Ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι – Λάμψιας: Όχι σε εκφοβισμό και φίμωση του Τύπου

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας της Αθήνας για την μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος, και άφησε ελεύθερους τους δημοσιογράφους κατά των οποίων είχε κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και παρέμειναν κρατούμενοι για μία νύχτα στο αστυνομικό τμήμα.

Μετά την προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε από την Εισαγγελία θα ερευνηθεί η όλη υπόθεση, οι δημοσιογράφοι δεν παραπέμπονται στο Αυτόφωρο και ποινική δίωξη δεν ασκείται προς το παρόν.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Φιλελεύθερος Παναγιώτης Λάμψιας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην Εισαγγελία δήλωσε ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία για αδικήματα περί Τύπου και έκανε λόγο για νίκη της δημοκρατίας και για αυταρχισμό της κυβέρνησης σχετικά με την κράτηση των στελεχών του Φιλελεύθερου, ενώ ο δικηγόρος Τάσος Αβραντίνης δήλωσε πως «μια δημοκρατία που οι πολίτες και τα ΜΜΕ δεν μπορούν να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση παύει να είναι δημοκρατία».

Από το Σάββατο κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων μετά τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους, και εναντίον άλλων τεσσάρων δημοσιογράφων, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ζητώντας τη σύλληψη τους. Αφορμή δημοσίευμα για την κατάσταση στη Μόρια αλλά και για τον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών και άλλων πόρων για το προσφυγικό.

Η δήλωση που έκανε ο Παναγιώτης Λάμψιας εξερχόμενος από την Εισαγγελία:

 

«Η δημοκρατία έχει αντισώματα η ελευθερία του Τύπου νίκησε τις αθλιότητες μιας εξουσίας που είναι αυταρχική, που είναι μονολιθική, που θεωρεί ότι μπορεί να εκβιάζει, να εκφοβίζει τον Τύπο. Δεν είναι μια προσωπική νίκη του Φιλελεύθερου, ούτε ημών των δημοσιογράφων, είναι μια νίκη της Δημοκρατίας, στο Δυτικό κόσμο η ελευθερία του λόγου είναι κατοχυρωμένη. Η σημερινή εξουσία προσπάθησε να τη φιμώσει… Ευτυχώς ‘’υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας’’ όπως θα ‘λεγε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Νομίζω ότι αυτή η ημέρα θα πρέπει να είναι η αρχή μιας διαδικασίας για να αλλάξει ο νόμος που προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία για τον Τύπο. Νομίζω όμως ότι κυρίως πρέπει να κατανοήσουμε ότι η σημερινή εξουσία θέλει να φιμώσει την ελεύθερη έκφραση την ελεύθερη βούληση και την ελευθεροτυπία, την ελευθερία δηλαδή των δημοσιογράφων να αποκαλύπτουν την αλήθεια».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Γαλανού κατήγγειλε εξευτελιστική διαδικασία κατά τη διαδικασία της δακτυλοσκόπησης. Η δημοσιογράφος ανέφερε ότι το ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου που προκάλεσε τη μήνυση του υπουργού Άμυνας ήταν εμπεριστατωμένο, με πλήρη στοιχεία, χωρίς συκοφαντικό ή δυσφημιστικό περιεχόμενο, με ερωτήματα, έγγραφα, πηγές και ό,τι περιλαμβάνει ένα τέτοιο δημοσίευμα.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή επιχείρηση φίμωσης Τύπου» δήλωσε στον ΣΚΑΪ για τη δίωξη των δημοσιογράφων του Φιλελεύθερου και η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, κάνοντας λόγο για δυσανεξία της κυβέρνησης στη διαφορετική άποψη.

Για ανάγκη εξυγίανσης του τοπίου στη δημοσιογραφία κάνει λόγο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ. «Νομίζω ότι οφείλουμε όλοι, είτε πολιτικά κόμματα, είτε κοινωνικοί φορείς, είτε προσωπικότητες του χώρου να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της είδησης της δημοσιογραφίας» σημειώνει.

Πηγή: http://www.skai.gr