Στα ύψη το πετρέλαιο θέρμανσης – Θα φτάσει ως 1,2 ευρώ ανά λίτρο

Ακόμη μεγαλύτερη αγωνία για την πορεία του… υδραργύρου κατά τον φετινό χειμώνα θα έχουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά καθώς η σεζόν ξεκινάει με δυσοίωνες προβλέψεις. Η εκτόξευση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου σε υψηλό τουλάχιστον τεσσάρων ετών έχει εκτοξεύσει σήμερα την τιμή διυλιστηρίου του πετρελαίου θέρμανσης στα 950 ευρώ ανά χίλια λίτρα.

Αυτή η τιμή είναι υψηλότερη κατά τουλάχιστον 14,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και ενώ βρισκόμαστε μόλις 20 ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Αν αυτή η τιμή διατηρηθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου –αν και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες περαιτέρω ανόδου- τότε η σεζόν θα ξεκινήσει με το πετρέλαιο θέρμανσης να τιμολογείται προς τουλάχιστον 1,1-1,15 ευρώ ανά λίτρο στην Αττική με την επαρχία να σπάει προς τα πάνω και το φράγμα των 1,2 ευρώ.

Το σημερινό δελτίο τιμών καυσίμων ανεβάζει την τιμή διυλιστηρίου του πετρελαίου θέρμανσης στα 949 ευρώ ανά χίλια λίτρα. Το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, η τιμή ήταν στα 829 ευρώ ενώ πρόπερσι, ανερχόταν στα 683 ευρώ. Και μόνο αυτή η μεταβολή είναι επαρκής απόδειξη για την τιμή που δείξουν οι πινακίδες των πρατηρίων από τις 15 Οκτωβρίου.

Οι καταναλωτές δεν μπορούν να προσβλέπουν φέτος ούτε στην σημαντική ενίσχυση από το επίδομα θέρμανσης το οποίο έχει ούτως ή άλλως κουτσουρευτεί στα 12,5 λεπτά ανά λίτρο. Εκτός του ότι έχουν γίνει αυστηρότερα τα εισοδηματικά κριτήρια, τα χρήματα θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς μετά τις 16 Ιανουαρίου ενώ όσοι καθυστερήσουν να προχωρήσουν στην αγορά του πετρελαίου, θα πάρουν τα χρήματά τους τον… Ιούλιο του 2019.

Η κυβέρνηση δέχεται ήδη πιέσεις από τους πρατηριούχους να προχωρήσει σε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αίτημα όμως που δεν αναμένεται να βρει ανταπόκριση φέτος καθώς δεν υπάρχει «χώρος» για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Έτσι, ειδικά στις ορεινές περιοχές, θα υπάρξουν πρατήρια που θα πωλούν σε τιμή άνω των 1,2 ευρώ ανά λίτρο.