Θεοχαρόπουλος: Ο Τσίπρας πέρασε από τον αντιπολιτευτικό στον κυβερνητικό λαϊκισμό

Αποστάσεις από το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ψήφιση της συμφωνίας για το Μακεδονικό παίρνει ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στη συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Χαρακτηρίζει επίσης «ανέκδοτο» το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση προοδευτικού μετώπου, την ώρα που, όπως λέει, συγκυβερνάει «με την πιο ακραία εκδοχή της εθνολαϊκιστικής Δεξιάς, τους ΑΝ.ΕΛ.».

Θα ήθελα να μου κάνετε μια αποτίμηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσίπρας πέρασε από τον αντιπολιτευτικό στον κυβερνητικό λαϊκισμό. Υποσχέθηκε αρκετά δισ. ευρώ σε μία παλαιοκομματικού τύπου προεκλογική παροχολογία, όχι για ένα έτος αλλά για την επόμενη τετραετία, ενώ γνωρίζει ότι δεν θα είναι στην κυβέρνηση. Επιχείρησε έτσι να προκαλέσει σύγχυση. Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμιά αναφορά σε ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αμφισβήτησε την υπαρκτή διαχωριστική γραμμή Αριστεράς – Δεξιάς τη στιγμή που η χώρα πρέπει να έρθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, με μια κεντροαριστερή και μια κεντροδεξιά παράταξη που αναμετρώνται προγραμματικά και όχι στη βάση του λαϊκισμού. Λύση υπάρχει, παρουσιάσθηκε στη ΔΕΘ, είναι το Κίνημα Αλλαγής και η ενίσχυσή του για να διασφαλίσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος δικαίου, με ανάπτυξη, παραγωγή και αναδιανομή για να επιβάλουμε τη σταθερότητα και τη συνεννόηση.

Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών του Μαΐου;

Η άνοδος αντιευρωπαϊκών, λαϊκίστικων και ακροδεξιών δυνάμεων απειλεί τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αμφισβητούνται οι θεμελιώδεις αρχές της ισότητας, της ελευθερίας και της ίδιας της δημοκρατίας. Ειδικά για το προσφυγικό, οι πρόσφατες διμερείς συμφωνίες, αντί μιας ολοκληρωμένης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, είναι σε αρνητική κατεύθυνση. Το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κοινωνικό μοντέλο αμφισβητείται. Με ορίζοντα τις ευρωεκλογές αυτό που άμεσα χρειάζεται είναι να βγάλουμε την Ευρώπη από τη στασιμότητα. Οι πραγματικά φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις οφείλουν να καταθέσουν ένα ρεαλιστικό οραματικό σχέδιο εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης με προτεραιότητες στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και προστασία και τα δικαιώματα. Οσο καθυστερούμε θα χάνουν η Ευρώπη και η δημοκρατία και θα κερδίζουν ο φόβος, ο λαϊκισμός και η Ακροδεξιά.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη «φλερτάρει» με υποψηφίους που προέρχονται από την Κεντροαριστερά. Μπορεί το ΚΙΝ.ΑΛ. να στηρίξει κοινούς υποψηφίους με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι καιροσκοπισμοί και τα «φλερτ απελπισίας» του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις στέρεες βάσεις του ΚΙΝ.ΑΛ. στην Αυτοδιοίκηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αδιέξοδο. Εχει μεγάλη ένδεια στελεχών και σχεδόν παντού οι αυτοδιοικητικές του παρατάξεις καταρρέουν. Ο χώρος της Κεντροαριστεράς, αντιθέτως, έχει πάρα πολλούς και ικανούς δημάρχους και περιφερειάρχες. Εμείς πιστεύουμε πραγματικά σε ένα αποκεντρωμένο κράτος με ισχυρή χειραφετημένη Αυτοδιοίκηση, με δικούς της πόρους και αρμοδιότητες. Γι’ αυτό και θα υποστηρίξουμε τους ήδη εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες μας που έχουν αποφασίσει να είναι ξανά υποψήφιοι και νέα ικανά πρόσωπα που θα αναδείξουν οι τοπικές κοινωνίες χωρίς ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό.

Για το Μακεδονικό έχετε εκφραστεί υπέρ της λύσης. Ποια θα είναι η τελική σας στάση επί της συμφωνίας όταν και αν έρθει στη Βουλή;

Υπάρχουν σε εξέλιξη κρίσιμες διαδικασίες στη γειτονική χώρα. Συνεπώς, λιγότερα λόγια και περισσότερη υπευθυνότητα. Η θέση της ΔΗΜ.ΑΡ. και η δική μου είναι ότι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί το θετικό στοιχείο της συμφωνίας. Αντίθετα, τα θέματα της ιθαγένειας και της γλώσσας αποτελούν τα αρνητικά στοιχεία. Με μεγαλύτερη γενναιότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να μιλήσει στον ελληνικό λαό για τα προβληματικά στοιχεία της συμφωνίας και η Ν.Δ. για τα θετικά. Δεν το έκαναν. Ο δε κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Αμυνας της χώρας δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία σαν να μην τρέχει τίποτα. Και ταυτοχρόνως ο κ. Τσίπρας κάνει ότι δεν βλέπει τι συμβαίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για το άκρον άωτον του πολιτικού παραλογισμού. Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση η ψήφιση της συμφωνίας, όταν και αν έρθει στη Βουλή, πρέπει να συνοδεύεται από ρητή δέσμευση ότι αμέσως μετά θα προκηρυχθούν εκλογές, αφού σε ένα τέτοιο κρίσιμο εθνικό θέμα δεν θα υπάρχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία.

Ανέκδοτο η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτικό μέτωπο τη στιγμή που κυβερνάει με τους ΑΝ.ΕΛ.
Συμφωνείτε με τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν συμφωνώ με τα μέτωπα, ερήμην μάλιστα της ίδιας της πολιτικής. Αποτελούν ανέκδοτο δε τα περί προοδευτικών μετώπων, ενώ ταυτοχρόνως συγκυβερνούν με την πιο ακραία εκδοχή της εθνολαϊκιστικής Δεξιάς, τους ΑΝ.ΕΛ., χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα ως Κεντροδεξιά. Αυτό που προέχει είναι η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών με την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής, που είναι η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική προοδευτική παράταξη της χώρας.

Βλέπετε πολιτικό παιχνίδι γύρω από τη συζήτηση για τις περικοπές στις συντάξεις;

Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό ότι κυριαρχεί η συζήτηση για τις συντάξεις, αντί για την ανάπτυξη που θα εξασφάλιζε και θέσεις εργασίας και συντάξεις. Εδώ πληρώνουμε και πάλι τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς καμιά διαπραγμάτευση θέσπισε την περικοπή των συντάξεων και τώρα που τα ποσοστά του κατρακυλούν και έρχονται εκλογές σηκώνει μπαϊράκι απέναντι σε αυτά που ο ίδιος υπέγραψε. Προφανές το πολιτικό και εκλογικό παιχνίδι. Εμείς έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια απέναντι σε αυτό το αχρείαστο μέτρο και στο νόμο Κατρούγκαλου.

Δεν τον ψηφίσαμε. Οχι μόνο γιατί είναι άνισος και άδικος αλλά κυρίως γιατί οι συνταξιούχοι έχουν φτάσει στα όρια της επιβίωσης. Και η ποιότητα μιας κοινωνίας κρίνεται από την προστασία που παρέχει στους πιο αδύναμους. Φυσικά, πρέπει να πειστούν οι εταίροι χωρίς μονομερείς ενέργειες τύπου Βαρουφάκη, που οδηγούν στην πλήρη υιοθέτηση όλων των μέτρων. Και εδώ φαίνεται για μία ακόμα φορά η ανάγκη για εθνική συνεννόηση, τουλάχιστον στα βασικά.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής