιβή των 490 ευρώ, να ξυπνούν το πρωί και να μην έχουν προορισμό.
Εμείς δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Από την ημέρα που αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή, προσπαθήσαμε να ανοίξουμε την όποια χαραμάδα βρούμε. Στο εχθρικό για τους εργαζόμενους πολιτικό περιβάλλον που κυριαρχεί. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας – προγράμματα στο Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα. Διεκδικούμε την κάλυψη των αναγκών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό που φτάνει τους 1000 εργαζόμενους. Παλεύουμε για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων της περιοχής μας, για την κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία μας , τα κενά της Πυροσβεστικής, των Δημοσίων Οργανισμών. Διεκδικούμε μέτρα προστασίας των ανέργων.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτά που ζητάμε δεν θα γίνουν με έγγραφα, γι’ αυτό και το Δημοτικό μας Συμβούλιο πήρε αποφάσεις οργάνωσης του πατραϊκού λαού, των ανέργων, να βγουν από την απομόνωση και την απελπισία. Πορευτήκαμε από την Πάτρα στην Αθήνα, συνεχίσαμε με συμβολική πορεία στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, φέτος πορευτήκαμε στις γειτονιές της πόλης, πάντα με κεντρικό σύνθημα «Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα». Πήραμε πρωτοβουλίες να μην χάσει ο λαός μας το σπίτι του από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, παλεύουμε να μην κοπεί το ρεύμα στο σπιτικό του, δεν αφήνουμε κανένα σπίτι χωρίς νερό. Δεν αφήνουμε συνάντηση, βήμα ανάδειξης του υπ’ αριθμόν ένα προβλήματος, της Ανεργίας.
Εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες του Δήμου να δώσουμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, μιαν ανάσα. Έτσι σταματήσαμε την πληρωμή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς για όσους έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ.
Δημιουργήσαμε δύο ημερήσιες παιδικές κατασκηνώσεις που φιλοξενούν 1300 παιδιά λαϊκών οικογενειών, ανέργων, όπου γα 15 μέρες γεύονται τη χαρά της δημιουργικής απασχόλησης, της ψυχαγωγίας, το οποίο είναι δωρεάν, περιλαμβάνει μετακίνηση, πλήρη σίτιση, πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων.
Λαϊκά φροντιστήρια για τα παιδιά των ανέργων, των λαϊκών οικογενειών, δεκατιανό στα σχολεία για τα παιδιά που δεν έχουν. Μείωση κατά 50% στα Δημοτικά τέλη και στο λογαριασμό της ΔΕΥΑΠ για τους μακροχρόνια ανέργους.
Παίρνουμε μέτρα να έχουν πρόσβαση στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Είμαστε δίπλα τους να στηρίζουμε τις επισιτιστικές τους ανάγκες με τρόφιμα, συσσίτια, όχι ως φιλανθρωπία, αλλά ως πολύπλευρη στήριξη για να σηκωθούν, να έχουν αυτά που δικαιούνται.
Αγαπητοί σύνεδροι,
Μ’ όλα αυτά που κάναμε είναι σαφές ότι προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τους ανέργους όσο μπορούμε. Χρειάζεται μάχη, ανατροπές, για να υπάρχει Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα.
Λύση δε θα έρθει φυσικά με παρακάλια και εκκλήσεις στους «επενδυτές» να έρθουν να κάνουν επενδύσεις, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Αυτά τα επιχειρήματα τα έφαγε ο λαός μας με το κουτάλι για χρόνια, είναι πια χοντρό δούλεμα ενός απογοητευμένου λαού που προσπαθεί από κάπου να πιαστεί.
Η χώρα μας, η πόλη μας έχει μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες, που μπορούν να απελευθερωθούν μόνο όταν ο λαός κάνει κουμάντο στον τόπο του και σχεδιάζει την παραγωγή, όλη την οικονομία. Έχουμε έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, σημαντικές ενεργειακές πηγές, αξιόλογο ορυκτό πλούτο, βιομηχανική, βιοτεχνική και αγροτική παραγωγή.
Περιμένουμε τα αποτελέσματα των εργασιών του συνεδρίου σας με την πίστη ότι μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά».