Καλάβρυτα: Μια πτήση διαρκείας

Τα Καλάβρυτα έχουν «απογειωθεί». Τουριστικά. Είναι κάτι που εμείς, οι του χώρου, το γνωρίζαμε, όπως φυσικά και οι Καλαβρυτινοί, που το βίωσαν. Απλώς ήρθε και η έμπρακτη επιβεβαίωση με όλα όσα ελέχθησαν και αναλύθηκαν στο εξαιρετικά γόνιμο και πρωτοπόρο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Καλαβρύτων. Η επόμενη στόχευση είναι πια σαφής: η πτήση, το ταξίδι, να κρατήσουν για πολύ καιρό, για πολλά χρόνια. Η διαδικασία της «προσγείωσης» να αποτελέσει πολύ μακρινό, και απευκτέο, σενάριο!
Για να ανέβουν, βεβαίως, τα Καλάβρυτα τόσο ψηλά, έγιναν πολλά. Τίποτα δεν ήρθε τυχαία. Καταρχάς, μια ματιά στα περσινά και στα φετινά νούμερα είναι απολύτως ενδεικτική. Η άνοδος είναι κατακόρυφη σε όλα τα επίπεδα. Σε αριθμό επισκεπτών, σε αριθμό διανυκτερεύσεων, σε όλα.
Το χιόνι, οι άψογα οργανωμένες πίστες, η ειδυλλιακή εικόνα της πόλης, αλλά πάνω από όλα ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος στο κομμάτι Κόρινθος-Πάτρα έφεραν σε απόσταση αναπνοής το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων με την Αθήνα, που ήταν και θα είναι παραδοσιακά η μεγάλη δεξαμενή επισκεπτών.
Η δυνατότητα που έχουν πλέον οι Αθηναίοι «χειμερινοί» επισκέπτες για ημερήσια εκδρομή στα Καλάβρυτα έθεσε τον Παρνασσό σε 2η και 3η θέση στις επιλογές τους και τα Καλάβρυτα ως 1η.
Ο εξίσου σύγχρονος αυτοκινητόδρομος της Ιονίας Οδού, Γιάννενα-Πάτρα, άνοιξε πιο σύντομο δίαυλο επικοινωνίας με τα Καλάβρυτα και από τη συγκεκριμένη περιοχή.
Παράλληλα, η ολοένα και βελτιούμενη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την πιο στοχευμένη προβολή της περιοχής, αποτέλεσαν σημεία εκκίνησης για την εκτόξευση της τουριστικής κίνησης και τη χαμηλή περίοδο, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες. Για πρώτη φορά καταγράφηκε στα Καλάβρυτα τόσο μεγάλη πληρότητα επισκεπτών σε καλοκαιρινή περίοδο.
Τώρα, όμως, εκτιμώ ότι μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη καμπή της «πτήσης». Πρέπει να συμβάλουμε, ο καθένας από το πόστο του, να σταθεροποιηθεί η πτήση και ν’ αποφευχθούν τυχόν αναταράξεις.

>Να κεφαλαιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό η εκστρατεία προβολής των Καλαβρύτων, έντυπα, ψηφιακά, ηλεκτρονικά, με κάθε τρόπο.
>Να πιεστεί η Πολιτεία για την όσο το δυνατόν πιο άμεση και ολική ανακατασκευή του οδικού άξονα που συνδέει τα Καλάβρυτα με την Ολυμπία Οδό.
>Να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών στα ξενοδοχειακά καταλύματα και στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής.
>Να αξιοποιηθεί η μεγάλη οικονομική δυνατότητα προβολής που έχει ως εργαλείο στα χέρια της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε επιλεγμένες και στοχευμένες νέες αγορές.
>Να ενταθεί και να επεκταθεί η επιμέρους προβολή παραδοσιακών προϊόντων που αποτελούν σήμα-κατατεθέν των Καλαβρύτων.

Περιττό να προσθέσω ότι η περαιτέρω αναβάθμιση και αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου και του «Φορέα Διαχείρισης Χελμού -Βουραϊκού», η υπό σκέψη δημιουργία «Πλανητάριου» και Ερευνητικού Κέντρου στην πρώην Μαθητική Εστία των Καλαβρύτων και η ανάδειξη ιστορικών διαδρομών με κέντρο αναφοράς το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, θα συντελέσουν στην καθιέρωση των Καλαβρύτων ως υπ’ αριθμόν ένα χειμερινού προορισμού για την Ελλάδα.

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΕΛΩΝΗ
προέδρου Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας