Τον Ιανουάριο πειραματικά το VAR στην Ελλάδα λέει το υφυπουργείο Αθλητισμού

Οι αποφάσεις των διαιτητών στις πρώτες αγωνιστικές της Super League έχουν κάνει φανερή την ανάγκη εισαγωγής του VAR και στο ελληνικό ποδόσφαιρο το ταχύτερο δυνατό. Σύμφωνα με το Υπουργείο Αθλητισμού, το θέμα έχει πάρει το δρόμο του και τον προσεχή Ιανουάριο η υπηρεσία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πειραματικά, ενώ στόχος είναι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στην τελική ευθεία της εφετινής Super League.

Όπως αναφέρει η ενημέρωση του Υπουργείου, μετά από προσπάθειες του υφυπουργού Γιώργου Βασιλειάδη, οι διεθνείς συνομοσπονδίες του ποδοσφαίρου εξέτασαν το ενδεχόμενο να εισαχθεί το VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα κατ’ εξαίρεση, αυτό μεταφέρθηκε στην ΕΠΟ και η κυβέρνηση-επειδή το κόστος ήταν μεγάλο αλλά εξίσου και η ανάγκη για να εισαχθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο-αποφάσισε να προχωρήσει στο σχεδιασμό και στη δημοπράτηση του έργου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Στις 29 Μαρτίου 2018 η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ αποφάσισε να γίνει δεκτή η χρήση του VAR και λίγες ημέρες αργότερα, μετά από συνεννόηση με τη FIFA και σχετικό σεμινάριο που διεξήχθη στη Αθήνα, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και οι διεθνείς συνομοσπονδίες επιβεβαίωσαν την έγκριση τους για να χρησιμοποιηθεί το VAR στην ελληνική Super League, απαραίτητη προϋπόθεση για την εκκίνηση οποιασδήποτε διαγωνιστικής διαδικασίας. Ο φορέας που ανέλαβε τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και τη σύνταξη της σχετικής προκήρυξης είναι το ΕΔΕΤ, ενώ μετά τη δημόσια διαβούλευση που προβλέπει ο νόμος, προκηρύχθηκε διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχαν δύο υποψήφιοι. Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στη φάση εξέτασης των τεχνικών προσφορών που έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενες εταιρείες. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα των οικονομικών, ο προσυμβατικός έλεγχος από το ελεγκτικό συνέδριο και η υπογραφή της σύμβασης από την ανάδοχο εταιρεία. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρχουν ενστάσεις, τότε τον προσεχή Ιανουάριο η υπηρεσία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πειραματικά, ενώ στόχος είναι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στην τελική ευθεία της εφετινής Super League.