Άμεσα η επιστροφή φόρου έως και 10.000 ευρώ: Ποιους αφορά

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Την άμεση επιστροφή ποσών φόρων έως και 10.000 ευρώ στις επιχειρήσεις και αυξήσεις στους νεοδιόριστους του υπουργείου Οικονομικών και εποπτευόμενων σε αυτό υπηρεσιών προβλέπει, μεταξύ άλλων, νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Πέμπτη (20/09/2018) στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει:
Επιστροφή με τη δημοσίευση του νόμου των εκκρεμών ποσών από την επιστροφή φόρων εισοδήματος νομικών προσώπων, ΦΠΑ, φυσικών και νομικών προσώπων, εφόσον το αιτηθέν ποσό επιστροφής ανέρχεται σε έως και 10.000 ευρώ. Εκκρεμείς θεωρούνται οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός του φόρου. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να προχωρήσει σε δειγματοληπτικό έλεγχο στις αιτήσεις επιστροφής του φόρου. Με την παρέμβαση αυτή επιχειρείται να επιταχυνθούν οι επιστροφές φόρου και να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά, αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος».
Χορήγηση προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν οι παλαιότεροι υπάλληλοι και στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς, οι οποίοι διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν στις υπηρεσίες μετά την 1η-11-2011. Η προσωπική διαφορά θα χορηγηθεί για την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2018. Η ετήσια δαπάνη για την αύξηση ανέρχεται σε περίπου 9,8 εκατ. ευρώ. Για το τρέχον οικονομικό έτος η δαπάνη από τη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς ανέρχεται σε 3,3 εκατ. ευρώ. Ξεκαθαρίζεται ότι δεν χορηγείται προσωπική διαφορά αναδρομικά, δηλαδή για το χρονικό διάστημα πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2018. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι νεοδιόριστοι υπάλληλοι των παραπάνω υπηρεσιών αλλά και γενικώς του Δημοσίου αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο και έχουν χαμηλότερες αποδοχές από τους παλαιότερους συναδέλφους τους. Τυχόν προσωπικές διαφορές που έχουν ήδη χορηγηθεί θα συμψηφιστούν με αυτήν που θα χορηγηθεί τώρα.
Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος του 65% της πτητικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι ιπτάμενοι της Πολιτικής Αεροπορίας.
Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ 2018 για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους και όχι μόνο για τα ακίνητά τους που επλήγησαν.
Χορήγηση έκτακτου βοηθήματος των δύο ακαθάριστων συντάξεων και στους πυρόπληκτους που λαμβάνουν πολεμική σύνταξη, σύνταξη ανάπηρου πολίτη ή σύνταξη Εθνικής Αντίστασης, ΟΓΑ, κ.λπ. Ουσιαστικά δίνεται το βοήθημα και σε όλους τους πυρόπληκτους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη εκτός του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Χορήγηση πιστοποιητικού ΕΦΝΙΑ για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας ενός φορολογούμενου, ο οποίος επιθυμεί όμως να μεταβιβάσει μόνο ένα ακίνητο.
Επιτάχυνση της διαδικασίας ρύθμισης των οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η διάταξη του νομοσχεδίου ο προϊστάμενος της δημόσιας υπηρεσίας, που είναι αρμόδιος για την είσπραξη της οφειλής, θα μπορεί να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του Δημοσίου στις εκδικάσεις υποθέσεων στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία.
Πηγή: Εφημερίδα Έθνος