Μέσω Ευρώπης, ο Τσίπρας κάλεσε τη Φώφη να τραβήξει διαχωριστική γραμμή από τη ΝΔ

Τα λέει στην Ευρώπη για να ακουστεί στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας, που ασκεί πίεση στο ΚΙΝΑΛ μέσω Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, προκειμένου η Φώφη Γεννηματά να τραβήξει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο κόμμα της και τη ΝΔ, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το Σάλτσμπουργκ όπου διεξάγεται η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας «άπλωσε το χέρι» σε Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους, προκειμένου να μπει φράγμα στην επικράτηση των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα.

Κατά την εισήγηση που έκανε στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές (ο ΣΥΡΙΖΑ μετέχει στο ΕΣΚ ως παρατηρητής) κάλεσε σε ευρύτερη δυνατή συνεργασία των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για να στηρίξουν το ιδεολογικό μέτωπο τόσο ενάντια στην ακροδεξιά όσο και ενάντιο στον νεοφιλελευθερισμό.

Ζήτησε μάλιστα («λοξοκοιτάζοντας» προς τη Φώφη) αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές να έχουν πρόγραμμα πλήρως διακριτό, στις επιλογές και στην πράξη, από την ευρωπαϊκή Δεξιά. Υποστήριξε, δε, σε σχέση με τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ότι προτεραιότητα έχει το πολιτικό πρόγραμμα και όχι το πρόσωπο, η επιλογή του οποίου, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μπορεί να εκφράσει το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης.

«Χρειαζόμαστε διπλό μέτωπο ενάντια στην Ακροδεξιά, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, αλλά και το νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα που τους τροφοδοτεί και για το λόγο αυτό, πρέπει να συγκροτήσουμε την ευρύτερη δυνατή, προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη, ανάμεσα στην Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία, την Οικολογία», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

«Γι αυτό, αυτή το φορά, για τις προοδευτικές δυνάμεις αλλά και για το ΕΣΚ θα πρέπει να είναι πλήρως διακριτό, στο πρόγραμμα, αλλά και στις επιλογές στην πράξη, η διαφοροποίηση από την ευρωπαϊκή δεξιά», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε πως «προτεραιότητα, συνεπώς, έχει το πολιτικό πρόγραμμα – και όχι το πρόσωπο – η επιλογή του οποίου, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μπορεί να εκφράσει το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης».

«Το βασικό μας μέτωπο πρέπει να είναι απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό, στον εθνικισμό και το ρατσισμό που απειλεί την ίδια την Ευρώπη. Ωστόσο, πρόβλημα δεν είναι μόνο η άνοδος της Ακροδεξιάς αλλά και η ενσωμάτωση βασικών στοιχείων της Ακροδεξιάς ατζέντας, ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, στην πολιτική ατζέντα παραδοσιακών συντηρητικών δυνάμεων. Το βλέπουμε σε πολλές χώρες, στην Ελλάδα ιδιαίτερα αυτή η ενσωμάτωση είναι πλήρης», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτά αιχμές εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Η στροφή προς το Κέντρο έχει αρχίσει

Οι αναφορές Τσίπρα αποτελούν μέρος  της πολιτικής στροφής που έχει αποφασίσει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, παρά τις συνεχόμενες «πόρτες» που κλείνει η Φώφη Γεννηματά. Ήδη, σε περισσότερους από τους μισούς δήμους της χώρας η Κουμουνδούρου θα υποστηρίξει πρόσωπα που δεν είναι οργανικά συνδεδεμένα με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις περιφέρειες.

Μάλιστα, στην Πολιτική Γραμματεία, που συνεδρίασε προχθές με αντικείμενο τα οργανωτικά ζητήματα, ένα μέρος της τρίωρης συζήτησης αναλώθηκε στο θέμα των ανοιγμάτων και επακόλουθα η κουβέντα έφτασε στο πώς θα αποτυπωθούν οι εσωτερικοί συσχετισμοί στη νέα Πολιτική Γραμματεία που θα εκλέξει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου η Κεντρική Επιτροπή.

Ήδη πάντως από την Τρίτη το βράδυ, μετά τη συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με επιρροή στο κομματικό ακροατήριο μάλλον δεν νιώθουν σίγουρα ότι -διά της συμμετοχής στα όργανα- θα μπορούν να έχουν λόγο στα κέντρα λήψης αποφάσεων και άρα να επηρεάσουν κεντρικές επιλογές. Πόσο μάλλον που το νέο όργανο θα έχει λιγότερα μέλη (21), ενώ και οι τάσεις (παλιές αλλά και νέες) διαγκωνίζονται για το ποια θα διευρύνει την επιρροή της.

Η βασική επιδίωξη

Βασική επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές να συναντηθεί με όσους τον ψήφισαν (πολλοί περισσότεροι από τα εγγεγραμμένα μέλη) αγνοώντας την γκρίνια ή τη «δυσανεξία» που μπορεί να επικρατεί σε μέρος των στελεχών για πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ. Αυτόν τον στόχο θα υπηρετήσουν οι επιλογές του για τα ψηφοδέλτια του κόμματος, αλλά ακόμα και η πρόταση που θα κάνει προς τα μέλη της ΚΕ για την υπερψήφιση των προσώπων που θα συγκροτούν τη νέα Πολιτική Γραμματεία.

Εκεί υπάρχει ένα διαγκωνισμός μεταξύ προσώπων που έχουν πολυετή παρουσία στον χώρο της Αριστεράς, με νεοαφιχθέντες συντρόφους τους, προερχομένους από το ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Π.Γ. συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία της Αριστεράς με τους Σοσιαλιστές, πριν από τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, ήταν λίγα τα μέλη του οργάνου που υποστήριξαν αυτή την άποψη, ενώ άλλα ζήτησαν να διερευνηθεί η δυνατότητα αναζήτησης κοινού υποψηφίου από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Πηγή: iefimerida.gr