Ραντεβού για του χρόνου έδωσαν τα funds

Ραντεβού για το… 2019 έδωσαν επι της ουσίας οι ξένοι θεσμικοί στο Λονδίνο κατά τις επαφές τους με στελέχη ελληνικών Τραπεζών και επιχειρήσεων, στο διήμερο συνέδριο για τις ελληνικές μετοχές που τελειώνει σήμερα.

Δυστυχώς, το διήμερο συνέδριο – το οποίο συνέπεσε με την εβδομάδα fashion Week στο ξενοδοχείο Μayfair – επιβεβαίωσε τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι ξένοι επενδυτές αρνούνται να αναλάβουν ελληνικό ρίσκο καθώς το 2018 χρηματιστηριακά τελειώνει σε μερικές εβδομάδες. Για να μην έχουν εκπλήξεις στα χαρτοφυλάκια τους στα τέλη του χρόνου αναβάλλουν την είσοδο τους στις ελληνικές τράπεζες για την ερχόμενη χρονιά, η οποία είναι εκλογική.

Η στρατηγική τους είναι βραχυπρόθεσμη: Παίρνουν θέσεις και μόλις κερδίζουν μαι σημαντική απόδοση αποχωρούν, δεν περιμένουν να εγκλωβιστούν. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα μεταδίδουν ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα, οι εκπρόσωποι των Funds είναι συγκεκριμένοι στα προβλήματα στην Ελλάδα :

-1) Η Ελλάδα αποτελεί μια αγορά στην οποία έχουν χάσει κεφάλαια σε τρείς συνεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών
-2) Το παρόν πρόγραμμα με τα πλεονάσματα του 3,5% δεν μπορεί να εφαρμοστεί επι μακρό και να περιμένει κανείς να φέρει ανάπτυξη στην Οικονομία
-3) Μεγάλη ζημιά προκάλεσε στο χρηματιστήριο και την οικονομία η έκθεση του ΙMFη οποία επισήμαινε το πρόβλημα του χρέους.
-4) Ένα μεγάλο μέρος των επενδυτών αμφισβητεί την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να μειώσει τα τραπεζικά ανοίγματα
-5) οι τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές – στόχους των ελληνικών τραπεζών που δίνουν οι ξένοι οίκοι- έως και 50% – δείχνουν ότι δεν γνωρίζουν πόσο κάνουν οι τράπεζες
-6) Δυο τράπεζες ακόμη δεν έχουν ξεκάθαρη διοίκηση και αυτό αποτελεί πρόβλημα για τους επενδυτές
-7) Οι θετικές εξαγγελίες της αντιπολίτευσης θα κριθούν απο το ΙMF και μέχρι σήμερα δεν έχουμε αντιδράσεις απο τους δανειστές. Εικάζεται ότι σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε μια αντίδραση.